Prima pagină » Diverse » Cele 8 reguli simple care îți pot PRELUNGI viața cu 24 de ani

Cele 8 reguli simple care îți pot PRELUNGI viața cu 24 de ani

Cele 8 reguli simple care îți pot PRELUNGI viața cu 24 de ani
Cele 8 reguli simple care îți pot prelungi viața cu 24 de ani

Cu toții dorim să trăim mai mult și mai bine, dar obiceiurile noastre zilnice sunt foarte importante atunci când vine vorba despre speranța de viață și despre calitatea vieții.

Astfel, unele obiceiuri (cum ar fi activitatea fizică sau consumul de alimente sănătoase) pot fi benefice pentru oameni, în timp ce altele, precum fumatul și consumul de alcool și/sau droguri ne fac foarte mult rău.

Se pare că există opt reguli simple pentru a adăuga ani vieții tale.

Adoptarea unor obiceiuri simple și sănătoase până la vârsta mijlocie va aduce avantaje în viitor, potrivit unui nou studiu prezentat luni la reuniunea anuală a Societății Americane pentru Nutriție.

Cercetătorii au studiat datele colectate de la peste 700.000 de veterani din SUA, observând modul în care speranța lor de viață s-a schimbat în funcție de numărul de obiceiuri sănătoase pe care le-au adoptat.

Ei au descoperit că, în medie, adoptarea acestor obiceiuri a crescut durata de viață a bărbaților cu 24 de ani și a femeilor cu 21 de ani.

„Am fost cu adevărat surprinși de cât de mult s-ar putea câștiga prin adoptarea unuia sau a tuturor celor opt factori”, spune Xuan-Mai T. Nguyen, specialist în științe ale sănătății, citat de NY Times.

Care sunt obiceiurile recomandate de specialiști

Nguyen spune că este ideal să adoptăm aceste obiceiuri cât mai devreme, dar adaugă că nu este niciodată prea târziu să ne schimbăm în bine stilul de viață.

„Rezultatele cercetării noastre sugerează că adoptarea unui stil de viață sănătos este importantă atât pentru sănătatea publică, cât și pentru bunăstarea personală. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine, dar chiar dacă faci doar o mică schimbare la 40, 50 sau 60 de ani, este totuși benefic”, spune Nguyen.

Obiceiurile benefice identificate în cadrul studiului sunt:

  • Activitatea fizică
  • Renunțarea la consumul de opioizi
  • Renunțarea la fumat
  • Gestionarea stresului
  • Alimentația echilibrată
  • Evitarea consumului de alcool
  • O bună „igienă a somnului”
  • Menținerea unor relații sociale pozitive.

Factorii comuni care contribuie la o durată de viață mai scurtă includ sedentarismul, consumul de opioide și fumatul. Oamenii de știință au observat că acești factori au fost asociați cu un risc de deces cu aproximativ 30% până la 45% mai mare.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele