Salariile au crescut, de la 1 ianuarie 2023, atât în România, cât şi în Italia, astfel că cei care lucrează acolo sunt plătiţi pe categorii de muncă și de pregătire.
De la începutul acestui an, retribuțiile minime pentru lucrătorii casnici, inclusiv îngrijitoare, badante, menajere și bone, au crescut în funcție de categoria de încadrare.
Rămâne la latitudinea angajatorului să ofere un salariu mai mare, dar minimele sunt cele din tabelele de mai jos, actualizate și publicate de Ministerul Muncii din Italia. Sumele de mai jos se referă la lucrătoarele care lucrează „la fix”, adică locuiesc la domiciliul persoanei asistate. Pentru acestea, salariile minime în 2023 sunt cuprinse între 725 și 1384 euro (plus indemnizație de 194,98 euro), în funcție de nivelul de calificare și de nivelul de dificultate pe care îl presupune îngrijirea persoanei respective.
Spre exemplu, platforma jooble.org listează oferta de posturi de îngrijitor la domiciliu cunoscător de limba italiană, oferind 1030 – 1520 euro pe lună.
În cazul personalului casnic care este angajat pentru servicii de îngrijire pe timp de noapte, legislația italiană prevede două niveluri de clasificare diferită, precum:
– pentru persoanele asistate care se pot deplasa singure – îngrijitoarele fără o calificare în domeniu vor fi încadrate la categoria B Super, cu o retribuție lunară de 1.137,23 euro;
– pentru persoanele asistate imobilizate la pat, care nu se pot deplasa singure – îngrijitoarele fără o calificare în domeniu vor fi încadrate la categoria C Super, cu o retribuție lunară de 1.288,87 euro. Pentru îngrijitoarele calificate, cu pregătire în domeniu, nivelul de încadrare este D Super, cu un salariu minim de 1.592,17 euro pe lună.
Valoarea indemnizației de masă și cazare pe care o primește personalul casnic care locuiește la domiciliul angajatorului va fi de:
Prânz și/sau mic dejun – 2,26 euro/zi;
Cina – 2,26 euro/zi;
Cazare – 1,95 euro/zi;
În Italia, salariul îngrijitoarelor, menajerelor și bonelor poate fi plătit și în numerar, cu respectarea limitelor stabilite de lege. De exemplu, începând din acest an limita care nu trebuie depășită este de 5.000 de euro, potrivit adevarul.ro.