Perspectiva că vor rămâne fără sporuri salariale i-a determinat pe angajaţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău să protesteze. Aceștia au întrerupt, luni, controalele din piață, timp de două ore, iar protestele vor continua, astfel că alimentele cu potenţial periculos pentru sănătatea consumatorilor ar putea ajunge pe mesele cumpărătorilor.
Medicii veterinari de la DSVSA Buzău și-au suspendat toate controalele din piaţă, în semn de protest față de propunerile Guvernului de a reduce cheltuielile bugetare, ceea ce ar presupune să se umble și la sporurile salariale ale acestora.
Ca o consecință a înteruperii activității medicilor veterinari din zonă, alimentele cu potenţial periculos pentru sănătatea consumatorilor semnalate prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF) ar putea ajunge pe rafturi şi în coşurile consumatorilor. Mai mult, angajaţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău ar putea intra în grevă generală pe 28 august.
„În fiecare zi lucrătoare avem un program stabilit, luni, marţi, joi şi vineri se suspendă activitatea noastră şi activitatea cu publicul, iar miercuri, de la 10.30 – 13.00, mergem la sediul PSD şi PNL. Nu vrem să ni se taie sporurile, nu sunt sporuri inventate, ni se cuvin, cine nu crede să vină la sala de necropsie să simtă mirosul de cadavre pe care le desfacem în vederea analizelor. Noi lucrăm pentru sănătatea publică, lucrăm cu animale bolnave cu rabie, gripă aviară. Pe 28 august intrăm în grevă generală dacă lucrurile nu se rezolvă”, a declarat, pentru AGERPRES, liderul Sindicatului Camera Veterinară Buzău, Stelian Mihalcea.
În urma protestului, toate activităţile au fost suspendate, inclusiv verificarea alertelor alimentare.
„Oamenii stau în instituţie, cu publicul nu avem activitate, se suspendă supravegherea sanitar-veterinară în toate abatoarele, SRAAF, sistemul de salmoneloză, sistemul de nutriţie. Activităţile vor fi suspendate în ceea ce priveşte alertele, se amână rezolvarea lor timp de două ore şi riscul ca alimentele care sunt prinse în lanţul sistemului rapid cu riscuri să ajungă pe piaţă. Sunt suspendate controalele în unităţile alimentare. Nu se mai primesc din partea publicului dosare pentru autorizări, reautorizări”, a mai precizat Stelian Mihalcea.
CITEȘTE ȘI:
ANSVSA a făcut PRĂPĂD în stațiuni: 64 de pizzerii, 60 de cofetării, 69 de pensiuni, 81 de hipermarketuri și 12 tabere școlare călcate de inspectori!