Ministrul Finanțelor a declarat marți că se va stabili un „termen rezonabil” pentru ca măsurile privind reducerea cheltuielilor bugetare să intre în vigoare. Cel mai probabil măsura își va face simțită prezența până la data de 1 ianuarie 2024.
Marcel Boloș a mers împreună cu premierul Marcel Ciolacu la fabrica Philip Morris, cu ocazia aniversării a 30 de ani de existență ai companiei în România. Cu această ocazie, ministrul de Finanțe a făcut declarații despre măsurile fiscal-bugetare pe care coaliția PSD-PNL le are pe agenda discuțiilor, după ședința coaliției de luni.
Ministrul a afirmat că reforma privind reducerea cheltuielilor bugetare, împreună cu măsurile fiscal-bugetare vor intra în vigoare atunci când „coaliția va hotărî și va aproba” aceste măsuri. Acesta a percizat că termenul va fi unul rezonabil, astfel încât măsura să nu i-a prin surprindere sectorul public.
Reducerea cheltuielilor bugetare, împreună cu măsurile fiscal-bugetare, în funcție de data la care va hotărî coaliția de guvernare că aprobă aceste măsuri, se va stabili un termen rezonabil pentru ca atât din punct de vedere fiscal să putem încasa impozitele și taxele, cât și din punct de vedere al reorganizărilor din sectorul public, să nu fie peste noapte, să fie un timp la dispoziție, a declarat Marcel Boloș.
Întrebat de jurnaliști despre ce ar putea însemna un „termen rezonabil”, Boloș s-a ferit de un răspuns concret și a invocat data de 1 ianuarie 2024 ca termen pentru măsurile ce vizează reducerea cheltuielilor bugetare.
Păi, de exemplu, o măsură de reorganizare până la data de 1 ianuarie, încât anul bugetar următor să începem în noi condiții, cred că este rezonabil, a transmis ministrul de Finanțe al României.
Totodată, ministrul spune că vor continuă măsurile care să aibă în vedere reducerea deficitului bugetar, pe care România se chinuie să îl domolească de trei luni, dar și măsuri care să acopere gaura bugetară, care a depășit 40 de miliarde lei.
„Sunt măsuri grele, de consolidare fiscal-bugetară. Avem un angajament luat prin PNRR, de pe altă parte avem o problemă cu deficitul bugetar pe care de trei luni ne chinuim să-l stabilizăm pentru ca să nu producem dezechilibre macroeconomice și să avem situații neplăcute”, a concluzionat Boloș.
CITIȚI ȘI: