Mulți oameni sunt supuși riscului de a face diabet, dar în același timp puțini știu cum să se ferească de acest pericol. Un banal obicei, pe care doar câțiva îl mai respectă, reduce riscul de îmbolnăvire, arată un recent studiu de specialitate.
Diabetul de tip 2 este cel mai comun, întâlnit inclusiv la copii.
Un mic dejun luat devreme poate fi o modalitate de a reduce riscul de îmbolnăvire cu diabet tip 2.
Dar, pentru și mai multe șanse de a evita această boală, sunt recomandate și alte obiceiuri, precum practicarea regulată a exercițiilor fizice și alegerea cu grijă a alimentelor pentru consum.
Specialiștii atrag atenția că este important nu doar când mâncăm, ci, desigur, și ce mâncăm! Iată de ce experţii recomandă să ne concentrăm nu doar asupra momentului în care mâncăm, ci şi pe ceea ce consumăm, pentru a contribui la reducerea riscului de diabet de tip 2.
O masă servită devreme poate ajuta la scăderea riscului de a face diabet de tip 2.
Un recent studiu, publicat luna trecută în International Journal of Epidemiology, a constatat că cei care au luat în mod obişnuit micul dejun înainte de ora 8 au avut mai puţine şanse de a dezvolta diabet de tip 2 decât cei care au luat micul dejun după ora 9.
În mod similar, participanţii la studiu care consumă cina mai târziu – în special după ora 21 sau 22 – aveau o incidenţă mai mare a diabetului de tip 2 decât cei care luau cina mai devreme.
„Aceste rezultate au fost independente de mai multe variabile, printre care educaţia, calitatea dietei sau nivelul de activitate fizică al participanţilor”, a declarat Anna Palomar-Cros, autorul studiului, pentru revista Health. „Dincolo de calitatea nutriţională a dietei, servirea unei prime mese mai devreme poate fi asociată cu o incidenţă mai mică a diabetului de tip 2”, a continuat ea.
Dacă legătura între momentul micului dejun şi diabet va fi confirmată de mai multe cercetări, poate deveni o strategie utilă, cu atât mai mult cu cât estimările dau 1,3 miliarde de oameni cu diabet până în anul 2050.
Palomar şi echipa sa au analizat datele a 103.312 adulţi implicaţi într-un studiu. Aproape 80% erau femei, iar vârsta medie la momentul iniţial era de aproximativ 43 de ani.
Orarul şi frecvenţa meselor au fost înregistrate în registrele alimentare de 24 de ore pentru primii doi ani ai studiului. După o urmărire medie de 7 ani, cercetătorii au analizat orarul meselor, numărul de mese şi timpul de post peste noapte pentru a vedea dacă vreunul dintre acestea avea o relaţie cu diabetul de tip 2.
Pe parcursul studiului, 963 de persoane au dezvoltat diabet de tip 2, iar înregistrările lor alimentare arătau diferit faţă de cei care nu au dezvoltat boala.
Persoanele care obişnuiau să ia micul dejun după ora 9 dimineaţa au avut o incidenţă semnificativ mai mare a diabetului de tip 2. În plus, persoanele care luau cina mai devreme au avut un risc uşor mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.
De asemenea, a fost observat un risc uşor mai mic de îmbolnăvire la persoanele care aveau un număr mai mare de ocazii de a mânca, de 6 sau 7 ori pe zi faţă de doar 2 sau 3.
Totodată, timpul dintre ultima masă a unei persoane dintr-o zi şi prima masă din ziua următoare a avut efect asupra riscului de diabet doar atunci când a fost asociat şi cu un mic dejun luat devreme.
„Un post nocturn de peste 13 ore ar fi asociat cu o incidenţă mai mică a diabetului de tip 2 doar atunci când postul este întrerupt la ora 8 dimineaţa sau înainte”, a spus autoarea studiului. Acest lucru ar sugera că strategiile de post intermitent în care oamenii nu mănâncă până dimineaţa târziu sau la prânz ar putea fi dăunătoare pentru cei care caută să evite diabetul de tip 2.
Servirea unui mic dejun devreme poate fi o modalitate posibilă de a reduce riscul de diabet de tip 2, dar cu siguranţă nu este singura.
În primul rând, practicarea regulată a exerciţiilor fizice este o modalitate excelentă de a reduce riscul unei persoane de a dezvolta diabet de tip 2.
Orientările actuale sugerează că oamenii ar trebui să aibă 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată în fiecare săptămână, pe lângă două activităţi care întăresc muşchii.
Nivelurile de intensitate vor varia în funcţie de fiecare persoană, dar scopul este ca oamenii să îşi crească ritmul cardiac.
De asemenea, este important ca oamenii să acorde atenţie la ce nutrienţi introduc în organism. Palomar-Cros recomandă să se orienteze către legume fără amidon, cum ar fi ardeii, broccoli sau ciupercile, precum şi către fructe, surse slabe de proteine şi cereale integrale, cum ar fi quinoa.
În plus, sunt de evitat băuturile îndulcite, alimentele foarte procesate şi grăsimile.