Victor Negrescu: Sunt state cu deficite mult mai mari decât România, dar nu se află în procedură de deficit excesiv – Declarații Exclusive

Victor Negrescu: Sunt state cu deficite mult mai mari decât România, dar nu se află în procedură de deficit excesiv - Declarații Exclusive
Publicat: 31/08/2023, 19:59

Europarlamentarul Victor Negrescu a menționat pentru Gândul că sunt state europene care au un deficit bugetar mai mare decât al României, dar acestea nu se află în procedură de deficit excesiv, ”pentru că ele nu au avut un guvern de dreapta în 2019 care să ia decizii proaste din punct de vedere fiscal”, a susține acesta. Surse politice au declarat pentru GÂNDUL că Uniunea Europeană ar dori la acest moment impunerea ca termen de aplicare a noilor măsuri fiscale, data de 1 octombrie, iar ținta de deficit bugetar ar putea fi ridicată la plafonul de 5,5% pentru România.

În contextul vizitei la Bruxelles a premierului Marcel Ciolacu, europarlamentarul Victor Negrescu a vorbit pentru Gândul despre flexibilitatea celor de la Comisia Europeană, în ceea ce privește ridicarea plafonului de deficit bugetar pentru România, în baza cheltuielilor și a eforturilor făcute de țara noastră pentru a sprijini Ucraina, Republica Moldova, dar și pentru a-și consolida zona de apărare. Deși surse politice au menționat că UE ar putea accepta creșterea țintei de deficit bugetar până la 5,5%, o problemă majoră este dorința actuală a oficialilor europeni ca România să aplice noile măsuri fiscale începând cu data de 1 octombrie anul acesta.

”Într-adevăr, propunerile făcute pe zona fiscală, necesită un plus de informații pentru a putea să avem un punct de vedere pozitiv din partea Comisiei Europene, însă am remarcat totuși o deschidere din partea Executivul european în a detalia aceste elemente și a vedea ce măsuri ar putea să fie adoptate în perioada următoare.

Pe de o parte, trebuie să spun că reprezentanții Comisiei Europene au fost flexibili atunci când au fost enunțate costurile generate de circumstanțele pe care le tratează România. Mă refer aici la efortul făcut în contextul războiului din Ucraina, sprijinul oferit Republicii Moldova, măsurile compensatorii pe zona de energie, necesitatea de a crește cheltuielile legate de zona de apărare.

De cealaltă parte, în ceea ce înseamnă măsurile fiscale propuse, Comisia Europeană a făcut referire la jalonul prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență. Guvernul României, care a adoptat PNRR, fostul guvern de dreapta, a prevăzut acolo anumite modificări și creșteri de taxe care nu sunt prevăzute în aceste modificări făcuse de Ministerul Finanțelor pentru că totuși Guvernul României actual își dorește un sistem fiscal flexibil în așa fel performanțele economice ale României se continue să se realizeze și în perioada următoare, dat fiind faptul că, iată, România are astăzi a II-a creștere economică la nivel european. Însă eu cred că vom acomoda diferitele poziții, vom găsi un echilibru, pe de o parte pe măsuri de moment pentru a corecta deficitul bugetar și de cealaltă parte să găsim niște perspective fiscale, niște propuneri fiscale comune pe termen pe termen lung, care să nu afecteze economia” a transmis Victor Negrescu referitor la modul în care au decurs negocierile cu oficialii europeni, în ceea ce privește ținta de deficit bugetar impusă României.

Măsurile fiscale vor fi prezentate vineri la Bruxelles

În cadrul întâlnirilor pe care premierul le va avea vineri cu oficialii europeni la Bruxelles, Marcel Ciolacu va prezenta calendarul de implementare al PNRR, dar și măsurile fiscale prevăzute pentru a reveni cât mai aproape ținta de deficit, a menționat europarlamentarul:

”Vizita de lucru a premierului la Bruxelles este foarte importantă și binevenită. Dânsul va avea discuții cu președinta Comisiei Europene, cu Ursula von der Leyen, cu președinta Parlamentului European Roberta Metsola, cu președintele Consiliului European Charles Michel și cu persoana responsabilă de structura care se ocupă de implementare a PNRR. Premierul României va prezenta pe de o parte, calendarul de implementare al PNRR și faptul că iată, ușor-ușor revenim în grafic cu implementarea jaloanelor și de cealaltă parte va prezenta măsurile fiscale prevăzute pentru a reveni cât mai aproape ținta de deficit asumată de forțele guverne ale României. Într-adevăr, România trece printr-o situație excepțională, suntem în procedură de deficit excesiv ca urmare a măsurilor greșite luate de Guvernul PNL la finalul anului 2019”

Victor Negrescu a punctat faptul că deși România se află în procedură de deficit bugetar, la nivel european se este ”undeva la mijlocul clasamentului”:

”România este singurul stat care se află într-o astfel de procedură de deficit, însă pot să vă spun că din punct de vedere al calcului deficitului, România, chiar dacă eventual nu are definit ținta de 4,4 s-ar afla undeva la mijlocul clasamentului, în ceea ce înseamnă deficitul înregistrat. Adică sunt state care au probleme mult mai grave decât România, cu deficite mult mai mari anul acesta, dar acelea nu sunt în procedură de deficit excesiv pentru că ele nu au avut un guvern de dreapta în 2019 care să ia decizii proaste din punct de vedere fiscal”

Este vorba în general de statele aflate în prima linie în proximitatea Ucrainei și dacă ne uităm pe cifre, vedem că lucrurile acestea sunt într-adevăr normale, dat fiind contextul pe care îl traversează” a menționat Negrescu.

Cifrele disponibile în luna martie pe Eurostat arată că un total de 15 state membre, inclusiv Franța, Italia și Spania au deficite bugetare care depășesc pragul de 3%, în timp ce 13 țări au depășit raportul datorie/PIB de 60% până în trimestrul trei al anului 2022.


CITEȘTE ȘI:

SURSE | Marcel Ciolacu râmâne ferm în negocierile de mâine cu Comisia. Discuțiile pornesc de la un deficit minim de 0,5% față de anul trecut

Discuțiile tehnice de la Bruxelles nu au încheiat negocierile pe reformele Guvernului. Marcel Ciolacu discută, vineri, cu șefa Comisiei Europene

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Elena Lasconi, o studentă mediocră. Cum arată notele primite de candidata la președinția României
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
9 luni de la moartea Mioarei Roman: "Toate pomenile pentru mama mea le-am făcut singură"....
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Jean Michel Jarre, Nașul muzicii electronice. „Pentru mine, muzica electronică este la fel ca gătitul:...