Arhitectul Ștefan Dumitrașcu, despre starea pasajelor Lujerului și Obor: „Au colapsat poduri și la două minute după recepție” | DECLARAȚII EXCLUSIVE

Arhitectul Ștefan Dumitrașcu, despre starea pasajelor Lujerului și Obor: „Au colapsat poduri și la două minute după recepție” | DECLARAȚII EXCLUSIVE
Publicat: 09/08/2023, 08:00

Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei, în prezent arhitect-șef al Sectorului 3, a declarat, pentru Gândul, că podurile și pasajele din Capitală trebuie în permanență îngrijite și monitorizate. Specialistul explică aceste aspecte în contextul în care ultimele expertize ale Municipalității arată că trei structuri mari, precum Pasajele Lujerului și Obor, dar și Podul Băneasa, au grad V de degradare.

Nicușor Dan a anunțat, marți, că Primăria Capitalei a finalizat recent de expertizat toate cele 28 de pasaje aflate în administrare, iar concluzia este una extrem de îngrijorătoare.

La trei dintre ele trebuie intervenit de urgență, au grad V din punct de vedere al stării tehnice.

„Cele care sunt în categoria urgență sunt Podul Băneasa, Pasajul Obor și Pasajul Lujerului. La acestea va trebui să intervenim în perioada următoare. Lucrările pentru cele două pasaje sunt estimate la 50 de milioane lei fiecare, pentru Podul Băneasa undeva la 20 milioane lei”, a explicat primarul general.

Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei, a precizat pentru Gândul, că aceste structuri trebuie monitorizate permanent.

„Lucrările din construcții precum podurile și pasajele, sau treceri supra și subterane, necesită o mentenanță permanentă, pentru că sunt structuri permanent solicitate și aflate la discreția naturii. Ele trebuie să fie monitorizate permanent, astfel încât să se stabilească stadiul lor de uzură. Sunt categorii de la I la V, care determină gradul de risc în exploatare a acestor lucrări de artă în construcții. Nu puține au fost cazurile în întreaga lume cu poduri prăbușite, ne aducem aminte de cazul celebru din Italia, de acum câțiva ani, de la Genova, unde s-a prăbușit Podul Morandi. La noi, am văzut poduri care au colapsat și la două minute după recepție”, a declarat, pentru Gândul, Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei.

Specialistul a explicat cum trebuie monitorizate podurile și pasajele.

„Pe aceste poduri sunt montați senzori care monitorizează permanent deplasările relative și absolute ale elementelor de structură, față de elemente fixe, față de teren. În momentul în care acești senzori detectează o deplasare prea mare a unui element de structură, în momentul acela trebuie intervenit, pentru că nu mai este mult până când structura poate să prezinte avarii semnificative, iar colapsul este faza finală”, este de părere arhitectul.

Ștefan Dumitrașcu: „Eu nu mă aștept la lucruri bune”

Ștefan Dumitrașcu mai spune că nu trebuie să ne așteptăm la lucruri bune în ceea ce privește reabilitarea podurilor și pasajelor.

„Nu trebuie făcute intervenții pompieristice, dar trebuie îngrijite în permanență. Eu nu mă aștept la lucruri bune, ingineria mentenanței unor lucrări de artă nu se face după ureche. Îți trebuie studii și practică îndelungată în șantier. Primăria se laudă că a trasat o dungă pe asfalt, pentru că atât poate”, a conchis Ștefan Dumitrașcu.

Planșeul de la Unirii, pericol public

O altă construcție extrem de complexă, dar care se prezintă foarte prost, este Planșeul de la Unirii. Despre situația de aici, Gândul a relatat în martie 2021, în premieră.

Planșeul de beton din Piața Unirii, pe sub care trece Râul Dâmbovița, este în prezent într-o stare de degradare foarte mare. Potrivit specialiștilor în construcții, care au verificat planșeul, acesta se poate prăbuși în cazul unui seism de intensitate medie, iar problema uriașă este că pe sub Dâmbovița (și pe sub planșeu) se află pasajul de la metrou, dintre Unirii 1 și Unirii 2.

Pe de altă parte, pe deasupra planșeului este organizată circulația rutieră din Piața Unirii. Practic, la această structură trebuie să se intervină de urgență, pentru a se evita o tragedie.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
Câte milioane de euro va plăti amendă TikTok pentru Călin Georgescu. Europarlamentar: „Nu există politician...
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
Numerologia anului de naștere al lui Călin Georgescu. Ce i-au prezis astrele
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Ce se întâmplă dacă nu se renumără toate voturile până vineri la ora 14.00. Augustin...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Trei persoane și-au pierdut viața într-un accident cumplit pe DN 26, în Galați! Traficul rutier...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
37 de kilometri din Drumul Expres Craiova-Piteşti se deschid traficului joi şi vineri
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Călin Georgescu, ELIMINAT?! Anunț acum câteva minute: Am primit fotografiile
Cumpărăturile ce nu mai pot fi returnate. Mulți români vor fi afectați
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Marile iubiri ale lui Carol al II-lea. „Se va pune desigur întrebarea cum un om...