Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, a vorbit, joi seara, la Digi24, despre tragedia de la 2 Mai. Acesta a declarat că oricum ai aborda situația, ”nu are cum să nu te apese”.
Întrebat dacă și-a reproșat ceva după această situație, Predoiu a răspuns: „Direct nu, nu sunt implicat în operațiunile de efectuare a actului polițienesc. Dar simt pe umeri o răspundere. Oricum ai aborda mental, nu are cum să nu te apese. Nu are cum să nu-ți pui întrebarea, dacă mai stăteam cinci minute la birou luam o decizie care ducea la bunul mers al instituției. Sunt mii de operațiuni operative zilnic. E un post care apasă dacă ești un om normal, empatic. Răspunsul este da, mă apasă. O viziune asupra evenimentelor, dar o viziune completă asupra responsabilităților o să am după ce primesc raportul tehnic. Dincolo de această emoție, de dispariția acestor doi tineri, ești obligat să-ți menții luciditatea, să-ți stăpânești emoțiile, și să vezi ce ai de făcut.”
În ceea ce îl privește pe șeful IPJ Constanța, ministrul de Interne a spus: „Controlul nu va ocoli pe nimeni. Există două planuri: unul este privind aspectele operative din stradă, iar celălalt este un plan managerial, cu o analiză mai aprofundată. Eu nu m-am grăbit nici cu cei care au operat în stradă, nici cu privire la domnul Glugă, să trag concluzii. Acest control va îmbrățișa toate aceste aspecte.”
Cătălin Predoiu a oferit câteva date cu privire la verificările pe care Poliția Română le-a făcut în ultimele 7 luni. Astfel, au fost peste 33 de mii de acțiuni operative, 22 de mii de sesizări penale. 1.600.000 de contravenții, 140.000 de permise reținute. „Asta îmi arată că în toată țara acești polițiști s-au mobilizat. N-aș vrea să las umbrită întreaga activitate a Poliției și Jandarmeriei de această tragedie. Asta ne arată un fenomen, o lipsă de respect a legii, o problemă de educație.”
„De când am luat mandatul am avut trei conferințe online, am fixat prioritățile: droguri, trafic de persoane, migrație și crimă organizată, clanuri. Toate se închid în acest cerc, al clanurilor. Au fost destructurate 31 de clanuri, au fost confiscate 500 de kg de droguri. Se lucrează. În ciuda acestui accident, acești oameni lucrează, unii bine, alții mai puțin bine. Îmi asum orice decizie, dar profesionistă. Nu vreau să fie desființată mâine în primul Tribunal. Evident că acolo au fost greșeli. Este evident.
Am avut o carieră de care sunt mândru. Și eu am copii și nu vreau să plece din țară. Uneori trebuie să răspunzi pentru faptele altora. Sunt dator să aduc soluții. Și asta fac de două luni la minister. O astfel de tragedie mă mobilizează și mai mult. Nu pot să mă uit în altă parte. Așa sunt construit”, a mai spus Predoiu.
De asemenea, conform ministrului de Interne, în cazul în care polițiștii suspectau ceva în neregulă, aveau reglementări care să le permită să efectueze testele. „La modul general, cauzele care conduc la astfel de tragedii se pot subsuma umbrelei care se cheamă lipsă de profesionalism.”
„Există nu numai lege, dar există şi o procedură cu privire la modul în care sunt efectuate astfel de verificări în ceea ce priveşte operarea unui vehicul de către un conducător auto care ar putea fi sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe interzise. Aceste proceduri permit agentului de poliţie să decidă dacă se efectuează testul sau nu, în funcţie de ceea ce constată. Deci lasă la latitudinea lui, în final e omul care ia această decizie, e profesionist”, a menționat acesta.
„Eu iau un sistem în starea în care se află, şi din punctul de vedere al dotărilor şi din punctul de vedere al pregătirii profesionale şi încerc să-l duc mai departe şi am încercat din prima zi. Ce am întreprins de atunci şi până astăzi poate fi exemplificat în cifre concrete, inclusiv în materie de efectuare de teste, de controale, de siguranţa traficului, dar şi acţiuni operative. Asta nu înseamnă că în anumite situaţii, precum aceasta, nu ne confruntăm cu vulnerabilităţi majore ale sistemului, cu hibe care s-au acumulat în timp şi pe care trebuie să le abordăm, şi asta intenţionez să fac”, a mai comentat Cătălin Predoiu.