Ambasada Federației Ruse la București a trimis o scrisoare deschisă redacției Evenimentul Zilei. Îngrijorată de răspunsul transmis de redacție, ambasada a anunțat că se va adresa Ministerului Afacerilor Externe al României.
Toate aceste presiuni, notează jurnalistul Dan Andronic, au loc pentru a proteja dreptul la viață privată a unui ofițer rus omorât în invazia din Ucraina. De fapt, este pur și simplu un test de rezistență al presei din România.
Presiunile Federației Ruse au fost declanșate de un articol în care, citând în totalitate surse externe, era prezentat cazul unui colonel rus omorât într-un schimb de focuri în Ucraina. Un ofițer de rang înalt care “a murit într-o bătălie, ca ofițer cu o armă în mâini, dar trebuie să recunoaștem că aceste mâini sunt până la coate scăldate în sânge.
El și subordonații săi, la ordinele sale, au terorizat sistematic populația din regiunea Belgorod, le-au încălcat drepturile și libertățile. Anterior, Stesev a ucis civili în Cecenia, Iugoslavia, Abhazia și pe teritoriul Ucrainei”, spuneau atunci cei de la Legiunea Libertatea Rusiei. Cu alte cuvinte, un militar pasibil de crime de război, care și-a găsit sfârșitul în invazia din Ucraina.
”Ce deranjează atât de tare?”, se întreabă jurnalistul Dan Andronic, aceștia transmițând și un mesaj către Valery Kuzmin, ambasadorul Federației Ruse la București.
Răspunsul nostru. Am spus că nu vom șterge articolul întrucât este inadmisibilă cererea adresată redacției. Mai ales că venea din partea unei instituții a Federației Ruse, invocând legislația Federației Rusiei. Domnule Ambasador Kuzmin, dacă nu ați aflat nu mai suntem parte a Lagărului Socialist, nu mai suntem parte a Tratatului de la Varșovia, CAER, nu mai avem un Tătuc la Kremlin de care trebuie să ținem seama. Ar fi trebuit să tăceți diplomatic.
Mai ales că vorbim despre un militar rus care participa la o agresiune ilegală împotriva unui stat suveran, Ucraina. De fapt, un criminal, pentru că numai astfel poate fi calificat un militar care omoară civili neînarmați, se menționează în articolul EVZ.
Jurnalistul Dan Andronic scrie că, în cazul Herson, “cel puţin 36 de victime intervievate de procurorii ucrainieni au menţionat utilizarea electrocutării în timpul interogatoriilor, adesea electrocutări genitale, precum şi ameninţări de mutilare genitală. O victimă a fost forţată să asiste la violul unui alt deţinut”.
Potrivit raportului, cei mai susceptibili de a fi supuşi torturii au fost militarii, dar şi forţele de ordine, voluntarii, activiştii, liderii comunităţii, lucrătorii medicali şi profesorii.
Conform raportului, tehnicile de tortură cel mai frecvent utilizate au fost sufocarea, waterboarding, bătăile severe şi ameninţările cu violul”, potrivit unui raport internațional. Sunt convins că și în acest caz Federația Rusă a avut grijă să le respecte dreptul la viață privată.
De această dată, pe un site pro-rus din România, a fost publicată o scrisoare deschisă. În care suntem anunțați că vom face obiectul unui demers diplomatic. Nu au decât. Libertatea de exprimare în România este mult mai importantă decât o amenințare cu o notă diplomatică. Dar pentru că tot au simțit nevoia să se exprime, le respectăm dreptul la replică.
Le transmitem și noi o notă, mai puțin diplomatică: Spuneți că noi am încălcat dreptul la viață privată. Mult mai puțin și deloc semnificativ față de ceea ce faceți în Ucraina! Cum puteți să vă considerați diplomați și reprezentanți ai unui stat democratic în condițiile în care aveți pe conștiință (și) cazurile Alexei Navalnîi, Serghei Skripal, Anna Politovskaia, Vladimir Kara-Murza, Aleksandr Litvinenko, Alexandr Perepilichnyy, Viktor Iușcenko, ca să dau doar câteva exemple?
Dacă vă spun și de Georgi Markov și celebra umbrelă bulgărească, plină cu otrava KGB, cred că vă răscolesc amintiri plăcute, domnule Ambasador. Dar poate că noțiunea de conștiință nu este proprie diplomaților ruși. Și atunci, pe cale de consecință aroganța și minciuna fac parte din fișa postului, mai scrie jurnalistul Dan Andronic.
Citește și:
ULTIMA ORĂ | Cadavrul unei tinere bătute, descoperit într-un parc din Mangalia