Grupul olandez Damen și-a anunțat recent retragerea de la Șantierul Naval Mangalia, după ce a acuzat că statul român și-a încălcat contractul. Vineri, compania a trimis mai multe precizări legate de această decizie, subliniind că soluția în acest caz nu este reprezentată de „comitete și comisii”.
Damen anunță, în acest context, că va rămâne în România și își va continua activitatea la Galați.
„Nu există îndoială că Legea 187/2023 este aplicabilă și Damen este lipsit de controlul operațional și managerial, prin încălcarea totală a acordului inițial de către statul român, de unde și dreptul Damen de a înceta contractul de asociere. Acest lucru a fost recunoscut chiar și în documente oficiale ale Ministerului Economiei din România.
Așa cum Damen a notificat toate autoritățile responsabile, încetarea contractului de asociere este deja în vigoare de la 03.08.2023. Damen așteaptă doar cooperarea părții române pentru o implementare eficientă a procedurii de retragere, cu cât mai puține perturbări posibile pentru toate părțile interesate.
Soluția nu este să se formeze comitete și comisii. Ceea ce este, în orice caz, prea puțin și prea târziu. Mai mult, Damen Holding nu a fost contactat de nicio autoritate și nu are discuții în prezent cu nicio comisie”, se arată în comunicatul de presă transmis, vineri de compania olandeză.
În timpul briefingului de presă de joi, de la Palatul Victoria, purtătorul de cuvânt al Guvernului a vorbit despre acest subiect.
„Această modificare de statut la Șantierul Naval de la Mangalia a survenit în urma unui act normativ asumat de România prin Planul Național de Reziliență și Redresare, prin cel de guvernanță corporativă menționat.
Sesizarea părții olandeze a ajuns la Guvernul României de ceva vreme și, în cel mai scurt timp, s-a constituit o comisie interministerială, care a deschis imediat un dialog cu partea olandeză, iar în clipa asta pot să vă spun că discuțiile sunt într-un stadiu activ și că se caută, statul român dorește în primul rând o soluție amiabilă cu investitorii olandezi”, a spus Mihai Constantin, reprezentantul Executivului. (Detalii suplimentare puteți citi aici…)
În 2018, Damen a decis să investească în Șantierul Naval Mangalia şi a acceptat să transfere părţii române 2% din acţiunile companiei care operează Şantierul (permiţând statului român să devină acţionar majoritar în această companie, cu 51%), în schimbul primirii şi păstrării controlului operaţional şi managerial al şantierului naval.
Damen Holding B.V. deţine şantiere navale Galaţi şi Mangalia şi operează cea mai mare companie de proiectare navală din România. Prezenţa companiei asigură peste 3.500 de locuri de muncă pe plan local, peste 400 de proiecte au fost finalizate în România şi au fost construite peste 30 de nave de apărare şi securitate pentru 14 forţe navale şi gărzi de coastă din întreaga lume, inclusiv pentru ţări NATO şi UE.
Acum, olandezii de la Damen cer rezilierea contractului cu statul român privind Șantierul Naval Mangalia. Aceștia susțin că prin adoptarea legii 187/2023, statul român încalcă condițiile oferite în contractul semnat în anul 2018.
CITIȚI ȘI: