SECRETELE parfumierilor: care este procesul de creație al unei arome unice

SECRETELE parfumierilor: care este procesul de creație al unei arome unice
Publicat: 30/08/2023, 12:43

Parfumurile ne pun în valoare personalitatea, ne învăluie în mister și ne fascinează prin aromele lor unice. Când aplici parfumul pe piele, imaginația ta începe să lucreze și te transpui într-o lume creată de combinațiile unice de note olfactive.

Lucru deloc întâmplător, pentru că mintea noastră asociază anumite arome cu momente trăite sau locuri pe care le-am vizitat.

Însă, dincolo de misterul caracteristic al oricărui parfum, mai există și cel din spatele creării lui. Cum ajunge aroma vaniliei, a freziei sau a boabelor de tonka în parfumul tău preferat? Dacă ești curios să descoperi care este procesul lui de creație sau cum se foloseste un parfum feminin, află în cele ce urmează:

Extracția materiilor prime

O gama de parfumuri de calitate va pune mereu accent pe această etapă din procesul de creație. Spre exemplu, parfumurile de nișă sunt concepute, în general, cu ingrediente naturale, atent selecționate – din plante, frunze, flori, din produse sau chiar de la animale. Însă, există și parfumuri care au la bază ingrediente sintetice, respectiv molecule obținute prin reacții chimice, cu ajutorul cărora se concep arome apreciate la nivel mondial.

Extracția ingredientelor se poate face după mai multe tehnici. Prima, “enfleurafge”, este cea mai veche metodă de extracție și poate fi făcută la cald sau la rece. Ea presupune așezarea petalelor de flori în grăsime animală inodoră. Acestea sunt înlocuite la fiecare 24 sau 48 de ore, astfel încât grăsimea să absoarbă cât mai mult miros posibil. Apoi, grăsimea este încălzită și amestecată cu alcool. După această etapă, se filtrează alcoolul, astfel încât să se obțină o esență. Cea de-a doua metodă, distilarea, presupune fierberea în apă a plantelor din care se colectează esența. Vaporii de apă obținuți, care conțin și aromele plantelor, se răcesc și recondensează. Cea de-a treia metodă, stoarcerea, este folosită pentru extragerea esențelor de citrice din coajă. Ultima metodă, extracția cu ajutorul solvenților, se face prin amestecarea plantelor cu un solvent încălzit. Odată cu căldura, solventul se evaporă și se obține un material ceros, încărcat cu esențe.

Asamblarea esențelor

Această etapă din producția parfumurilor este una extrem de complexă și se face cu ajutorul unui parfumier. Acesta are la dispoziția sa aproximativ 5.000 de ingrediente pentru alcătuirea compoziției parfumurilor, dintre care folosește în jur de o sută pentru a crea unul nou. Parfumierul își imaginează formule dezvoltate pe baza procentelor, care trebuie să se potrivească perfect în compoziție, astfel încât aroma obținută să fie una echilibrată. După acest proces, parfumierul se decide la o formulă finală numită concentrat, compusă din uleiuri esențiale pure, diluate în alcool.

Crearea compoziției finale

După asamblarea esențelor, parfumierul lasă concentratul obținut la macerat pentru câteva săptămâni, după care acesta este răcit la 0°C, pentru a se solidifica surplusul de ceară din compoziție. La sfârșit, surplusul este filtrat, lăsând în urmă un lichid limpede și pur. Înainte de îmbuteliere, lichidul, care poate fi apă de parfum, de colonie sau de toaletă, este colorat cu ajutorul unor coloranți și stabilizatori UV.

Testarea și purtarea parfumului

Nu este o etapă a producției, însă este un subiect important de dezbătut, deoarece aroma parfumului poate fi pusă mult mai bine în valoare dacă știi cum să-l aplici corect. Pentru a-i permite să se dezvolte și să-și arate toate notele, parfumul este bine să fie aplicat în zone puternic vascularizate, spre exemplu, pe tâmple, la încheieturile mâinilor, pe gât, în spatele genunchilor sau pe glezne. Un moment ideal pentru aplicarea parfumului este imediat după o baie caldă, când pielea este deja încălzită de la apă. Pentru o persistență cât mai mare, este indicat să îți menții pielea hidratată constant cu o cremă fără parfum.

Crearea parfumurilor este un proces mai complex decat pare, care aduce și mai multă valoare și poveste aromelor pe care alegem să le purtăm zi de zi.

Sursa foto: Freepik

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar