Prima pagină » Actualitate » Nicolae Ciucă: „Să vă gândiți la limba noastră ca la un dar de la Dumnezeu”

Nicolae Ciucă: „Să vă gândiți la limba noastră ca la un dar de la Dumnezeu”

Nicolae Ciucă: „Să vă gândiți la limba noastră ca la un dar de la Dumnezeu”

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a precizat, joi, cu ocazia Zilei Limbii Române, că limba noastră este un dar de la Dumnezeu.

„«Vorbiți limba română? Sunteți din România?». Am auzit de foarte multe ori aceste întrebări în străinătate, pe unde am fost de-a lungul timpului. De fiecare dată am simțit un puternic sentiment de bucurie. Limba română nu cunoaște granițe. Este elementul de bază al identității noastre naționale, liantul cel mai puternic pentru toți românii, indiferent unde se află pe acest pământ”, a scris pe Facebook Nicolae Ciucă.

Președintele Senatului mai spune că limba română este „un dar de la Dumnezeu”.

„Vă îndemn să deschideți o carte a oricărui mare scriitor român”

„Astăzi sărbătorim Ziua Națională a Limbii Române. Vă îndemn să deschideți o carte a oricărui mare scriitor român și să vă gândiți, fie și pentru o clipă, la limba noastră ca la un dar de la Dumnezeu. Ne unește de secole și a transformat un popor într-o națiune și o istorie într-o cultură. Așa cum spunea Titu Maiorescu, limbajul este un dar divin, iar limba română este un dar care ne leagă pe toți în frumoasa noastră istorie.  La mulți ani Limbii Române și la mulți ani tuturor celor care vorbesc limba română!”, a mai scris Nicolae Ciucă.

Maia Sandu: ”Până în 1989, să citești o poezie în limba română era o infracțiune!”

Și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, i-a omagiat pe toți cei care au readus limba română peste Prut și amintește că, înainte de anul 1989, a citi o poezie în limba română constituia o infracțiune.

Azi, 31 august 2023, după 34 de ani de când sute de mii de oameni au cerut în Piața Marii Adunări Naționale declararea limbii române drept limbă de stat, precum și trecerea la grafia latină, avem bucuria de a ne sărbători limba în cel mai frumos mod. (…)

Însă nu a fost mereu așa. În perioada sovietică, poporul nostru a fost privat de dreptul la auto-determinare, dar și de dreptul la limba română, cu scopul de a ne lipsi de identitate națională și de a ne mutila conștiința de neam. Puteai fi denigrat, amenințat, destituit din funcție sau chiar avea dosar penal pentru că vorbeai în limba ta”, amintește Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.

 

Alexandru Coman a absolvit Facultatea de Jurnalism în anul 2010, iar de atunci a semnat în mai multe publicații centrale, în secțiunile online, precum evz.ro. Alexandru lucrează de mai mulți ani ... vezi toate articolele

Citește și