Prețul petrolului a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la nivelul din noiembrie 2022, alimentând îngrijorările investitorilor privind posibilele penurii în perioada de cerere maximă de iarnă.
Această evoluție vine ca urmare a deciziei Arabiei Saudite și a Rusiei de a prelungi voluntar reducerile lor de producție până la sfârșitul anului.
Prețurile pentru petrolul tip Brent au crescut cu aproximativ 1,5%, înregistrând o creștere de 1,32 dolari pe baril, până la 90,32 dolari.
Indicele global de referință, utilizat pentru evaluarea prețurilor a peste trei sferturi din producția mondială de petrol, a atins 91,15 dolari pe baril în timpul tranzacțiilor, înregistrând cel mai înalt nivel din 17 noiembrie. În același timp, prețurile pentru petrolul tip West Texas Intermediate (WTI) din SUA au crescut cu aproximativ 1,7%, cu 1,49 dolari pe baril, atingând un maxim al ultimelor 10 luni, de 88,07 dolari.
Investitorii se așteptau inițial ca Arabia Saudită și Rusia să prelungească reducerile voluntare până în luna octombrie, însă decizia de a le extinde cu trei luni a fost surprinzătoare.
John Kilduff, partener la Again Capital LLC din New York, a remarcat că „cu siguranță, piața a fost surprinsă de agresivitatea poziției lor.”
Atât Arabia Saudită, cât și Rusia au anunțat că vor revizui lunar reducerile de producție și că le pot ajusta în funcție de condițiile pieței.
Analistul UBS, Giovanni Staunovo, a subliniat că „odată cu extinderea reducerii producției, anticipăm un deficit pe piață de peste 1,5 milioane de barili pe zi în trimestrul 4,” și a prognozat că prețul petrolului tip Brent ar putea ajunge la 95 de dolari pe baril până la sfârșitul anului, potrivit News.ro.