Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, consideră că mediul de afaceri nu trebuie ”cocoşat” cu multe impozite, precizând însă că privilegiile fiscale sunt pentru un an, doi, trei, iar când acestea depăşesc 10-15 ani nu mai sunt privilegii, ci devin rente care distorsionează piaţa.
Isărescu a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, dacă din mediul de afaceri ar trebui să se ia cei mai mulţi bani sau din alte zone.
“Mediul de afaceri nu trebuie cocoşat cu multe impozite. Dar trebuie să plătească toată lumea impozite, nu. Vedeţi, privilegiile astea fiscale dacă sunt cu un scop bine ţintit, dar sunt pentru un an, doi, trei, cinci. Când depăşeşti 10-15 ani nu mai sunt privilegii, devin rente care distorsionează piaţa şi creează şi probleme în ceea ce priveşte solidaritatea şi coeziunea. Acum înţeleg că unii vor chiar rente viagere, nu merge”, a afirmat Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR a precizat că mediul fiscal nu trebuie împovărat prea mult, explicând faptul că treptat, treptat, România trebuie să renunțe la privilegiile fiscale.
“Deci apropo de mediul fiscal, nu e vorba să îi împovărăm prea mult. Dar mă exprim aşa cum s-a exprimat fostul premier Theodor Stolojan, treptat, treptat, trebuie să renunţăm la ele, privilegii fiscale. Se negociază greu, însă, pentru că fiecare are electoratul său. Nu spun că se va negocia uşor.
În 1992, Stolojan a spus: negociem până cădem sub masă. Şi aşa a fost. A negociat până când a găsit o soluţie. Şi acum trebuie negociat şi găsit o soluţie până găsim direcţia cea mai bună pentru ţară”, a mai transmis guvernatorul BNR.
Banca Națională a României (BNR) sprijină măsurile fiscale propuse de Guvernul României, a precizat Mugur Isărescu în cadrul unei conferințe privind raportul trimestrial asupra inflației, august 2023.
Guvernatorul BNR a punctat că decizia este una politică, dar că ţara noastră nu are nevoie în aceste momente de un alt tărăboi.
Reamintim că schimbările fiscale anunțate de Guvern – unele dintre ele bifate pentru a răspunde cerințelor din jaloanele din PNRR – au stârnit diverse controverse, atât pe scena politică românească, cât și în spațiul public, cel mai critic fiind mediul privat.
Un prim pas, pe care il anunță prim-ministrul, este renegocierea anumitor proiecte din PNRR, printre care și procentul de 9,4 din PIB referitor la cheltuielile cu pensiile, lăsat moștenire de „nepricepuții care au lăsat cel mai mare deficit bugetar din istorie.” Are termen limită finalul lunii august.
„Acum sprijinim un program al guvernului de ajustare fiscală, ca să nu-i spun corecţie. Îl sprijinim în totalitate. Cum va ieşi el este atributul guvernului, el are politica fiscală şi noi vom lucra cu el. Nu vrem să facem acum încă un tărăboi, nu avem în faţă decizii tehnice.
Avem un raport la Băncii Mondiale, avem un raport al Fondului Monetar Internaţional, avem discuţiile cu Uniunea Europeană, dar decizia este una politică, nu tehnică, deci nu puteţi să mă întrebaţi pe mine care este soluţia politică foarte bună”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
VĂ RECOMANDĂM ȘI: