Prima ediție a ”Salonului profesorilor de artă din Ilfov” se va desfășura la Palatul Brâncovenesc din Mogoșoaia

Prima ediție a ”Salonului profesorilor de artă din Ilfov” se va desfășura la Palatul Brâncovenesc din Mogoșoaia
Publicat: 22/08/2023, 08:25
Actualizat: 22/08/2023, 08:28

Centrul de Cultură ”Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov organizează în perioada 22-31 august 2023, expoziția ”Salonul profesorilor de artă din Ilfov”, curatoriată de Mihai Plămădeală, istoric de artă.

Proiectul este sprijinit de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, iar vernisajul va avea loc joi – 24 august 2023, începând cu ora 17:00.

Program:

  • 12.00 – 17.00 – workshop cu elevi ai școlilor din judetul Ilfov
  • Ora 17.00 – vernisaj

Aflat la prima ediție, ”Salonul profesorilor de artă din Ilfov” aduce la lumină, potrivit organizatorilor acestui eveniment, activitatea artistică în afara catedrei a profesorilor de artă din județ și reunește în spațiul Galeriei Ghețăria următorii artiști:

  • Mihai BOBOC
  • Mihnea Cristian BADEA
  • Georgeta MELNIC
  • Mirel OLOGEANU
  • Roxana POPESCU-DAMIAN
  • Eugenia IRIMIA, Diana
    MORARI
  • Alexandru IONESCU
  • Dumitru CIUMEICA
  • Emilian SAVINESCU

”Dezvoltarea personală și împărtășirea experienței artistice acumulate nu se exclud reciproc”

Criticul de artă Mihai Plămădeală spune că în artă și nu numai, talentul reprezintă o condiție de bază, care nu este însă și suficientă în ceea ce privește performanța. Mai întâi, talentul trebuie descoperit și apoi cultivat.

Ambele aspecte sunt inscriptibile în aria de competențe ale profesorilor, mai precizează Mihai Plămădeală. Modelul artistului-personaj, așa cum este promovat cu predilecție în societate, pune accentul pe genialitate, pe jocul hazardului sau pe latura militantă, omițând anii de instruire și muncă aflați în spatele muncii artistice întreprinse de cei care au ajuns să devină (re)cunoscuți.

Cultura vizuală nu deschide doar căile spre creația artistică, privită ca profesie vocațională, ci și pe cele concrete, spre muzee și galerii, ale publicului larg.  Proiecte de succes precum Noaptea Muzeelor, a Galeriilor sau a Atelierelor Deschise demonstrează din plin faptul că relațiile dintre oameni și artă nu se rezumă la producție și colecționism.

Profesorul de artă (sau de educație vizuală, așa cum mai este denumit) joacă un rol important în contextul dat, cu atât mai mult cu cât adeseori cariera individuală a acestuia este sacrificată parțial pe altarul învățământului. Expoziții precum cea de la Centrul Cultural «Palatele Brâncovenești» Mogoșoaia (a profesorilor din județul Ilfov) demonstrează că dezvoltarea personală și împărtășirea experienței artistice acumulate nu se exclud reciproc”

Mihai Plămădeală

Începând cu cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, nivelul artiștilor și profesorilor de artă români a fost și este unul foarte bun, fapt ce demonstrează că învățământul național este funcțional și că modelele au impus în tot acest interval standarde ridicate.

Cum talentul coroborat cu pedagogia reprezintă o constantă de netăgăduit în România, în acest moment promovarea și vizibilitatea sunt aspectele cu cel mai mare potențial de dezvoltare. Expoziția de la Mogoșoaia reprezintă un pas asumat conștient în această direcție”, a conchis criticul de artă, Mihai Plămădeală.

Expozitia poate fi vizitată zilnic, în perioada 25-31 august

Expoziția poate fi vizitată zilnic, în perioada 25-31 august, atunci când se deschide programul de vizitare al Palatului Brâncovenesc.

Acest unic eveniment în istoria învățământului ilfovean, care aduce la lumină activitatea artistică în afara catedrei a profesorilor de artă din județ, poate genera un exemplu bun și pentru celelalte discipline. Se poate realiza, în colaborare cu o editură, un târg de publicații al profesorilor absolvenți de filologie, sau un festival de muzică al profesorilor care predau educație muzicală.

În orice caz, sper inițiativa mea se transforme în tradiție și avem în fiecare an o expoziție a profesorilor de artă din Ilfov. Mulțumesc doamnei director a CJCPCT Ilfov – Niță Alexandrina – pentru sprijinul pe care ni l-a acordat și mulțumesc și Palatului Mogoșoaia pentru găzduirea expoziției”, a declarat profesorul Badea Mihnea Cristian.

Obiectivele ”Salonului profesorilor de artă din Ilfov”

Printre obiectivele evenimentului se evidențiază promovarea valorilor culturale ale Ilfovului, cointeresarea și implicarea publicului consumator de cultură asupra importanței disciplinei Educație plastică/Educație vizuală, mai ales când este predată de oameni calificați, cu activități culturale la activ, a mai precizar Mihai Cristian Badea.

Un al obiectiv secundar ar fi promovarea monumentelor istorice ale județului Ilfov și realizarea workshop-urilor din ziua vernisajului, ai căror beneficiari direcți sunt copiii. «Anonimii educației» din România nu sunt chiar anonimi, pot fi personalități ale culturii române, doar vidul educațional și cultural în care se află țara noastră ignoră total prezența acestora în rândul cadrelor didactice, a punctat profesorul de arte plastice  Mihnea Cristian Badea.


Citește și:

„Rapsodia Română” de Ciprian Porumbescu, în premieră la Sala Musikverein din Viena, un eveniment dedicat compozitorului român

Marcel Iureș, gazda unui nou serial documentar de la HISTORY Channel

Maria Clara Sebok a renunțat să mai joace în filme în plină glorie. Ce s-a întâmplat cu frumoasa actriță din „Mihai Viteazul”

ANONIMUL 2023: Regizoarea de origine japoneză Naomi Kawase, primită cu căldură de 4000 de spectatori la Sfântu Gheorghe

”The Boy and the Heron”, în regia celebrului cineast japonez Hayao Miyazaki, în deschiderea Festivalului de Film de la San Sebastian

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Atleții Coreei de Sud au fost prezentați drept nord-coreeni la Jocurile Olimpice