ANALIZĂ | Ivan Fomin (Center for European Policy Analysis): ”Prigojin a pierdut deja, Putin se chinuie, încă, să câștige”

ANALIZĂ | Ivan Fomin (Center for European Policy Analysis): ”Prigojin a pierdut deja, Putin se chinuie, încă, să câștige”
Publicat: 25/08/2023, 08:43
Actualizat: 25/08/2023, 09:01

Analistul Ivan Fomin – Center for European Policy Analysis – punctează că președintele rus Vladimir Putin rămâne extrem de sensibil atunci când este vorba despre lipsa de ”loialitate” a oamenilor din anturajul său. Mai mult, ”Țarul” rămâne predispus să caute, peste tot, ”trădători”.

Moartea lui Evgheni Prigojin și a celorlalți lideri Wagner a adus, din nou, în discuție, eliminarea rapidă a adversarilor pe care Vladimir Putin îi consideră periculoși pentru regim și, mai ales, pentru el însuși.

Analistul Ivan Fomin atrage, însă, atenția, că nimeni nu ar trebui să se focuseze numai pe ideea de ”asasinat”, după dispariția lui Evgheni Prigojin, pentru că Vladimir Putin se confruntă, acum, cu foarte multe alte probleme.

”Dacă ne vom concentra exclusiv pe Evgheni Prigojin și pe răzbunarea lui Putin, riscăm să trecem cu vederea faptul că problema cu care se confruntă liderul de la Kremlin nu se limitează la un singur fost rebel și, prin urmare, nu poate fi rezolvată doar prin asasinare.

În urma revoltei lui Prigojin din iunie, a devenit clar că autocratul rus va trebui să facă față nu doar unui excentric lider militar și mercenarilor săi. În schimb, el trebuie să găsească o modalitate de a face față unui grup destul de larg de oameni care sunt în favoarea unor politici mai dure și a unei campanii militare mai agresive în Ucraina.

Prigojin a apărut, de multe ori, ca un purtător de cuvânt proeminent al acestui grup. În declarațiile sale publice, el a atacat cu vehemență birocrația rusă pentru patriotism insuficient și a insistat asupra necesității unei mobilizări totale a țării, militarizării complete a economiei și direcționării activelor și practicilor de afaceri ale elitelor către un scop național”, notează Ivan Fomin în analiza sa publicată de The Moscow Times.

Putin este încă sub presiunea părții elitei care este nemulțumită de felul în care conduce războiul

Cu doar o zi înainte de prăbușirea avionului în care se afla Evgheni Prigojin, s-a știut că generalul Serghei Surovikin a fost demis din funcția de comandant șef al Forțelor Aerospațiale Ruse.

Se știe și că Surovikin a avut relații bune cu Prigozhin, mai notează analistul Ivan Fomin. Mai mult, la fel ca și liderul Wagner, a avut relații tensionate cu ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și cu șeful Statului Major General, Valery Gerasimov.

Potrivit unor rapoarte, după revolta lui Wagner din iunie, Surovikin a fost arestat. Igor Girkin, o altă figură marcantă din tabăra susținătorilor mobilizării totale, a fost și el reprimat. Deși Evgheni Prigojin și Igor Girkin erau în conflict, la mai puțin de o lună după ce mercenarii lui Prigojin au mărșăluit asupra Moscovei, Igor Girkin s-a trezit în spatele gratiilor.

Toate aceste evenimente nu sunt doar consecințele revoltei organizate Prigojin. Ele sunt, de asemenea, simptome ale unei lupte continue. Deși nimeni nu mărșăluiește acum asupra Moscovei, Putin este încă sub presiunea părții elitei care este nemulțumită de felul în care conduce războiul”, scrie analistul Ivan Fomin.

”Cu doar trei zile înainte de prăbușirea avionului lui Prigojin, Bloomberg a raportat că unii membri ai serviciilor de informații ale Rusiei îl chemau pe Putin să-l concedieze pe Shoigu și Gerasimov. De asemenea, au vrut ca el să treacă la o abordare mai agresivă a războiului, să lanseze o mobilizare la scară largă și să declare legea marțială”

Ivan Fomin

”Putin încă încearcă să iasă din criza Wagner”

În acest context, atrage atenția analistul Ivan Fomin, nici nu este atât de important dacă Evgheni Prigojin a murit cu adevărat în accidentul aviatic.

Mai mult decât atât, probabil că nu este atât de semnificativ dacă a fost, de fapt, orchestrat de Putin, conchide Fomin.

Ceea ce contează este că evenimentul ar putea fi perceput ca răzbunarea lui Putin asupra lui Prigojin.  Drept urmare, tot felul de «patrioți supărați» sunt susceptibili să ia prăbușirea avionului lui Prigojin ca pe un semnal că Putin este gata să trateze dur nu numai cu opoziția liberală anti-război, ci și cu acei militanți susținători ai războiului care cred că nu este suficient de decisiv și dur.

În același timp, este clar că Putin încă încearcă să iasă din criza Wagner, acționând în continuare cu jumătate de inimă și ambiguu.

Deci, liderul rebel a fost asasinat. Sau poate nu. A fost arestat principalul aliat al revoltelor printre liderii armatei. Sau poate nu . Totul pare să fie pregătit pentru o mobilizare militară de amploare. Dar, în același timp, există un plan pentru a evita veștile proaste în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din 2024”, încheie analistul Ivan Fomin.


Citește și:

Dmitri Medvedev nu se dezminte: ”Ucraina, așchie din Imperiul Rus” / Nu va fi pace dacă nu vor fi îndeplinite 3 condiții ale Moscovei

Alexei Navalnîi, după ce a primit încă 19 ani de închisoare: ”Ești OBLIGAT să-ți predai Rusia unei bande de trădători și hoți care au preluat puterea”

”Ca sub Stalin” | Alexei Navalnîi, acuzat de EXTREMISM, cu o zi înaintea sentinței”: ”Condamnarea va fi lungă, scopul principal este intimidarea”

Alexei Navalnîi, DECLARAȚIE finală în fața instanței: ”În jurul lui Putin zac zeci de mii de oameni uciși în cel mai stupid război al secolului 21”

Alexei Navalnîi, înaintea alegerilor regionale din Rusia: ”Vom fi IDIOȚI dacă nu schimbăm strategia în funcție de noile reguli”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Volkswagen Passat de RECORD. Autonomia atinsă cu un singur plin – VIDEO
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Vor fi identificați și urmăriți. Iohannis a semnat legea. E imposibil să mai scape de...
Bulgaria are cel mai ieftin carburant din Balcani
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Un procuror și un polițist ar fi fost martori în momentul uciderii lui Sorin Anghel...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Semnele bolii Alzheimer ar putea fi ascunse în modul în care vorbim
×