Festivalurile de muzică electronică organizate în România au devenit adevărate târguri pentru dealerii de droguri, în condițiile în care cererea din partea participanților este una foarte mare. Cel mai cunoscut expert antidrog din țară a tras un semnal de alarmă și a atras atenția asupra faptului că foarte mulți dintre cei care își cumpără bilete pentru astfel de evenimente vin și pentru a se droga împreună cu prietenii lor.
Primul festival de mare anvergură organizat după restricțiile din pandemie a avut loc, în București, la începutul lui iunie 2022. Autoritățile au fost depășite atunci de numărul uriaș de consumatori de droguri, aprovizionați de dealeri veniți inclusiv din străinătate.
Situația a avut urmări tragice, în condițiile în care un tânăr din Republica Moldova a murit din cauza unei supradoze, în timp ce alți doi participanți la festival au ajuns în spital, la Terapie Intensivă. În paralel, autoritățile au întocmit peste 100 de dosare penale, dintre care unul chiar pe numele unui polițist rutier din Capitală, însă anchetele au rămas fără finalitate în justiție.
De atunci, alte festivaluri de acest gen au fost organizate în București, Constanța și Cluj, iar de fiecare dată, polițiștii, jandarmii și medicii au avut mult de lucru din cauza traficului și consumului de droguri, în ciuda numeroaselor măsuri de prevenție.
Surse din rândul anchetatorilor au dezvăluit, pentru Gândul, că, deși la intrare au existat controale „la sânge”, la punctele de prim-ajutor au ajuns o mulțime de tineri drogați, care necesitau ajutor medical de urgență. O parte dintre droguri ar fi fost introduse de către angajați ai barurilor deschise în interior și chiar de către unii angajați ai firmelor de pază, spun sursele citate.
„Este o certitudine că festivalurile de muzică au pus România pe harta turismului european și mondial, ceea ce înseamnă imagine și câștiguri pe măsură.
Am văzut că, în ultimii ani, zeci de mii de tineri străini vin la festivalurile din țara noastră să se distreze. Sute de interpreți străini, apreciați pe întreg mapamondul, semnează contracte importante cu organizatorii.
Este știut faptul că, din nefericire, o parte dintre tineri fac o analogie greșită între anumite stiluri de muzică și consumul ilicit de droguri, unele dintre ele fiind de mare risc. Astfel, ei merg la aceste festivaluri și pentru a se droga. Cererii de droguri i se răspunde cu o ofertă pe măsură, de către dealerii români și străini care vin la festival.
În acest sens, cei mai expuși sunt minorii, care sunt imaturi și pot fi influențați, putând debuta în consumul de droguri. De aceea, ei trebuie sa fie informați în legătura cu riscurile la care se expun și, de asemenea, părinții sa fie atenți la indicii de permisivitate.
În opinia mea, pentru minori, la toate concertele ar trebui să fie obligatoriu acordul scris anterior al părintelui, exprimat fără echivoc și verificat de către autoritățile competente, cu acces la bazele de date.
Cât despre vedetele care îndeamnă voalat sau explicit la consumul ilicit de droguri, trebuie sa ne ținem copiii departe de ei, prin orice mijloace. În legătura cu interpreții care folosesc în piesele lor cuvinte obscene, cred ca autoritățile pot analiza dacă se încalcă legislația privind liniștea și ordinea publică”, a spus, pentru Gândul, expertul antidrog Cătălin Țone.
Expertul antidrog a făcut referire la faptul că unii interpreți de muzică trap, care evoluează pe scenele acestor festivaluri, au unele piese în conținutul cărora există versuri care îndeamnă direct sau indirect la consumul de stupefiante.
CITEȘTE ȘI:
Sociologul Gelu Duminică, după scandalul de la UNTOLD: „Voi realizați ce umbre zac în noi?”
Câte clase are Gheboasă, vedeta ediției UNTOLD 2023 / Ce sfat legat de școală are pentru tineri