În România există un lac sărat unic în Europa, renumit pentru proprietățile sale vindecătoare. I se spune „Marea Moartă din Transilvania”.
Lacul Ursu este cel mai mare lac heliotermic din lume. Este localizat în Sovata și mai este cunoscut și sub denumirea de „Marea Moartă a Transilvaniei”.
Cu o suprafaţă de 40.000 de metri pătraţi, o adâncimea de 18 metri şi o salinitate medie de 300 de grame/litru, Lacul Ursu are prorprietăți cu adevărat tămăduitoare.
Doar la Marea Moartă mai este înregistrată o salinitate la fel de mare.
Fenomenele naturale de heliotermie au apărut în urma scurgerii continue în lac a unui pârâu şi a precipitaţiilor, care au format peste apa sărată un strat protector de apă dulce, creând efect de seră, şi astfel asigurând încălzirea straturilor de apă sărată în adâncime, scrie Adevărul.
Privit de la înălţime, Lacul Ursu are forma unei blăni de urs desfăşurate, de unde îi vine şi numele.
Specialiștii spun că apa sărată de la Lacul Ursu este benefică pentru ameliorarea durerilor articulare, musculare.
„Acest tip de tratament era aplicat pe scară largă, sub supraveghere medicală, încă din anii 1970, cu metodele existente în acea perioadă. În prezent, la metodele clasice, se adaugă noile metode de diagnostic a cauzelor infertilităţii, cât şi posibilitatea de a urmări efectele terapiei în mod ţintit”, a relatat balneologul Suzana Pretorian, citat de Știri de Cluj.
România este plină de locuri extrem de frumoase, care îți taie repirația, desprinse parcă din poveștile cu zâne și feți-frumoși. Despre multe locuri de poveste știu prea puțini oameni, astfel că acestea rămân, parcă, suspendate în timp.
Unul dintre aceste locuri pline de magie este Lacul Scropoasa. Apa are culoarea smaraldului, iar zona superbă din jurul lacului face ca acest loc să fie incredibil de frumos. Lacul Scropoasa este situat în inima Munților Bucegi, la o altitudine de 1.197 metri.
Locul extrem de frumos este, de fapt, primul lac de baraj artificial construit în România, în anul 1929 . Are o suprafaţă de peste 5 hectare şi se află între Cheile Zănoagei și Cheile Orzei. Pornind de la Lacul Scropoasa, turiştii pot face excursii spre Padina, Cascada Şapte Izvoare şi cabana Bolboci. (Citește continuarea articolului aici…)
Citește și: Locul de poveste din România care a devenit vedetă pe Netflix. Este o stațiune superbă
Sursa foto: captură video YouTube