În urma tragediei de la Crevedia, de sâmbătă, a fost deschis un dosar și la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar, condus de procurorul Bogdan Pîrlog.
Dosarul în cazul Crevedia a fost deschis în seara în care a avut loc tragedia, pentru infracțiunile de neluare şi nerespectare a măsurilor de protecție a muncii şi vătămare corporală din culpă, potrivit informațiilor Gândul. Bogdan Pîrlog s- a autosesizat, așa cum a făcut și în cazul „10 august”. După aceea, dosarul a fost declinat la Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, unde se află în faza in rem, ceea ce înseamnă că, deocamdată, ”nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat”.
Gândul a aflat, din surse judiciare, că în acest dosar se audiază, în zilele următoare, pompierii răniți care pot da declarații, comandanții acțiunii, precum și Raed Arafat, care a preluat comanda la momentul în care a ajuns la Crevedia înaintea celei de-a doua explozii. De asemenea, au fost cerute la ISU București-Ilfov și ISU Dâmbovița documentele ce țin de planurile de misiune.
Surse din poliție afirmă că abia marți se vor finaliza rapoartele de intervenție ale ISU BIF și Dâmbovița, pentru a fi apoi transmise Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel.
O explozie a avut loc, sâmbătă, 26 august, la o stație GPL din Crevedia, pe DN1A. Aceasta a fost urmată de o explozie mult mai puternică, chiar în timpul intervenției pompierilor. Conform bilanțului dat publicității marți, în urma catastrofei au fost înregistrate 58 de victime, dintre care două și-au pierdut viața.
Parhetul General a preluat dosarul Crevedia, conform unui comunicat transmis duminică dimineață. Se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. Dosarul a fost deschis inițial la Parchetul din Răcari, Dâmbovița.
Marius Iacob este procurorul care coordonează ancheta de la Crevedia. El a fost procuror adjunct al DNA când instituția anticorupție era condusă de Laura Codruța Kovesi. De asemenea, Marius Iacob este procurorul care a instrumentat incendiile de la Maternitatea Giulești și Piatra Neamț, dar și cazul Elodia.
„În cauză se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru ( art. 255 alin 1 şi 2 din Codul Penal). A fost începută cercetarea la faţa locului, aceasta fiind coordonată de către procurorul de caz din cadrul PÎCCJ. Au fost cooptaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR, specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul IGPR, experţi de la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice din cadrul Ministerului Justiţiei, specialişti de la INSEMEX Petroşani, inspectori de inspecţia muncii, ofiţeri din cadrul IPJ Dâmboviţa”, a precizat Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un comunicat.
Sursa: Mediafax Foto