Prima pagină » Actualitate » Cât a ajuns să CÂȘTIGE un electrician, acum, în august 2023. Este una din cele mai căutate meserii

Cât a ajuns să CÂȘTIGE un electrician, acum, în august 2023. Este una din cele mai căutate meserii

Cât a ajuns să CÂȘTIGE un electrician, acum, în august 2023. Este una din cele mai căutate meserii
Electrician cutting wires against black,Image: 244433047, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes

De la începutul anului, domenii precum agricultura, construcţiile, industria alimentară şi IT-ul au scos pe piaţă peste 80.000 de joburi noi, adică aproape 35% din numărul total de joburi disponibile pe eJobs.ro, susţin reprezentanţii platformei de recrutare online.

Doar că sunt exact acele domenii care, din toamnă, ar putea pierde facilităţile fiscale pe care le aveau pentru remunerarea angajaţilor. Este vorna de scutirea de la plata impozitului pe venit, reducerea CAS ori exceptarea de la plata contribuţiilor pentru sănătate, se arată într-un comunicat transmis de eJobs.

„Vorbim despre patru mari angajatori ai economiei, dar şi despre domenii care se luptă fie cu deficit de candidaţi, fie cu o rată mare a fluctuaţiei de personal, fie cum ambele. De la începutul anului şi până acum, aceste sectoare au scos în piaţă peste 80.000 de joburi noi, adică aproximativ 35% din numărul total de joburi disponibile pe eJobs.ro în acest interval de timp”, a precizat Bogdan Badea, CEO eJobs.ro, potrivit Agerpres.

Cel mai mult câştigă angajaţii din IT, care – la nivel naţional – înregistrează o medie salarială netă de 6.300 de lei pe lună, conform datelor Salario.ro, care este comparatorul salarial dezvoltat de eJobs România.

Totuși, aşteptările pe care le au candidaţii din acest domeniu ajung o medie netă de 9.000 de lei pe lună, potrivit aceleiaşi surse.

De exemplu, un software developer intră într-o medie netă, la nivel naţional, de 7.500 de lei, un programator full stack – 7.100 de lei, iar un programator Java 6.000 de lei.

Cel mai bine plătiţi sunt arhitecţii IT, care vin cu o medie salarială de 15.000 de lei pe lună, iar un QA tester poate câştiga un salariu de aproximativ 4.500 de lei, în timp ce un web developer 5.500.

Cât a ajuns să CÂȘTIGE un electrician, în august 2023

Construcţiile sunt următorul domeniu în ordinea celor mai mari salarii oferite, cu o medie naţională netă de 5.000 de lei/lună.

Poziţiile cel mai des scoase în piaţă de angajatori sunt cele de inginer proiectant (5.000 de lei), inginer constructor (5.500 de lei), inginer civil (6.000 de lei) sau inginer de instalaţii (5.600 de lei).

În ceea ce-i priveşte pe muncitorii calificaţi din construcţii, salariile sunt următoarele: un muncitor în construcţii câștigă, în medie, 4.500 de lei pe lună, un electrician 4.000 de lei, un instalator 4.000 de lei. Media salarială pentru muncitorii necalificaţi este de 3.400 de lei.

IT-ul şi construcţiile au concurenţă reală şi din afara ţării

„IT-ul şi construcţiile sunt, totodată, două domenii care au concurenţă reală şi din afara ţării, angajatorii din străinătate fiind foarte interesaţi de candidaţii cu experienţă în aceste zone. Dacă pe partea de IT vedem mulţi specialişti care lucrează, simultan, pe proiecte locale şi proiecte internaţionale, angajatorii locali şi cei externi putând, astfel, să împartă aceeaşi resursă, când vine vorba despre construcţii, angajarea nu se poate face fără relocare şi, din acest punct de vedere, România este puternic ameninţată de ofertele pe care candidaţii le primesc din afară. Pe de altă parte, în ultimii ani am văzut şi un număr mare de muncitori străini care vin să lucreze în România în acest domeniu şi nu numai. Majoritatea vin din Asia”, a explicat Bogdan Badea.

De altfel, importul de personal a devenit o soluţie la care au început să apeleze şi recrutorii din agricultură şi industria alimentară.

Dar și aceștia se vor lovi, din toamnă, de eliminarea facilităţilor fiscale, ceea ce ar putea duce la scăderea salariilor la nivelul acestor pieţe.

În acest moment, media netă salarială din agricultură este de 4.200 de lei. Un mecanic de utilaj agricol încasează un salariu mediu de 4.000 de lei.

Un inginer agronom câştigă, în medie, 4.300 de lei pe lună, un specialist în achiziţii 5.000 de lei, un chimist 3.500 de lei, un inginer zootehnist 4.000 de lei, iar un inginer silvicultor 6.000 de lei.

Industria alimentară, domeniul cu cele mai mici salarii din România

Deşi cel mai mare angajator din cei patru menţionaţi, industria alimentară este şi sectorul cu cele mai mici salarii. Media la nivel de piaţă este de 3.500 de lei, potrivit datelor Salario.

Un inginer în alimentaţie are un salariu mediu net de aproape 4.000 de lei/lună, un inspector de securitate 3.500 de lei, un inginer de calitate 4.000 de lei, un bucătar 3.500 de lei, iar un brutar/patiser/cofetar 3.000 de lei pe lună.

FOTO – Caracter ilustrativ: Profimedia

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele