Primăriile pot garanta împrumuturi pentru producătorii și distribuitorii de căldură pentru trecerea iernii. Atenție la ajutorul de stat!

Primăriile pot garanta împrumuturi pentru producătorii și distribuitorii de căldură pentru trecerea iernii. Atenție la ajutorul de stat!
Publicat: 31/08/2023, 16:25
Actualizat: 31/08/2023, 16:29

Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, o Ordonanță care vine în sprijinul cetățenilor, autorităților locale și operatorilor de servicii de alimentare cu energie termică, conform Ministerului Dezvoltării. Astfel, în anul 2023, unitățile administrativ-teritoriale pot garanta împrumuturile contractate de către operatorii de servicii de alimentare cu energie termică din subordine care prestează serviciul public de producere a energiei termice în sistem centralizat, pentru achiziția de combustibil necesar asigurării energiei termice în sezonul rece 2023-2024, cu respectarea legislației în domeniul ajutorului de stat.

Ministerul Dezvoltării avertizează, însă, că garantarea de către o unitate administrativ-teritorială a împrumuturilor contractate de către operatori economici este susceptibilă să reprezinte măsură de ajutor de stat.

La limita economiei de piață

Menționăm că o garanție de stat nu constituie ajutor de stat în cazul în care nu aduce niciun avantaj întreprinderii beneficiare. “Astfel, arătăm că furnizorii, respectiv, unitățile administrativ – teritoriale trebuie să analizeze în fiecare caz în parte, dacă se poate demonstra „principiul operatorului în economia de piață”, respectiv, trebuie să se țină seama de posibilitățile efective ale operatorului beneficiar de a obține resurse financiare echivalente, recurgând la piața de capital. Nu este implicat ajutor de stat în situația în care noua sursă de finanțare ar fi pusă la dispoziția operatorului, în condiții ce ar fi acceptabile pentru un operator privat, în condițiile normale ale unei economii de piață”, explică cei de la Dezvoltare.

”Obiectivul nostru este asigurarea confortului termic și, implicit, a calității vieții cetățenilor, prin furnizarea optimă a agentului termic în iarna ce urmează, iar noile reglementări au fost promovate pentru pregătirea în condiții optime a asigurării continuității serviciului de alimentare centralizată cu energie termică în sezonul rece”, a precizat ministrul Adrian-Ioan Veștea.

La cererea primăriilor

Proiectul de Ordonanță a fost inițiat la solicitarea primăriilor din municipiile Ploiești, Brașov, Bacău și Iași. ″(…) până la data promovării prezentei ordonanțe, unele unități administrativ-teritoriale au informat (…) cu privire la dificultățile pe care le întâmpină operatorii din subordine legat de pregătirea sezonului rece 2023 -2024, inclusiv cu referire la constituirea stocurilor de combustibili. (…) la această dată, există unități administrativ-teritoriale la nivelul cărora nu sunt luate, din lipsa disponibilităților financiare, toate măsurile pentru pregătirea în condiții optime a sezonului rece 2023 -2024″, se menționează în nota de fundamentare.

Stocuri de combustibili de minim 30% până în noiembrie

Documentul citat amintește și obligația legală a CET-urilor de a constitui, până la 31 octombrie, în depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale, stocuri de minimum 30% din cantitățile de gaze necesare pe perioada iernii. Derogarea de la Legea finanțelor publice locale este necesară pentru că aceasta stipulează că autoritățile locale nu se mai pot împrumuta și nici nu mai pot garanta credite dacă gradul lor de îndatorare sare de 30% din media aritmetică a veniturilor proprii ori dacă au înregistrat plăți restante sau deficit al secțiunii de funcționare la data de 31 decembrie a anului anterior.

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Noul război ce stă să izbucnească. Au atacat azi dimineață. S-a declarat stare de urgență
Gazpacho, un fel de mâncare versatil. Rețeta este extrem de simplă
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Mii de reactii controversate după ce Cristina Șișcanu a arătat cum folosește un lubrifiant: “Așa...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Ministrul de externe al Italiei spune că țara are nevoie de studenți africani