EXCLUSIV | Ecosistemul și marginile unei răbdări. Mamiferul marin considerat prieten al omului care poate să ucidă cu o singură lovitură de bot (II)

Publicat: 26/08/2023, 14:00
Actualizat: 29/08/2023, 03:21

Ecosistemul și modul fascinant în care natura reușește să treacă peste orice opreliște – de cele mai multe ori una umană -, regenerându-se de fiecare dată când își vede amenințat întregul mecanism din pricina opacității celor care consideră că lumea, așa cum a fost ea creată, poate fi modificată după bunul lor plac, constituie subiectul celei de a doua părți a reportajului dedicat biologilor marini de la malul Mării Negre, conduși din postura de director coordonator de Răzvan Popescu-Mirceni.

Dacă în prima parte ne-am axat mai mult pe istoria Oceanic Club, societatea care a spus pas politicului, pentru a se centra pe valorile adevărate ale salvgardării mediului înconjurător, în această a doua parte, ne vom referi mai mult la ceea ce înseamnă ecosistem și la modul în care el poate și trebuie să fie protejat de orice intervenție de natură să-i afecteze funcționarea în parametri optimi.

Inamicul public numărul unu

Lista fenomenelor care pun în pericol ecosistemul nu este, așa cum aflăm de la biologul marin Răzvan Popescu-Mirceni , nici pe departe una scurtă. Plecând de la existența conductelor de gaz sau a celor destinate turbinelor eoliene, a curentului electric sau a cablurilor de date și până la pescuit, ultimul considerat de cercetători ca fiind adevăratul inamic public numărul unu, practic orice intervenție, cât de mică, a omului în rânduielile naturii afectează într-un fel sau altul ecosistemul.

Biologul marin consideră că principalul dușman al ecosistemului este pescuitul făcut după ureche și din nevoia absurdă a unei lăcomii care, mai mult ca oricând în plin secol XXI, pare a nu avea margini.

Soluția realizării unei bariere de protecție de natură să facă pescuitul aproape imposibil în respectiva zonă a fost testată, înaintea Mării Negre, cu real succes, în Marea Baltică. Iar beneficiile în privința refacerii rapide a ecosistemului s-au văzut imediat, spune Răzvan Popescu-Mirceni.

Pericolul din apă

În desele sale expediții subacvatice în largul mărilor sau al oceanelor, biologul marin Răzvan Popescu-Mirceni a dat nu o dată piept cu pericolul. Fie că a fost vorba de creaturi oceanice a căror simplă rostire a numelui produce fiori, fie că primejdia a avut chipul unui delfin, biologul s-a văzut nevoit de fiecare dată să facă față situației.

În reportajul video, biologul dezvăluie ce mamifer marin, considerat prieten al omului, poate să ucidă cu o singură lovitură de bot, atunci când este provocat sau când îi este încălcat teritoriul.

Cea de-a treia și ultima parte a reportajului este dedicată poveștii despre întâlnirea doctorului în biologie de tip marin Răzvan Popescu-Mirceni cu nimeni altul decât celebrul explorator francez al oceanografiei mondiale Jacques-Yves Cousteau. Și vom afla care sunt costurile pe care omenirea le suportă atunci când părți ale ecosistemului sunt distruse cu bună știință.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Ecosistemul și marginile răbdării. Confesiunea unui biolog marin care a stat opt luni sub apă și secretele de la zeci de metri adâncime

EXCLUSIV VIDEO PREMIERĂ ABSOLUTĂ | Insula Cobălcescu, peticul de tărâm cu nume românesc din ghețurile polare ale Antarcticii. Imagini inedite din locul aflat la 14.000 de kilometri de România, mărturie a explorării lui Emil Racoviță la capătul pământului

EXCLUSIV VIDEO PREMIERĂ ABSOLUTĂ | Între Rai și Iad în Strâmtoarea Drake, pe urmele Expediției Belgica. Doi cineaști clujeni au dat piept cu moartea în cea mai periculoasă strâmtoare din Oceanul planetar, pentru a reconfigura drumul spre Antarctica al lui Emil Racoviță

EXCLUSIV VIDEO | Secretul ascuns 800 de ani sub straturi groase de tencuială. Descoperirea care schimbă istoria Schitului Lespezi și a Comarnicului

EXCLUSIV VIDEO | Old Shatterhand, personajul legendar din cartea Winnetou, a fost român. Povestea fascinantă a lui John Xantus, dezvăluită de unul dintre urmașii marelui explorator român ajuns în Vestul Sălbatic

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri