Francezii au trecut la bere, nu mai consumă atât de mult vin roșu. Deși vinul ocupă încă un loc special în inimile francezilor, 55% din preferințe, anul acesta berea a devenit băutura alcoolică favorită a națiunii, cu 56%. Informațiile vin din barometrul SOWINE/DYNATA, publicat în martie 2023.
Vinul roșu este ultimul în preferințele francezilor, cu 83%, față de vinul alb, care conduce topul cu 93% și cel rosé, cu 88 procente, conform studiului amintit.
Modificarea obiceiurilor consumatorilor, care a dus la scăderea consumului de vin roșu, dar și dificultățile de a producere vin într-un mediu din ce în ce mai cald, au lovit bijuteria industriei franceze de vin: Bordeaux.
Guvernul francez sare în ajutor și oferă bani proprietarilor de podgorii din regiunea Gironde, din sud-vestul Franței, să scoată din pământ vița de vie.
Politico titrează, miercuri, Baie de sânge Bordeaux!, scoțând în evidență statutul emblematic al Bordeauxului în mintea publicului.
6000 euro va plăti Guvernul francez, drept subvenții, pentru fiecare hectar de viță de vie dezrădăcinată.
Programul a fost anunțat la începutul acestui an la Salonul anual de agricultură și lansat pe 5 iunie, când s-a deschis platforma online de pre-aplicare. Până acum, au fost depuse peste 1.000 de dosare, reprezentând echivalentul a aproape 9.300 de hectare.
André Faugère, un viticultor din regiunea Entre-Deux-Mers, care producea 1800 hectolitri de vin roșu, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, a depus o cerere de dezrădăcinare pentru 8,5 hectare de viță de vie, potrivit France info.
Lucrez cu comercianții de douăzeci de ani pentru a comercializa pentru export în Africa și Anglia, dar vânzările sunt în scădere. Și în acest context de scădere a consumului de vin, vinul roșu este mai afectat decât vinul alb sau rosé, a declarat Faugère pentru France info.
Doar o treime dintre viticultori vor să distrugă toată podgoria, restul caută să producă mai puțin și să se concentreze pe vinuri de calitate superioară, potrivit datelor oficiale privind cererile depuse până acum.
Fondurile publice vor fi folosite pentru a transforma vinul nevândut în alcool industrial pentru parfumuri sau dezinfectanți pentru mâini, anunță Politico.
Sursa: Mediafax foto