Droguri „legale” în România. Care este strategia producătorilor de stupefiante să vândă moarte cu acte în regulă

Droguri legale în România. Care este strategia producătorilor de stupefiante să vândă moarte cu acte în regulă
Publicat: 01/08/2023, 18:37
Actualizat: 01/08/2023, 18:41

Industria drogurilor este identică cu cea a alimentelor de proastă calitate, a alcoolului contrafăcut, tutunului la sticlă, a tuturor suplimentelor sintetice. Efectele drogurilor sintetice, ieftine în comparație cu cele naturale – cocaina, hașișul, marijuana, opiul – sunt devastatoare. Pe piață apar constant droguri ieftine de sinteză cu efecte mult mai severe asupra stării de sănătate, avertizează toxicologii și experții Agenției Naționale Antidrog (ANA).

Noile substanțe psihoactive (NSP) sunt substanțe chimice realizate în laboratoare clandestine, care produc efecte asupra sănătății publice mult mai grave decât drogurile tradiționale. În urma analizelor de laborator efectuate, a fost evidențiat faptul că în categoria noilor substanțe psihoactive intră canabinoizii sintetici și catinonele. Mai ușor de procesat, și pentru o perioadă de timp legale, aceste noi otrăvuri sunt mai periculoase ca „marfa de calitate”.

NSP-urile au fost dezvoltate pentru a produce efecte psihoactive, fără a intra sub incidența legii, neaflându-se sub control național din cauza substanțelor folosite în componența lor și dinamicii de apariție, explică experții ANA.

Mai ieftin, mai rapid

Efectele acestor substanțe sunt similare celor produse de drogurile clasice, având efect direct asupra creierului uman. Aceste efecte sunt concretizate în stări confuzionale – pierderea identității, halucinații, diminuarea atenției și memoriei, combinate cu efecte adverse ca: anxietate, amețeli, confuzie, insomnie, depresie, cefalee şi atacuri severe de panică, creșterea frecvenței cardiace şi a tensiunii arteriale. Totodată, efectul lor se produce rapid și are o durată scurtă, instalându-se rapid dorința de a repeta consumul.

În România, Agenția Națională Antidrog (ANA) monitorizează, evaluează și pune sub control noile substanțe psihoactive, activitate realizată prin intermediul Sistemului European de Avertizare Timpurie asupra Noilor Amestecuri şi Substanţe apărute pe piaţă – EWS, coordonată de către Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanii (EMCDDA), la care țara noastră este membră începând cu anul 2007.

În semestrul I al anului 2023, Agenția Națională Antidrog a transmis Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie 12 notificări privind identificarea pentru prima dată de noi substanțe psihoactive.

Moarte de doi lei

“Industria drogurilor este identică cu cea a alimentelor de proastă calitate, a alcoolului contrafăcut, a tuturor suplimentelor sintetice. Efectele drogurilor sintetice, ieftine în comparație cu cele naturale – cocaina, hașișul, marijuana, opiul – sunt devastatoare.

Pe piață apar constant droguri ieftine de sinteză cu efecte mult mai severe asupra stării de sănătate:

  • sunt mult mai potente;
  • acționează mult mai brutal la nivelul creierului;
  • pe termen scurt, determină complicații toxice acute imediate;
  • pe termen lung, consumatorii de substanțe de sinteză dezvoltă complicații cronice în sfera neurologică și psihiatrică, mult mai frecvente comparativ cu cei care consumă droguri naturale, cum ar fi și cocaina.

Asta nu înseamnă că drogurile naturale nu au același efect devastator în timp. Însă intensitatea drogurilor sintetice este mult mai mare”, afirmă și Radu Țincu, medic primar la Secția de Terapie Intensivă – Toxicologie a Spitalului de Urgență Floreasca.

Schema „etnobotanicelor”

Specialistul afirmă că sunt foarte multe etnobotanice, peste 200 de substanțe „omologate” – amfetaminele, metamfetaminele, canabinoizii sintetici etc.

„Toate aceste substanțe provoacă o dependență foarte mare. Producătorii de droguri au încercat și încearcă o diversificare foarte amplă pentru a putea să iasă din lista de substanțe interzise, la fel ca în cazurile de dopaj din sport. Astfel, apar foarte frecvent noi substanțe.

Este o tehnică simplă și eficace a producătorilor de droguri, se modifică structura substanței, iar pentru o vreme, aceasta nu se regăsește pe lista neagră. Până la reactualizarea acesteia, ele pot fi vândute legal, fără nici un risc, chiar și pe internet. Și tot așa!”, atrage atenția medicul ATI.

Citește și: DIICOT anunță destructurarea ”Enigma”, cea mai mare rețea de trafic de droguri online. Cum se vindea „Iarba Dulce” 

EXCLUSIV | Accesul la școală poate fi condiționat de acceptul testului ANTIDROG. Noile prevederi trebuie să treacă întâi testul de constituționalitate

EXCLUSIV | Cât de grav a ajuns consumul de droguri în școli. ”Combină medicamente cu alcool. La 13-14 ani ajung la spital după stupefiante în exces”

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în...
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Rusia ar fi folosit un nou tip de dronă pentru a ataca Kievul