Tot mai mulți tineri români au înțeles, încă din adolescență, că banii nu cresc în copaci, motiv pentru care încep să caute modalități prin care să își câștige propriii bani fără să se bazeze pe ajutorul părinților.
Mulți dintre aceștia sunt minori, iar motivele sunt destul de variate. De la dorința de a nu le solicita bani părinților pentru diverse nevoi, cum ar fi un telefon nou, până la căutarea sentimentului că își produc propriii bani, tinerii caută să găsească locuri în care să își poată oferi serviciile.
Este și cazul unui tânăr de 16 ani, care, din dorința de a câștiga niște bani, a întrebat pe un grup de Facebook unde ar putea găsi o sursă de venit.
„Bună seara, am 16 ani și aș vrea să încep să-mi fac propriii mei bani și nu știu de unde să încep. Nu mă pot angaja undeva momentan. Aveți vreun sfat?”, a întrebat adolescentul.
Reacțiile nu au întârziat să apară. La mesajul tânărului, o persoană i-a recomandat să munceasă noaptea la un magazin de haine. Potrivit mesajului, un astfel de job s-ar plăti cu 100 de lei pe noapte.
„Am auzit că magazine gen Zara angajează tineri noaptea să le aranjeze hainele. Are fii-meu un coleg care a zis că-i dau 100 pe noapte”, este mesajul, citat de Adevărul.
După apariția acestui mesaj, multe persoane s-au declarat revoltate de situațiile în care sunt puși tinerii din România pentru a câștiga ceva bani.
„100 ron pe noapte în mână este un salariu minim pe economie și este o remunerație ok”, a parat administratorul grupului.
„Nu uitați că orele de noapte se plătesc extra cu 25% și ei profită pentru că noi ne lăsăm copiii să fie exploatați pentru aceste sume de nimic, de asta și se plătește în țara asta așa prost. Nu vreau să creez polemici, dar salariul minim este cea mai mare bătaie de joc ( pentru cei care nu au studii sau nu știu altceva gen o meserie mergi oriunde să câștigi o pâine, dar nu un copil”, a revenit mama revoltată.
„Este foarte puțin pentru, mai ales pentru o muncă ocazională. Iar noaptea se plătește un spor când ai contract de muncă, există reglementări pentru câte nopți poți lucra maxim, ești protejat dacă te îmbolnăvești, și astea sunt doar ce îmi vine în minte acum. Munca asta de noapte este la limita legalului, pentru a jongla diverse. Am fost și eu cândva la inventariere de la H&M când merita, adică pe lângă job, lucram o noapte și primeam cam 10% într-un salariu. 10 ani mai târziu aveau aceeași suma pe noapte și mi s-a părut aberant. Mai ales că nu era o muncă ușoară, trebuia să ai atenție la detalii, să știi să te coordonezi, etc etc. Munca de noapte nu o recomand nimănui, mai ales unui copil”, a punctat altă femeie. „Adică e puțin 3.000 pe lună… ca și necalificat, ești ruptă de realitate sincer”, a răspuns un alt internaut.
Sursa foto: Shutterstock