Peste 3.000 de persoane au fost evacuate începând de miercuri, în timp ce incendiile de vegetație continuă să facă ravagii în insula spaniolă Tenerife din Insulele Canare, o îndrăgită destinație turistică. Astfel, 370 de persoane și 17 avioane de stingere a incendiului au fost desfășurate în încercarea de a controla focul.
Perspectiva nu este una optimistă, deoarece temperaturile din Europa vor începe să crească în Peninsula Iberică în acest weekend, potrivit echipei meteo de la CNN.
Vârful în Spania este așteptat între duminică și marți, atunci când temperaturile se vor apropia de 45 de grade Celsius în punctele fierbinți din sud. Zonele din jurul Madridului vor atinge cel mai probabil 40 de grade Celsius.
În acest an, incendiile de vegetație au făcut ravagii în numeroase părți ale lumii, inclusiv în Africa de Nord, Hawaii, Canada și Europa. Căldura extremă este din nou în creștere în Europa, așteptându-se ca săptămâna viitoare să atingă un vârf de temperatură care ar putea bate recorduri.
Tenerife, o insulă considerată de mulți turiști ca fiind o destinație-paradis, a devenit un adevărat infern al flăcărilor.
Incendiul de vegetaţie pare să scape de sub control, autorităţile luptându-se permanent cu flăcările mistuitoare. Mii de hectare sunt pârjolite, iar tot mai mulți oameni aleg să fugă din calea focului.
Flăcările au ars până în prezent aproximativ 2.600 de hectare, iar liderul regiunii, Fernando Clavijo, a declarat miercuri, potrivit edition.cnn.com, că incendiile au ars „fără control.”
„Este probabil cel mai complicat incendiu pe care l-am avut în Insulele Canare în ultimii 40 de ani”, le-a spus Clavijo jurnaliștilor la o conferință de presă joi, potrivit presei locale.
Peisajul în insula-paradis este unul greu de privit: 350 de pompieri se luptă cu flăcările pe insula Tenerife, în timp ce 17 avioane şi elicoptere aruncă apă în zonele greu accesibile. De pe continent, au fost trimişi de urgenţă încă 100 de miltari în ajutor.
„Ne confruntăm cu un incendiu cum nu a mai existat în insulele Canare. Focul își creează propria vreme în interior. Localnicii nu mai au linişte”, a mai declarat Vicky Palma, consilier guvernamental.
Potrivit informațiilor Antena 3, autorităţile spun chiar că este cel mai grav incendiu din ultimii 40 de ani. Un român stabilit în Tenerife a vorbit despre momentele grele prin care trece întreaga insulă.
„Toate drumurile către Parcul Naţional Teide s-au închis. Nu poţi să ajungi acolo. Există cenuşă care cade non-stop. Circulă elicoptere, salvări multe am auzit. Este o situaţie de urgenţă”, a mărturisit acesta.
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Spania că, în urma incendiilor de vegetaţie care au izbucnit între comunele Arafo şi Candelaria din zona nord-estică a insulei Tenerife, în apropierea vulcanului Teide, autorităţile locale au dispus evacuarea localităţilor Arrate, Chivisaya, Media Montańa, Ajafońa şi Las Lagunetas.
Mai multe drumuri naţionale au fost închise, iar autorităţile recomandă evitarea ieşirilor în aer liber şi închiderea geamurilor şi a uşilor, precizează MAE într-un comunicat.
SURSĂ FOTO: profimediaimages.ro/ Credit line: ANDRES GUTIERREZ / AFP / Profimedia