Florin Zamfirescu – invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului „ALTCEVA” – a povestit despre momentele grele prin care a trecut în timpul regimului comunist. Marele actor dezvăluie, cu umoru-i caracteristic, episodul în care a refuzat să poarte cravata și să îmbrace cămașa pentru a-i recita o odă tovarășei Elena Ceaușescu, lucru care i-a adus interzirea de a apărea la TV.
Interlocutorul moderatorului Adrian Artene recunoaște că s-a chinuit în timpul regimului comunist, însă, nu a acceptat niciodată – deși i s-a propus, să fugă din România.
Florin Zamfirescu povestește și momentul în care, fiind plecat în turneu în Germania cu spectacolul „Năpasta”, i s-a propus să rămână acolo, să învețe limba și să-și continue cariera. Condițiile nu erau deloc de refuzat, însă actorul știa că acasă, în România, îl aștepta soția însărcinată.
Așa că, a refuzat oferta neamțului și abia la granița cu România – atunci gând vameșii au început să urle și să-i controleze bagajele – a plâns și a înțeles că „a intrat în pușcărie de bunăvoie.”
„Abia după un an, un regizor mi-a zis hai că acum pot să te iau că ți-a trecut pedeapsa, că până acum ai fost interzis. Nu știu ce ai făcut că un an ai fost suspendat. (…) Da, mi s-a propus să fug. În ’79, am fost în turneu, în Germania, cu spectacolul „Năpasta.”
Când am ajuns în Germania am avut un succes extraordinar cu spectacolul. Și translatorul nostru, care era neamț, și vorbea foarte stâlcit românești, m-a invitat într-o seară la o pizza. Și atunci mi-a spus dacă nu mă gândesc să rămân în Germania, spunându-mi că Germania nu are un actor ca mine. Eu aveam nevastă în România, mama Ștefanei și era borțoasă, iar eu abia așteptam să ajung acasă că urma să nască”, mărturisește Florin Zamfirescu la podcastul ALTCEVA.
Florin Gheorghe Zamfirescu s-a născut pe 12 aprilie 1949 în Călimănești (Vâlcea) într-o familie în care toți adorau literatura și artele în general, tatăl său fiind învățător și directorul Casei de cultură din Călimanești.
Din copilărie a visat să devină actor, iar la 6 ani a luat primul premiu de recitator. De atunci nu s-a mai desprins de scenă, facând din această meserie o pasiune.