Ce boală poate indica DUREREA de spate, accentuată în ortostatismul prelungit?

Ce boală poate indica DUREREA de spate, accentuată în ortostatismul prelungit?
Publicat: 04/09/2023, 09:00

Durerea de spate, mai ales cea de la nivel lombar, care se intensifică în poziție de ortostatism prelungit sau la aplecare, cu iradiere spre coapse și posterior, poate indica o afecțiune a coloanei vertebrale numită spondilolistezis.

Într-un astfel de caz, durerea de spate poate fi însoțită și de alte manifestări clinice, precum: amorțeală sau furnicături la nivelul spatelui și al membrelor inferioare, dificultăți la mers, încordare musculară și chiar pierderea controlului sfincterian, în cazurile severe.

Spre deosebire de spondiloză, care implică o degenerare a coloanei vertebrale odată cu înaintarea în vârstă, spondilolistezisul apare atunci când vertebrele coloanei alunecă una față de cealaltă. În acest fel, coloana vertebrală nu mai este stabilă, survine durerea și, treptat, apar și celelalte semne și simptome.

În lipsa diagnosticului și a tratamentului, această afecțiune poate avea complicații severe, cu impact asupra calității vieții pacientului: stenoză de canal vertebral, fracturi vertebrale lombare, diferite leziuni temporare sau permanente ale nervilor spinali și chiar sindrom de coadă de cal, o complicație ce este o urgență medicală.

Deoarece simptomatologia este similară cu a altor afecțiuni ale coloanei, cum ar fi, de exemplu, hernia de disc, este recomandat să se efectueze un consult de specialitate. Acesta implică efectuarea unui examen clinic complet și a unor investigații imagistice – radiografie, CT sau RMN de coloană vertebrală. Astfel se va stabili un diagnostic corect, gradul de severitate, precum și tipul afecțiunii (anterolistezis sau retrolistezis), în funcție de direcția de alunecare a vertebrei.

În funcție de severitate, tratamentul acestei afecțiuni a coloanei vertebrale poate fi non-chirurgical sau chirurgical. Tipul de tratament potrivit pentru fiecare pacient în parte va fi stabilit de medicul neurochirurg, după o evaluare completă a acestuia. În cazurile mai puțin severe, când simptomatologia nu este greu de suportat, medicul poate recomanda repaus, cu evitarea activităților solicitante, medicație orală sau injectabilă, kinetoterapie și chiar purtarea unui corset în zona lombară, atunci când în urma alunecării vertebrale se produc și fracturi.

Pacienții cu spondilolistezis complicat au nevoie, însă, de o intervenție chirurgicală de decompresie spinală, prin îndepărtarea unui fragment de disc sau de os. Scopul operației este de a elimina durerea și restul manifestărilor clinice provocate de compresia asupra nervilor spinali, ca urmare a alunecării unei vertebre față de cealaltă. O altă opțiune de tratament chirurgical pentru spondilolistezis vizează fuziunea vertebrei care a alunecat cu cea de dedesubt. Pe măsură ce se vindecă, se formează o singură vertebră, fiind eliminat astfel riscul de alunecare a vertebrelor. O astfel de intervenție implică utilizarea de tije metalice, șuruburi sau grefe osoase.

La Spitalul Clinic SANADOR, tratamentul chirurgical al afecțiunilor vertebro-spinale se realizează, ori de câte ori este posibil, prin metode moderne, foarte puțin invazive, și cu avantaje multiple pentru pacienți: incizii de mici dimensiuni, risc de complicații redus, spitalizare de scurtă durată, recuperare rapidă și reluarea activităților zilnice la scurt timp după operație. Astfel de intervenții sunt realizate de medici foarte bine pregătiți și cu o vastă experiență, cu ajutorul unor echipamente de ultimă generație, ultraperformante, și tehnologii de top.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor