Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat miercuri, 16 august 2023, că tranșa a opta din ajutorul financiar acordat cetățenilor români pentru a-și cumpăra alimente și mese calde a fost deja virată în conturile a 2,5 milioane de români.
Mai mult, 1,8 milioane de români au primit pachete cu alimente de 25 kg, acestea provenind de la producători locali.
De asemenea, ministrul a reamintit că românii vor găsi prețuri cu până la 43% mai mici la alimentele de bază, după ce a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgență privind plafonarea adaosurilor comerciale.
„Am pornit acest program, anul trecut, cu gândul la familiile defavorizate, persoanele în vârstă, copiii și persoanele cu dizabilități, pentru a ne asigura că accesul la o alimentație sănătoasă nu este un lux pentru nimeni, ci o realitate accesibilă pentru toți. Așa am ajuns să virăm pe cardurile «Sprijin pentru România» aproximativ 1 miliard de euro. La care s-au adăugat șase tranșe de pachete cu alimente de 25 kg pentru 1,18 milioane de persoane, care au provenit, peste 90% din ele, de la producători din România.
Românii care merg să folosească sprijinul, zilele acestea, vor găsi prețuri cu până la 43% mai mici la alimentele de bază, după ce ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale a început să producă efecte. Potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenţei, faţă de luna iunie, în prima săptămână din august cele mai mari scăderi de preţuri s-au înregistrat la fructe şi legume, lactate și carne”, a scris el pe contul său de Facebook.
În prima săptămână din august 2023, cele mai mari scăderi de preţ s-au înregistrat la fructe şi legume, scrie Capital. De exemplu, preţul roşiilor a scăzut cu aproape 44%, prețul strugurilor a scăzut cu circa 38%, iar prețul ardeilor a scăzut cu 32%, însă reduceri de preţ au fost înregistrate şi la cartofi, ceapă, prune, pepene şi morcovi.
„Pe măsură ce trece timpul, reducerile la alimente sunt mai răspândite, întrucât stocurile vechi, achiziţionate la preţuri mai mari se epuizează. Sunt convins că în perioada următoare va creşte numărul magazinelor în care vom vedea reduceri ale preţurilor alimentelor de bază”, a explicat preşedintele Consiliului Concurenţei.
Preţul mediu al brânzei telemea a scăzut cu aproape 13%, iaurtul este mai ieftin cu 9%, laptele este mai ieftin cu 7,8%, preţul mediu al tacâmurilor de pui s-a redus cu aproape 10%, iar cel al aripilor de pui cu 6%, în timp ce preţul mediu pentru carnea de lucru a scăzut cu 1,8%, iar preţul mediu pentru spată de porc a înregistrat o uşoară creştere de 1,4%.
FOTO main – Facebook.com/MinisterulInvestitiilorsiProiectelorEuropene