Premierul Marcel Ciolacu spune că dacă echipajele care au intervenit după exploziile de la stația GPL din Crevedia nu ar fi creat zona de protecție și ar fi lăsat oamenii să intre în acel perimetru, cum a fost la explozia de la Mihăilești, din 2004, ”astăzi ar fi fost o situație de nedescris”. Prim-ministrul a afirmat că, indiferent despre cine este vorba, cei găsiți vinovați vor răspunde pentru tragedia de la Crevedia, în care o persoană a murit și alte 57 au fost rănite, dintre care 39 de pompieri, doi polițiști și doi jandarmi.
Cine se va face vinovat, va suporta rigorile legii, indiferent despre cine vorbim în acest moment”, a spus premierul.
Marcel Ciolacu a amintit de tragedia de la Mihăilești, din mai 2004, când, pe DN 2, la 30 de kilometri de Buzău, a explodat un camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu. Atunci, 18 persoane au fost rănite, dintre care șapte pompieri, și alte 13 au fost rănite.
Dumneavoastră sunteți mai tineri, dar noi am prins și accidentul de la Mihăilești. Dacă (după exploziile de la stația GPL din Crevedia, județul Dâmbovița – n.r.) nu se crea acel cordon și se lăsa lumea – cum s-a făcut atunci, la Mihăilești -, astăzi ar fi fost o situație de nedescris. Deci, cine a organizat acolo perimetrul și s-a ocupat, a făcut un lucru extraordinar. De fapt, s-au salvat vieți”, a mai spus premierul.
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, le-a mulțumit tuturor pompierilor salvatori, jandarmilor și polițiștilor care au intervenit după exploziile de la Crevedia.
”Efectiv, acești oameni își riscă la fiecare acțiune viața pentru semenii lor. Le mulțumesc și ne vom îngriji să aibă tot ce au nevoie”, a spus Predoiu.
Exploziile urmate de incendii au avut loc sâmbătă, după ora 18:00, la o stație GPL din Crevedia, județul Dâmbovița, și au produs 58 de victime, dintre care o persoană a murit și 57 au fost rănite, 10 fiind în stare gravă, intubate. Printre persoanele rănite sunt 39 de pompieri, doi polițiști și doi jandarmi, potrivit ultimelor date transmise de Ministerul Afacerilor Interne, unde a fost constituită o celulă de criză.
Dintre cele 58 de persoane, opt au fost victime ale primei explozii. Una dintre aceste persoane a decedat în urma unui infarct, fără arsuri. Cele șapte persoane rănite au suferit arsuri și au fost transportate la unități medicale, trei la Spitalul de Urgență Floreasca din București și patru la Spitalul ”Bagdasar-Arseni”.
Alte 50 de persoane au fost rănite în a doua explozie, dintre care 3 au fost duse la UPU Târgoviște și 47 la spitale din București, cu arsuri și traumatisme.
Din cele 58 de victime în exploziile de la stația GPL din Crevedia, 43 sunt cadre ale MAI, 39 dintre pompieri, doi polițiști și doi jandarmi.
”La momentul raportării (ora 02:00), 54 persoane sunt internate în diverse secții ale unităților sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate”, a precizat MAI.
CITEȘTE ȘI:
Imagini șocante la Crevedia! Oameni cu pielea arsă, conștienți, primesc îngrijiri medicale pe șosea