EXCLUSIV| Cum a scăpat de acuzații procurorul care a așteptat cuminte în fața porții lui Dincă, deși știa că Alexandra ceruse disperată să fie salvată

EXCLUSIV| Cum a scăpat de acuzații procurorul care a așteptat cuminte în fața porții lui Dincă, deși știa că Alexandra ceruse disperată să fie salvată
Publicat: 10/08/2023, 07:00

Procurorul din Caracal cercetat pentru abuz în serviciu, după ce a fost acuzat că nu le-a permis polițiștilor să intervină și s-o salveze pe Alexandra Măceșanu din casa lui Gheorghe Dincă, deoarece nu era încă ora 06:00, a scăpat de toate acuzațiile, după ce magistratul de la Parchetul Curții de Apel Craiova care îl ancheta a clasat dosarul în cazul său.

  • După ce a descris, pas cu pas, momentele dramatice în care polițiștii au stat blocați la poarta lui Dincă, deși știau cu certitudine că Alexandea era sechestrată la adresa respectivă, procurorul de caz a explicat, într-o frază, de ce îl consideră complet nevinovat pe colegul său de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal.
  • Procurorul a trimis însă în judecată patru polițiști, care știau cu peste 14 ore înaine de primul apel al Alexandrei la 112 că aceasta nu s-a mai întors acasă și nu au înregistrat sesizarea părinților fetei, nu au făcut verificări și nu au anunțat superiorii despre acest caz.
  • ”Întârzierea de peste 14 ore în efectuarea acestor activităţi au condus în final la identificarea tardivă a victimei, decedată la domiciliul autorului infracţiunilor comise împotriva sa”, susțin procurorii, care după patru ani de anchetă, au trimis dosarul cu cei patru polițiști acuzați la Judecătoria Caracal.

Conform ordonanței de clasare din 19 iulie 2023, Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), s-a sesizat din oficiu, la data de 26 iulie 2019, în legătură cu o posibilă infracțiune de abuz în serviciu, după ce, cu numai câteva ore înainte, Alexandra Măceșanu, care avea atunci 15 ani, fusese ucisă cu sânge rece de un prădător sexual din Caracal.

Alexandra Măceșanu reușise în 25 iulie 2019 să sune la numărul de urgență 112 și să anunțe că se află sechestrată într-o locuință, după ce a fost răpită, în 24 iulie, de un bărbat care a luat-o cu mașina, la ocazie, din apropierea casei sale din Dobrosloveni (județul Olt). După ore bune, timp în care specialiștii Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) nu au reușit să localizeze apelul de la Alexandra, la poarta așa-numitei „case a groazei”, în care locuia Gheorghe Dincă, au ajuns mai mulți polițiști, în frunte cu procurorul Cristian Ovidiu Popescu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal.

Pentru că Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a fost desființată în martie 2022, dosarul procurorului Cristian Ovidiu Popescu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, a fost trimis pentru soluționare la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Ancheta în dosarul preluat în martie 2022, de la SIIJ, s-a finalizat după un an și patru luni. În ordonanța de clasare, procurorul de caz, Alice Jemboiu, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, arată cum a evoluat ancheta. În 28 iulie 2019, procurorii Parchetului instanței supreme au dispus începerea urmăririi penale in rem, pentru fapta de abuz în serviciu, în dosarul deschis în ziua în care anchetatorii au intrat în curtea casei lui Dincă.

În 29 iulie 2019, Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei, a mers la Parchetul General pentru a depune plângere, cerând să fie cercetați polițiștii și procurorii care au intervenit cu întârziere după apelul la 112 al Alexandrei și după ce părinții fetei au reclamat dispariția ei chiar din 24 iulie, dar și judecătorul care a emis mandatul de percheziţie în curtea și casa lui Dincă. Totodată, în plângere, solicita și anchetarea persoanelor din Dispeceratul 112 care au răspuns la apelurile Alexandrei, în care cerea disperată să fie salvată și dădea indicații din locul unde se află, cartierul, gardul din tablă vopsit cu roșu de la intrarea pe proprietate, inclusiv semnalmentele răpitorul ei.

Pe data de 2 august 2019, procurorii comasează plângerea lui Cumpănașu la dosarul deschis în 26 iulie 2019, iar trei zile mai târziu, în 5 august, urmărirea penală in rem este extinsă asupra altor fapte și persoane.

În 5 septembrie 2019, s-a început urmărirea penală in personam, pe numele procurorului Cristian Popescu și ale polițiștilor Violeta Mirea, atunci comisar-șef al Secției de Poliție din Osica de Sus, județul Olt, Marian Vasile, ajutor de şef de post la Poliţia din Dobrosloveni, și Eugen Țenea, şef la Postul de poliție din Dobrun, pentru abuz în serviciu, privind modul în care au gestionat acțiunile de căutare și salvare a Alexandrei.

Ulterior, la data de 3 decembrie 2019, părinții Alexandrei, Ion și Tudorița Măceșanu, au depus o plângere împotriva procurorului Cristian Ovidiu Popescu și a celor trei polițiști, aceasta fiind adăugată în dosar.

Procurorul Popescu știa ce se întâmplă în casa lui Dincă

Procurorul Alice Jemboiu a explicat, în ordonanța de clasare din iulie 2023, că „Ovidiu Cristian Popescu, procuror de caz (…) aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu și care efectua personal acte de cercetare penală, nu a dispus pătrunderea organelor de poliție în noaptea de 25/26.07.2019, în locuința lui Dincă Gheorghe (…) și a respins, în același timp, propunerea organelor de poliție de a pătrunde în domiciliul lui Dincă Gheorghe, dispunând efectuarea percheziției domiciliare începând cu ora 6.00 a zilei de 26.07.2019, deși obținuse mandat de percheziție la orele 03.04 – în forma îndeplinirii unui act în mod defectuos (…) modalitate în care a adus atingere drepturilor persoanelor vătămate Măceșanu Tudorița Mariana și Măceșanu Ion”.

În plus, în același document, procurorul Alice Jemboiu menționează că Ovidiu Cristian Popescu cunoștea că:

  • Gheorghe Dincă a luat-o la ocazie pe Alexandra Măceșanu, cu mașina lui Renault Megane;
  • a staționat în spatele Liceului „Mihai Viteazul” din Caracal, unde a legat-o și ulterior a dus-o acasă;
  • în respectivul imobil, în noaptea de 24/25.07.2019, a fost violată, iar în dimineața zilei de 25.07.2019, în momentul în care a sunat la 112, era legată de picioare;
  • Gheorghe Dincă locuia în mod efectiv la imobilul respectiv;
  • în telefonul de pe care s-a apelat serviciul de urgență 112 a fost folosită și cartela telefonică cu numărul 0722.841…, ce aparține lui Gheoghe Dincă;
  • imobilul lui Gheorghe Dincă se află în perimetrul imobilelor de la care numita Alexandra Măceșanu a sunat la SNUAU 112.

În ciuda acestor aspecte, procurorul Jimboiu a considerat că numai polițiștii sunt vinovați de eșecul lamentabil al acțiunii. Magistratul a arătat că, de fapt, polițiștii nu și-au făcut treaba așa cum era necesar, că a existat o singură propunere de descindere în casa lui Dincă, venită din partea adjunctului de atunci al IPJ Olt, Nicolae Alexe, iar procurorul nu avea toate elementele, care ar fi fost ascunse de angajații Ministerului de Interne.

Vina a căzut doar asupra polițiștilor

Mai mult, procurorul de caz a considerat că dacă nu era Cristian Ovidiu Popescu, Dincă nici nu ar fi fost identificat așa de repede.

În ceea ce privește descinderea sugerată de adjunctul IPJ Olt, procurorul Alice Jimboiu susține că magistratul Cristian Popescu nu avea cum să se ia după ofițerul de poliție și să încalce legea, în absența unui mandat emis de judecător, cu toate că același procuror arăta în același document că, pentru salvarea vieții unei persoane, percheziția putea fi făcută în condițiile legii și în lipsa mandatului.

„Din analiza actelor procurorului de caz Ovidiu Cristian Popescu, începând cu momentul întocmirii dosarului penal pe rolul Parchetului Caracal, rezultă că acesta a efectuat toate demersurile legale necesare pentru identificarea agresorului și locației unde ținea victima astfel încât, așa cum a solicitat pechezițiile în comuna Redea (n.r. descinderi la clanul Oacă, după ce un rival al acestora le-a spus anchetatorilor că Alexandra Măceșanu ar putea fi sechestrată de aceștia), încadrându-se în timpul legal prevăzut de lege în acest sens (respectiv până în orele 20.00), avea posibilitatea să procedeze identic în cazul imobilelor lui Gheorghe Dincă, dacă ar fi avut la acel moment informațiile necesare de la organele de poliție sau obținute în cadrul unui dosar penal – sub acest aspect este de remarcat faptul că, datorită procurorului s-au reluat verificarile camerelor de supraveghere din zona Liceului Mihai Viteazul, verificări care au condus la identificarea autoturismului lui Gheorghe Dincă și a traseului parcurs de acesta și datorită măsurilor de supraveghere tehnică solicitate și obținute de procurorul Ovidiu Cristian Popescu, a fost identificat, în final, Gheorghe Dincă.

Astfel, întârzierea nejustificată a activităților de investigații derulate de organele de poliție și întârzierea nejustificată a întocmirii unui dosar penal de către polițiști a condus la întârzierea coordonării eficiente a anchetei de către procuror”,  se arată în ordonanța de clasare, pentru acuzațiile aduse procurorului Popescu.

Polițiștii la care părinții Alexandrei au reclamat imediat că nu s-a întors acasă, trimiși în judecată

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova a anunțat, în 7 august 2023, că cei trei polițiști – din Osica de Sus, Dobrosloveni și Dobrun – cercetați, precum și fostul șef al Poliției Caracal au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu, în vreme ce, în cazul acuzațiilor formulate pe numele procurorului Cristian Ovidiu Popescu, s-a luat decizia de clasare.

„Prin rechizitoriul nr. 245/P/2023 din data de 1 august 2023 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor M.N., M.V., V.M. şi Ţ.E., toţi lucrători de poliţie, pentru săvârşirea, de către fiecare dintre aceştia, a infracțiunii de abuz în serviciu prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal.

În rechizitoriul întocmit s-au reţinut următoarele:

În data de 25 iulie 2019, M.N. (Mirea Nicolae – n.r.)., în calitate de comisar şef de poliţie şi comandant al Poliţiei mun. Caracal (pensionat după cazul Caracal – n.r.), aflat la conducerea operaţiunilor de căutare a minorei A.M. (Alexandra Măceșanu – n.r.) şi de identificare a persoanei care a lipsit-o de libertate şi a agresat-o,

  • nu a evaluat şi gestionat în mod corespunzător sesizarea privind dispariţia minorei şi ulterior sesizarea formulată direct de aceasta, prin SNUAU 112 privind săvârşirea împotriva sa a infracţiunii de lipsire de libertate,
  • nu a centralizat şi diseminat în mod corespunzător către subalterni informaţiile de importanţă vitală în găsirea acesteia,
  • nu a coordonat, îndrumat, sprijinit şi controlat în mod corespunzător echipele de căutare şi nu a luat măsuri pentru întocmirea de urgenţă a unui dosar penal, deşi gravitatea deosebită a faptelor sesizate direct de către minoră impunea măsuri specifice anchetei penale, care să permită susţinerea verificărilor poliţieneşti aflate în derulare.

Prin neîndeplinirea acestor obligaţii, inculpatul a încălcat dispoziţiile art. 26 alin. 1 pct. 1, 2, 10, art. 52 alin. 1 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei române, art. 4, 5 şi art. 41 lit. b din Legea nr.360/2002 privind statutul poliţistului, fapta fiind de natură să tergiverseze identificarea autorului infracţiunilor şi a locului unde o sechestrase pe victimă.

În noaptea de 24/25.07.2019, M.V. (Mirea Violeta – n.r.), în calitate de comisar-şef de poliţie, şeful Secţiei 2 Poliţie Rurală Osica de Sus (pensionată după cazul Caracal – n.r.), aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, deşi a fost informat cu privire la dispariţia minorei M.A.,

  • nu a raportat şefului ierarhic acest fapt,
  • nu a controlat dacă lucrătorii de poliţie V.M. şi Ţ. E. (Vasile Marian și Țenea Eugen – n.r.), aflaţi în subordinea sa, au înregistrat sesizarea, au efectuat verificări şi au comunicat evenimentul către ofiţerul de serviciu, încălcând astfel dispoziţiile art. 26 alin. 1 pct. 1, 2, 10, art. 52 alin. 1 din Legea nr.218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei române, art. 4, 5 şi art. 41 lit. b din Legea nr. 360/2002 privind statutul poliţistului, fapta fiind de natură să tergiverseze identificarea autorului infracţiunilor şi a locului unde o sechestrase pe victimă.

În seara zilei de 24.07.2019, V.M. (Vasile Marian – n.r.), în calitate de agent-şef principal de poliţie şi ajutor de şef de post în cadrul Postului de Poliţie Dobrosloveni (pensionat după cazul Caracal – n.r.), din cadrul IPJ Olt, şi Ţ.E. (Țenea Eugen – n.r.), în calitate de agent-şef principal de poliţie şi şeful Postului de Poliţie Dobrun din cadrul IPJ Olt, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv serviciul de patrulare,

  • nu au consemnat şi înregistrat sesizarea persoanei vătămate M.I. (Măceșanu Ion, tatălAlexandrei – n.r.) privind dispariţia minorei M.A.,
  • nu au efectuat verificări în legătură cu aceasta,
  • nu au informat în regim de urgenţă ofiţerul de serviciu de la Poliţia Municipiului Caracal, încălcând astfel dispoziţiile art. 26 alin. 1 pct. 1, 2, 10, art. 52 alin. 1 din Legea nr.218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei române, art. 4, 5 şi art. 41 lit. b din Legea nr. 360/2002 privind statutul poliţistului, fapta fiind de natură să tergiverseze identificarea autorului infracţiunilor şi a locului unde o sechestrase pe victimă.

Pe baza materialului probator administrat s-a apreciat că, dacă lucrătorii de poliţie faţă de care s-a dispus trimiterea în judecată ar fi efectuat cu celeritate demersurile necesare pentru a stabili împrejurările dispariţiei minorei, pentru a evalua situaţa descrisă în sesizări, ar fi verificat şi valorificat variantele de anchetă care rezultau din informaţiile existente, ar fi controlat şi îndrumat ierarhic, în mod efectiv şi eficient, activitatea echipelor operative, precum şi dacă ar fi întocmit de îndată dosar de urmărire penală care să le permită obţinerea unor mijloace specifice de probă (măsuri de supraveghere tehnică), ar fi conferit şanse efective de salvare a minorei, întârzierea de peste 14 ore în efectuarea acestor activităţi conducând în final la identificarea tardivă a victimei, decedată la domiciliul autorului infracţiunilor comise împotriva sa.

Efortul echipelor operative, formate din lucrătorii de poliţie care au acţionat pe teren pentru identificarea locului unde se afla sechestrată A.M. şi salvarea acesteia a fost inutil în lipsa coordonării reale din partea conducerii Poliţiei Caracal şi transmiterii eficiente către acestea a tuturor informaţiilor deţinute la momentul respectiv.

În cauză, s-a dispus clasarea faţă de P.C.O. (Popescu Cristian Ovidiu – n.r.), procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, şi faţă de F.V.V., operator 112 în cadrul IPJ Olt, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu prev. de art.297 al.1 C.p.”, potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

După patru ani de anchetă, dosarul a fost trimis la Judecătoria Caracal și înregistrat pe 4 august 2023, urmând să intre în procedură de cameră preliminară, înainte de începerea judecării.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Patru ani de la cazul Caracal și de la apelurile cutremurătoare la 112. ”Dacă Dincă este condamnat, nu înseamnă că Alexandra e moartă”

Un an de la apelul disperat al unei copile, care a șocat o țară întreagă: „Nu mai ţine linia ocupată!”/ Stenograma convorbirii de acum un an dintre Alexandra și cei de la 112

Decizie finală în CAZUL CARACAL. Dincă, condamnat definitiv la 30 de ani de închisoare, iar Risipiţeanu la 12 ani

EXCLUSIV | Gheorghe Dincă, interviu în premieră națională din pușcărie. „Am recunoscut crimele sub tortură!”-Partea I

EXCLUSIV | PREMIERĂ NAȚIONALĂ. Declarații șocante ale lui Gheorghe Dincă despre cum a chinuit-o pe Alexandra Măceșanu (Partea II-a)

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar