Prima pagină » Actualitate » România, SUA și Ucraina vor să crească fluxul de transport al cerealelor ucrainene la 4 mil. tone. Sorin Grindeanu: Trebuie accelerate transporturile

România, SUA și Ucraina vor să crească fluxul de transport al cerealelor ucrainene la 4 mil. tone. Sorin Grindeanu: Trebuie accelerate transporturile

România, SUA și Ucraina vor să crească fluxul de transport al cerealelor ucrainene la 4 mil. tone. Sorin Grindeanu: Trebuie accelerate transporturile

Oficiali din Statele Unite, România, Ucraina și Moldova s-au întâlnit, vineri, la Galați, pentru a discuta la efectele retragerii Rusiei din adordul privind coridoarele pentru cereale.  La întâlnire au participat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, Jim O’Brien, coordonatorul pentru sancțiuni al Departamentului de Stat al SUA, Oleksandr Kubrakov, vicepremierul Ucrainei, ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, Vladimir Bolea.

Decizia unilaterală a Rusiei de a se retrage din acordul semnat la Istanbul, în iulie 2022, a perturbat piețele și a privat milioane de oameni de aprovizionarea cu cereale, conform estimărilor Programului Alimentar Mondial.
Mai mult decât atât, după anunț, în perioada imediat următoare, prețul grânelor a crescut cu 8 procente.
Iar, la nivelul Ucrainei s-au intensificat atacurile asupra infrastructurilor din porturile de la Marea Neagră și a depozitelor cu cereale. 200 mii tone de cereale au fost distruse, în urma atacurilor, conform estimărilor Programului Alimentar Mondial, a spus viceprim-ministrul pentru Reconstrucția Ucrainei, Oleksandr Kubrakov.
În ultimele zile, infrastructura din peste 50 de porturi din Ucraina și cinci vase civile au fost distruse în urma atacurilor ruse, a declarat Oleksandr Kubrakov, la finalul întâlnirii.
În cadrul întâlnirii de la Galați, toți oficialii au ajuns la concluzia că de acord că trebuie accelerate exporturile de cereale ucrainene, pe canalul Sulina, conform anunțului ministrului Sorin Grindeanu.

Canalul Sulina este singura cale navigabilă viabilă pentru aceste transporturi și de accea este important să optimizăm constant capacitatea acestei rute, a spus Grindeanu.

Tot ministrul Sorin Grindeanu a declarat că se intenționeaza ca volumul de transport să ajungă la 4 milioane tone lunar, față de 2 milioane, în prezent.

Partea americană și-a reafirmat angajamentul de a acorda asistență financiară vecinilor Ucrainei, printre care și României, pentru a achiziționa pilotine și pentru a facilita transbordarea și tranzitul transfrontalier, precizează ministrul Transporturilor.
Măsurile vor include sprijinul SUA pentru extinderea rutelor alternative de export, modernizarea punctelor de trecere a frontierei ucrainene, modernizarea infrastructurii critice pentru transportul feroviar și rutier, dar și sprijinirea dezvoltării capacităților de export a sectorului privat de-a lungul Dunării, a scris Grindeanu pe Facebook.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, prin vocea directorului general, Cristian Pistol, transmite că va asigura în continuare rutele necesare transporturilor rutiere ucrainene de cereale.
Printre eforturile întreprinse până acum de CNAIR se numără atât menținerea în parametri funcționali a rețelei de drumuri naționale care fac legătura între frontierele Ucrainei și ale Republicii Moldova cu Portul Constanța dar și deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei la Bumbăta, județul Vaslui (frontiera cu Republica Moldova), a precizat Cristian Pistol.
În eforturile de extindere a capacității operaționale a portului Constanța, CNAIR va construi o parcare pentru autovehicule grele în exteriorul portului.
Prin această investiție se va reduce numărul camioanelor care staționează pe una din benzile autostrăzii A4 (Centura Constanța), în perioadele de vârf ale exporturilor de cereale, a transmis directorul general CNAIR, pe facebook.


Sursa: captură foto

 

 

Autor