La Reuniunea Diplomației de la București, președintele Klaus Iohannis a anunțat că Grecia se va alătura Inițiativei celor Trei Mări.
De asemenea, vor fi invitate să se alăture, ca țări asociate, Ucraina și Republica Moldova. Președintele a afirmat că această platformă politică a câștigat relevanță, după începutul războiului din Ucraina.
În contextul geopolitic creat de războiul din Ucraina, Inițiativa a câștigat în relevanță și consider că trebuie să devină o platformă și mai importantă în consolidarea rezilienței regionale și europene.
Fără a anticipa deciziile care vor fi luate la Summit, se prefigurează și lărgirea Inițiativei cu un nou stat participant, Grecia, respectiv acordarea statutului de stat participant asociat Ucrainei și Republicii Moldova.
Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, care reunește cele 12 state membre ale UE aflate între mările Adriatică, Baltică și Neagră (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia).
Summitul Inițiativa celor Trei Mări (I3M) se desfășoară pe 6 septembrie, la București, și este urmat de Forumul de Afaceri Inițiativa celor Trei Mări, organizat de Guvernul României, prin ministerele de resort, pe 7 septembrie. Iohannis a anunțat și obiectivele pe care și le-a stabilit România la acest summit.
La Summitul din 6 septembrie, România are o serie de obiective, dintre care menționez reconfirmarea rolului Inițiativei de promovare a creșterii economice și a interconectărilor strategice, inclusiv prin consolidarea și rafinarea instrumentelor Inițiativei, şi redefinirea relației Inițiativei cu vecinătatea sa, reconfigurată geopolitic.
Foto: presidency.ro
CITEȘTE ȘI: