Cancelarul Austriei Karl Nehammer este acuzat că a „furat” un proiect politic al extremei dreapta. Nici mai mult, nici mai puțin, el cere modificarea Constituției. Un nou articol ar trebui să consfințească dreptul cetățeanului austriac să poată plăti cu bani gheață. Asta în contextul în care, mai ales în țările nordice, se pune problema ca tranzacțiile de orice fel să fie exclusiv cu card, cec, ordin de plată etc.
Acest proiect de modificare a legii fundamentale este promovat de ani de zile de formațiunea politică de extremă dreapta Partidul Libertății.
Oamenii din Austria au dreptul să plătească cu bani adevărați, susține Nehammer, potrivit AP. Deși majoritatea țărilor europene, cu precădere nordice propun chiar dispariția totală a tranzacțiilor cu cash, cetățenii din Germania și Austria rămân destul de conservatori. Viena susține că anual 47 de miliarde de euro sunt retrase din bancomate, și asta în condițiile în care Austria are puțin peste 9 milioane de locuitori.
Următoarele alegeri legislative din Austria vor avea loc anul viitor. În aceste circumstanțe, Partidul conservator al lui Nehammer atacă teme care mai de care mai de dreapta. Imigrația, vezi opoziția fără suport la aderarea la Schengen a României, și dreptul constituțional al omului să folosească bani gheață, sunt doar câteva din sloganele politice furate de la Partidul Libertății.
Nehammer a spus că a cerut deja ministrului de Finanțe, Magnus Brunner să croiască un proiect pe această temă pe care să-l pună în dezbatere în septembrie cu Banca Națională a Austriei și cercurile financiare. O dată convenit, acest proiect ar fi pus în oferta electorală.
Toată lumea are dreptul să aibă oportunitatea să aleagă liber cum să plătească cum vrea, cash, card, sau, în viitor, euro digital, a spus Nehammer.
Conservatorii au respins constant propunerilor Partidului Libertății în această privință, până acum, așa că liderul de extremă dreapta Herbert Kickl, l-a acuzat pe Nehammer de furt și minciună.
Ca să poată fi modificată Constituția, este nevoie de o majoritate la vot de două treimi. Cele două partide care promovează acest proiect au în momentul de față doar 55% împreună.
CITIȚI ȘI: