Premierul Marcel Ciolacu, în ședința de Guvern: „Este esențial să reducem costuri și să COMASĂM instituții care se calcă pe picioare”

Publicat: 03/08/2023, 12:01
Actualizat: 03/08/2023, 12:34

PremieruL Marcel Ciolacu l-a rugat, joi, în debutul ședinței de Guvern, pe ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, să finalizeze cât mai rapid ordonanța de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare și a dat asigurări că nu renunță la acest demers, indiferent de presiuni.

Șeful Executivului a subliniat, încă o dată, necesitatea unei reforme profunde a statului.

„Avem nevoie de un proiect echilibrat și clar prin care să demarăm prima reformă profundă a administrației de stat. Și, domnule ministru, indiferent de orice presiune, eu nu voi ceda la această provocare. Este nevoie de un stat mai suplu. Este esențial să reducem costuri și să comasăm instituții care se calcă pe picioare și trebuie să facem asta chiar de la 1 septembrie, nu de anul viitor și mai ales, nu după alegeri. Abia după ce avem acest proiect care să lanseze o reformă ireversibilă a statului, putem avansa și cu cel de-al doilea proiect, al consolidării fiscale, pentru a construi un sistem mai corect și mai echitabil pentru români”, a declarat premierul.

Marcel Boloș a prezentat, miercuri, după o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu, la sediul Ministerului Finanțelor, felul în care se vor reduce cheltuielile la stat, fie că este vorba despre autoritățile centrale și locale, fie de companii de stat.

În prezent, nu se justifică personalul și costurile acestuia din companiile de stat,. Conform informațiilor prezentate de ministrul Marcel Boloș, sunt 179 de companii de stat, cu o cifră de afaceri de 72 miliarde de lei, și 1.179 de companii de subordonare locală, cu o cifră de afaceri de 17 miliarde de lei. Numărul total de angajați în cele două tipuri de companii este de 250.000 salariați, care costă statul 14 miliarde de lei.

Fonduri pentru autostrăzi

Premierul a prezentat și un alt proiect de pe ordinea de zi a ședinței, care vizează construcția de autostrăzi.

„Aprobăm astăzi contractul de finanțare cu Banca Europeană de Investiții, prin care asigurăm toate resursele necesare ca acest Guvern să-și onoreze promisiunea de a construi Autostrada Moldovei. Este un obiectiv major și strategic de infrastructură asumat prin PNRR și, de asemenea, știu că domnul ministru Sorin Grindeanu face eforturi mari ca lucrările să avanseze rapid.

Văd că avem pe agendă și o altă hotărâre de Guvern privind declanșarea procedurilor de expropriere pe un coridor la fel de important, al Autostrăzii Transilvania. Asta arată că șantierele de autostrăzi au intrat într-un ritm alert și sunt convins că asta așteaptă de la noi toți românii”, a spus premierul.

Schimbări la CNAS

În plus, Marcel Ciolacu a profitat de această ocazie pentru a-i cere ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, să regândească structura și modul de lucru ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

„Avem pe ordinea de zi, așa cum am promis săptămâna trecută, și hotărârea de Guvern privind înființarea Registrului Național de Cancer. Cu alte cuvinte, domnul ministru Rafila și-a ținut promisiunea. Dar, domnule ministru, profit de ocazie să vă solicit să începem să facem schimbări profunde și la nivelul Casei Naționale de Sănătate. Cred că este nevoie de o structură nouă și mai ales de un nou mod de lucru, bazat în primul rând pe eficiență și responsabilitate față de banii contribuabililor”, a spus premierul.

Taxa de solidaritate, pentru compensații

Premierul a amintit și un alt proiect important, care vine de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, aflat în primă lectură, care se referă la accelerarea absorbției de fonduri din exercițiul 2021-2027.

„Sunt fonduri care pot veni în România încă din acest an. Estimarea domnului ministru Cîciu este că, altfel, putem solicita Comisiei anul acesta plăți de minimum 500 de milioane de euro. Sunt bani care se adaugă deja celor circa 750 de milioane de euro primite de către România pe exercițiul financiar 2021-2028”, a detaliat premierul.

Tot în primă lectură în ședința de joi este și un alt proiect de ordonanță, elaborat de Ministerul Energiei, care l-a publicat, miercuri, în transparență decizională, ce vizează regândirea traseului fondurilor încasate de stat, cu titlul de taxă de solidaritate, pentru profiturile extraordinare din energie.

Potrivit „proiectului de ordonanță pentru stabilirea unor măsuri bugetare privind utilizarea contribuţiei de solidaritate instituită prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgenţă pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie”, banii din celebra taxă vor putea fi transferați Fondului de Tranziție Energetică, respectiv „buzunarul” din care ministerele Energiei și Muncii achită compensațiile cuvenite furnizorilor de energie electrică și gaze naturale pentru diferențele dintre costurile de achiziție din piețele angro și prețurile finale plafonate facturate clienților.

De amintit că, după ce a plătit taxa de solidaritate pentru profiturile extraordinare din 2022, OMV Petrom a avut o pierdere de peste jumătate de miliard de lei, în al doilea trimestru al acestui an. OMV Petrom a înregistrat în T2/23 Contribuția de solidaritate pe țițeiul rafinat pentru anul 2022 în sumă de 1,48 miliarde de lei și pentru perioada 1-6/23, în sumă de 498 de milioane de lei.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows