Acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta menționează că nu se poate să rămânem fără instituția care a consacrat țara. Președintele Academiei Române spune că Academia are 2.500 de cercetători. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
„Academia Română face parte dintr-un calup al cercetării românești. Cercetarea românească este împărțită în trei, o parte se desfășoară la Academia Română, o parte la Ministerul care se cheamă al Cercetării și o parte la universități. În aceste trei direcții trebuie concentrate lucrurile pentru întărirea cercetării, nu pentru diminuarea ei.
Conform unui clasament internațional, Academia Română a fost pe primul loc în România ca valoare a cercetării. Cercetarea aceasta în Academia Română se face mai ales ca cercetare fundamentală. În Academia Română se mai face cercetare fundamentală inclusiv în matematică, fizică, chimie, biologie, dar în primul rând în filologie, limbă și literatură, istorie, etnografie, folclor, științe juridice, pentru că acestea sunt cele dătătoare de identitate.
Eu nu cred că identitatea noastră este așa de puternică acum încât să ne putem lipsi de aceste institute. Academia are 41 de institute de interes național care produc și care au reviste de prim plan, majoritatea în limbi străine și le difuzăm în toată lumea. Dacă ar fi să ne luăm după proiectele pe care le-am văzut, ar trebui să rămânem cu vreo 10 institute.
Eu, ca președinte al Academiei, voi protesta destul de dur, pentru că nu putem rămâne fără instituția care a consacrat țara. Am transmis scrisoare de protest către Guvern. Academia Română are 2.500 de cercetători. În 1989 am avut 300.000 de cercetători”, a spus acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”