ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII la GÂNDUL: ”Credeți că plafonarea prețurilor la alimentele de bază funcționează și ar trebui extinsă și după luna octombrie?”

Publicat: 28/08/2023, 08:00

Guvernul a adoptat pe 30 iunie OUG privind plafonarea adaosului comercial la 14 alimente de bază, cu aplicare de la 1 august. Timp de trei luni, cele 14 tipuri de alimente vor avea prețuri mai mici. Printre aceste alimente se numără pâinea albă simplă cu gramaj cuprins între 300 și 500 de grame, fără specialități, laptele de vacă de consum 1 litru, grăsime 1,5%, cu excepția UHT, brânza telemea de vacă vrac, carnea proaspătă de pui, de porc și multe altele.

În urma adoptării Ordonanței, Consiliul Concurenței a anunțat că prețurile medii ale alimentelor de bază au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din luna august, comparativ cu luna iunie, în marile rețele comerciale. Alimentele care s-au ieftinit cel mai mult începând din 1 august sunt roșiile, strugurii, ardeii, cartofii și ceapa.

GÂNDUL a întrebat invitații din emisiuni dacă resimt ieftinirea alimentelor de bază atunci când merg în supermarket și dacă vor ca această ordonanță să fie prelungită.

Dacă ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, consideră că retailerii sunt cei care vor cere prelungirea acestei ordonanțe pentru că, după reduceri, vor crește vânzările, fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici consideră că magazinele scumpesc celelalte produse, ca să își recupereze banii.

Iată ce au răspuns invitații în emisiuni la ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Credeți că plafonarea prețurilor la alimentele de bază funcționează și ar trebui extinsă și după luna octombrie?

Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse

”Această măsură într-adevăr aduce bine, mult bine întregii populații și m-am bucurat să văd că prevederile acelei ordonanțe sunt în vigoare, că sunt expuse la raft și că se specifică foarte clar diferența de preț și ce produse pot fi achiziționate. Deci, chiar și pentru retaileri poate să fie o activitate în beneficiul acestora, decât să ai produse care la un moment dat să-ți iasă din termenul de garanție și să fii nevoit să le arunci. Pentru populație, clar că este utilă, dar eu cred că este utilă și pentru retaileri. Mă aștept să vină solicitări chiar din partea retailerilor, să spună că poate ar fi bine să o mai prelungim. Atunci când se muncește în echipă, în folosul cetățenilor, să știți că binele este pentru ambele părți.

Apropo de ce (produse după ieftinire – n.r.) am cumpărat, am încercat să cumpăr produse românești”.

Rareș Hopincă, prefectul Capitalei

Plafonarea prețurilor la alimentele de bază a fost un succes. Deja avem toate lanțurile mari de magazine cu prețuri scăzute la alimentele de bază. Inclusiv datele oficiale arată o scădere de 34% la cele 14 alimente de bază la care Guvernul a scăzut prețurile.

Fără îndoială, este un succes care duce inclusiv la scăderea inflației sub 10% și categoric este o măsură care trebuie să continue și după luna octombrie, pentru că interesul principal al Guvernului actual și al primului-ministru este să protejeze categoriile vulnerabile. Deci, este o măsură bună, care trebuie continuată”.

Marius Mitran, editorialist ProSport

”Mă gândesc că este o ordonanță care merită prelungită tocmai pentru că acum să văd efectele ei în piață. Cu atât mai mult se vor vedea când ne vom apropia de sezonul rece, când alimentele devin mai importante. Nu că acum n-ar fi, însă acum, pe căldură, dăm banii pe vacanțe, pe alt gen de investiții. Poate că prețul alimentelor trece undeva în plan secund.

Când ne vom retrage toți în bârlogul nostru, atunci va conta foarte mult ca nucile pe care le-am învățat în școala generală, pe care le ducem în căsuțele fiecăruia, să fie sub efectul acestei ordonanțe. Deci, da, aș vrea și îmi doresc să fie prelungit acest termen”.

Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați

”Pare că, în momentul de față, se văd și beneficiile, care, surprinzător sau nu, n-au fost chiar atât de mari pe cât ne așteptam. Asta pentru că pe tot lanțul acesta trofic, de la producție până la vânzare, din păcate, nu toată lumea a înțeles regulile jocului și în fuga disperată a multor companii după profit, fiecare mai încearcă să mai ciupească ceva.

Dar, pentru cetățenii cu venituri mici, eu sunt absolut sigur că s-a resimțit în buzunarele dumnealor. Am văzut în spațiul public pe unii ducând în derizoriu, vorbim de 0,05 RON la lapte sau de sume care în esență par relativ micuțe, dar atunci când ajungi la casă și pui 2 lei, cu 5 lei, cu 0,05 RON, vedem totuși că vorbim de niște zeci de lei pe care cetățeanul nu mai trebuie să-i plătească și îi va regăsi în buzunarul lui pentru orice alte nevoi pe care le are în casă sau, de ce nu, pe persoană fizică. Mă refer aici la cei bolnavi sau cei care au nevoie de un alt suport.

Cred că și după noiembrie, această ordonanță ar trebui prelungită. Asta și pentru că ușor-ușor intrăm în sărbătorile de iarnă, când știm că românului îi place să aibă de toate pe masă. Prin urmare, cheltuielile vor fi cu atât mai mari. Prin urmare, cheltuieli mari, multe produse, aceleași produse bune, dar la un preț ceva mai mic. Cu siguranță avantaj cetățean”.

Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe

”Ordonanța aceasta, cu plafonarea pentru o perioadă de trei luni de zile a prețurilor la 14 dintre produsele de bază, nu cred că este varianta pe care o așteptăm cu toții. De ce anume? Pentru că scăderile la aceste produse, în cazul în care ele s-ar fi înregistrat sau se înregistrează, magazinele în politica lor de prețuri ce fac? Mută această scădere într-o creștere către celelalte produse pe care românii le cumpără în mod curent, să zic așa, cum ar fi detergenți, hârtie, apă și multe altele. Deci, per total, magazinul respectiv nu va pierde absolut nimic și noi vom plăti aceleași sume la final de lună, când tragem linie.

Soluția, în schimb, este ca aceste magazine din România care sunt practic comercianți, au un cod CAEN de comerciant, cumpără și vând, și atunci, statul român, chiar dacă unii s-ar supăra, trebuie să spună că soluția este o marjă maximă admisă față de prețul producătorului pentru mâncare, pentru produsele agroalimentare sau măcar pentru produsele din coșul zilnic al românului.

Asta înseamnă că pe roșia pe care o aduce românul nu mai poate să ia magazinul 60% marjă și ia maxim, nu știu, 15%, iar diferența până la cât lua astăzi magazinul fie se duce la client, o parte, fie la producător, pentru a-și dezvolta și pe mai departe producția. Și atunci, produsele românești să fie din ce în ce mai multe la raftul nostru de zi cu zi. Pentru că doar așa românii vor cheltui, vor consuma produse românești.

Românul nu va cumpăra sau niciodată nu va alege între un produs românesc care este mai scump, să spunem, dar știind că e în România făcut, poate chiar mai bun și mult mai bun ca și calitate, ca și gust, și un produs ieftin, pentru că totul trece prin stomac, dar totuși, trebuie să ai și cu ce să plătești.

Și atunci, românul, ca să mănânce românește, trebuie să aibă produse mai multe românești la raft. Fiind oferta mai mare decât cererea, implicit, prețul acestora va scădea, iar unul va cumpăra produse mai ieftine, mai bune și românești”.


CITEȘTE ȘI:

VIDEO | ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII la GÂNDUL: ”Unde fugiți de caniculă, la munte sau la mare?”

VIDEO | ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII la GÂNDUL: Ce măsuri credeți că se impun pentru sporirea siguranței în școli?

VIDEO | ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII la GÂNDUL: Mai este litoralul românesc o destinație favorită pentru concediile românilor?

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cele mai controversate declarații ale lui Călin Georgescu: Apologia legionarilor, elogii aduse lui Putin și...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Controverse după moartea lui Silviu Prigoană: Copiii minori ar fi fost sedați de frații mai...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Gabriel Cotabiță, înmormântat fără fast, într-un cadru restrâns, similar cu ceremonia lui Silviu Prigoană
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Secretul ochilor în picturile lui Amedeo Modigliani. „Atunci când îți voi cunoaște sufletul, îți voi...