MIZE și subiecte cruciale la întâlnirea Putin-Erdogan. Mesajul președintelui rus, despre acordul privind cerealele: „Suntem deschiși la negocieri”

MIZE și subiecte cruciale la întâlnirea Putin-Erdogan. Mesajul președintelui rus, despre acordul privind cerealele: Suntem deschiși la negocieri
RĂZBOI în Ucraina, ziua 755. Erdogan, propunere de pace
Publicat: 04/09/2023, 17:08
Actualizat: 04/09/2023, 17:27

Întâlnirea lui Putin cu Erdogan a început la Soci, iar potrivit unui transcript publicat pe site-ul Kremlinului, în discursul de întâmpinare liderul rus i-a spus omologului turc că problemele legate de criza ucraineană „nu vor fi ignorate”, dar și că este „deschis” la negocieri pe tema acordului referitor la transportul cerealelor pe Marea Neagră.

Reamintim că Turcia, membră NATO, are legături strânse atât cu Moscova, cât şi cu Kievul. S-a opus invaziei Rusiei în Ucraina, dar în acelaşi timp nu a aderat la sancţiunile occidentale împotriva Moscovei şi a avansat în cooperarea sa economică cu Rusia de la invazia de la începutul anului trecut.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a venit la Soci pentru a discuta cu Vladimir Putin în special despre exporturile de cereale pe Marea Neagră, în contextul războiului din Ucraina.

„Turcia a devenit acum membră a clubului internaţional al statelor nucleare în sensul deplin al cuvântului”

Prima parte a discuțiilor dintre Putin și Erdogan a fost „foarte constructivă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Potrivit acestuia, nu este planificată semnarea niciunui document după discuțiile celor doi lideri la Soci.

Putin a subliniat mai întâi cooperarea economică excelentă dintre cele două ţări – în ciuda sancţiunilor occidentale – şi a pus accent pe sectorul energiei.

La temele de politică externă, oficialul de la Kremlin a menţionat Ucraina, dar şi subiectul Siria şi Libia, unde cele două ţări au uneori interese diferite.

„Avem multe de discutat în ceea ce priveşte asigurarea securităţii în regiune. Bineînţeles, nu vom ignora problemele legate de criza ucraineană. Ştiu că intenţionaţi să ridicaţi întrebări cu privire la acordul privind cerealele. Suntem deschişi la negocieri pe această temă”

Elanul în dezvoltarea relaţiilor dintre Rusia şi Turcia, care a fost obţinut cu participarea dumneavoastră directă, a fost menţinut. Aş dori să atrag atenţia asupra faptului că, anul trecut, cifra noastră de afaceri comercială a crescut cu peste 80 % – 86 %, cred. În prima jumătate a acestui an, tendinţa pozitivă continuă. Nu este la fel de puternică ca anul trecut, dar este totuşi pozitivă.

Iar relaţiile se diversifică: nu este vorba doar de sectoarele tradiţionale ale cooperării noastre, inclusiv agricultura şi energia, ci şi de alte domenii care se dezvoltă, ceea ce mă bucură foarte mult. Am făcut progrese, sper ca în viitorul apropiat să finalizăm negocierile privind crearea unui hub de gaze în Turcia, pentru a face mai stabilă şi mai echilibrată situaţia în sectorul energetic din regiune. Cred că acest lucru va fi benefic.

Construcţia reactoarelor nucleare de la centreala Akkuyu continuă. Turcia a devenit acum membră a clubului internaţional al statelor nucleare în sensul deplin al cuvântului – după livrarea primului lot de combustibil nuclear rusesc la Akkuyu. Anul viitor – totul decurge conform planului – vom lansa prima unitate. Există opţiuni posibile interesante aici pentru continuarea cooperării noastre. În acest moment, un personal calificat foarte numeros – aproximativ 25 000 de persoane – continuă să lucreze la uzină”, a declarat Putin, citat de news.ro.

Putin și Erdogan, ”inamici precauți”

Putin și Erdogan sunt de multă vreme ”inamici precauți”, cu o relație complexă care s-a axat pe foarte multe subiecte, de la drepturile tătarilor din Crimeea până la războiul din Siria.

Inițial, Turcia dorea să se prezinte drept intermediar în războiul din Ucraina, care ar ajuta Rusia să-și mențină liniile comerciale deschise, dar agresiunea lui Vladimir Putin a devenit acum o durere de cap din ce în ce mai mare pentru Ankara.

Erdogan, lăudat de Putin înainte de alegeri: „Un parteneriat între Rusia şi Turcia sunt reciproc avantajoase”

Reamintim că preşedintele rus, Vladimir Putin, și-a declarat susținerea pentru omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, salutând un lider cu „obiective ambiţioase.”

Putin s-a exprimat în cadrul unei ceremonii organizate prin videoconferinţă, cu ocazia inaugurării primei centrale nucleare din Turcia, construită de Rusia, salutând un „proiect emblematic” în relaţiile dintre Moscova şi Ankara.

Această centrală „este un exemplu convingător a tot ceea ce dumneavoastră, preşedinte Erdogan, faceţi pentru ţara dumneavoastră, pentru dezvoltarea economiei sale, pentru toţi cetăţenii turci”, preciza președintele rus.

„Această ceremonie arată că guvernul turc şi preşedintele, personal, acordă o mare atenţie dezvoltării relaţiilor ruso-turce în toate domeniile. Susţinem o astfel de atitudine şi suntem convinşi că o cooperare strânsă şi un parteneriat între Rusia şi Turcia sunt reciproc avantajoase”, spunea Putin.

CITEȘTE ȘI:

Ce se alege de Turcia? Cum a sfidat Erdogan previziunile privind DISPARIȚIA sa politică – ANALIZĂ REUTERS

EXCLUSIV | Mărturii emoționante, la aproape trei luni de la infernul care a îngenuncheat Turcia. „Mulți au ales să ia viața de la zero”

EXCLUSIV | Mărturiile tulburătoare ale unei românce din Turcia: „Ne-am strâns toți în brațe și am așteptat să se termine. O prietenă și-a pierdut doi copii, mama, tatăl și nepotul. Familii întregi au fost rase de pe fața pământului”

EXCLUSIV | ”Doar Rusia mai caută dominanță și este în apropierea României”. Cum vede un analist geopolitic transformarea alianțelor strategice globale

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
Tânăr bătut și băgat cu forța în portbagaj de cinci rude. Agresorii au altă variantă...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Companiile Leonardo din Italia şi Rheinmetall din Germania vor să construiască cel mai puternic tanc...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Se poate rămâne imediat FĂRĂ PERMIS. Anunț venit astăzi, 7 IULIE: Prevederi imposibil de aplicat
John Cena se pregătește să se retragă din wrestling. Ce și-a propus
Grasu XXL, în lacrimi pe scena de la Neversea 2024. Artistul a reușit cu greu...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
„Celulele timpului” din creier ar putea fi mai cruciale decât am crezut vreodată
×