Prima pagină » Știri externe » Franța interzice ABAYA în școlile publice. Măsura, lăudată și criticată în același timp

Franța interzice ABAYA în școlile publice. Măsura, lăudată și criticată în același timp

Franța interzice ABAYA în școlile publice. Măsura, lăudată și criticată în același timp
Franța interzice abaya în școlile publice. Măsura, lăudată și criticată în același timp

Guvernul de la Paris a decis să le interzică elevelor din școlile publice să poarte abaya, un obiect vestimentar lung pe care îl poartă unele femei musulmane, iar măsura a fost aplaudată de partidele de dreapta și criticată de stânga.

Franța a impus interzicerea simbolurilor religioase în școlile de stat din 2004, în virtutea politicii sale referitoare la separarea religiei de stat, cunoscută sub numele de „laïcité”. Subiectul este unul sensibil, declanșând frecvent tensiuni politice în țară.

„Școlile noastre sunt supuse în mod continuu unor încercări și, în ultimele luni, încălcările (laïcité, n. red.) au crescut considerabil, în special în cazul (elevilor) care poartă ținute religioase precum abaya și”, a declarat ministrul Educației, Gabriel Attal, într-o conferință de presă.

Șeful partidului conservator Les Republicains, Eric Ciotti, a salutat rapid această decizie, despre care a spus că ar fi trebuit adoptată mai devreme, informează Reuters.

Sindicatul directorilor de școli SNPDEN-UNSA a salutat decizia, spunând că era o mare nevoie de claritate din partea Guvernului, a declarat secretarul general al sindicatului, Didier Georges, pentru sursa citată.

„Ceea ce ne doream de la miniștri a fost un răspuns: «da sau nu?»”, a spus Georges despre purtarea abaya în școli. „Suntem mulțumiți pentru că a fost luată o decizie”, a adăugat el.

Interzicerea abaya, criticată de stânga politică

Cu toate că măsura a fost apreciată de o parte a societății civile, politicienii de stânga au criticat această decizie. Printre ei se numără și Clementine Autain, deputată din partea partidului radical France Insoumise, care a criticat ceea ce ea a numit „poliție vestimentară”. Potrivit acesteia, măsura este în mod clar una islamofobă.

Și unii reprezentanți ai mediului academic sunt de acord că mișcarea ar putea fi contraproductivă.

„Va afecta musulmanii în general. Aceștia se vor simți, din nou, stigmatizați”, a spus sociologul Agnes De Feo.

În 2004, Franța a interzis vălul islamic (hijab) în școli, iar în 2010 a interzis total vălul integral în instituțiile publice, decizie care a creat nemulțumiri în rândul celor aproximativ cinci milioane de musulmani din Hexagon. Potrivit sursei citate, măsura a dus la apariția unui număr mare de școli private islamice.

În urmă cu mai puțin de un an, predecesorul lui Attal, Pap Ndiaye, s-a declarat împotriva interzicerii abaya. „Abaya nu este ușor de definit din punct de vedere juridic. Am ajunge în instanță, unde vom pierde”, a spus el la acea vreme în fața senatorilor.

Sursa foto: Profimedia

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele