Putem sta liniștiți, Alianța Nord-Atlantică anunță că monitorizează îndeaproape situația apărută după ce o dronă rusească a căzut în România.
„Rămânem în contact strâns cu aliatul nostru”, transmite NATO pe canalul oficial de comunicații.
Într-un comunicat de presă, reprezentanții NATO oferă primul punct de vedere cu privire la incidentul survenit în Tulcea, la Plauru, acolo unde resturi dintr-o dronă rusească au căzut pe teritoriul României.
Încă o dată, aliații României și-au exprimat solidaritatea cu țara noastră.
Totodată, dinspre cartierul general al Alianței Nord-Atlantice se precizează că „rămânem în contact strâns cu aliatul nostru România”, situația fiind monitorizată „îndeaproape” de specialiștii NATO.
„Autoritățile române au confirmat că resturile, eventual dintr-o dronă, au fost găsite pe pământ românesc, aproape de granița cu Ucraina. Autoritățile române investighează incidentul. România a informat aliații NATO despre acest incident în ședința de astăzi a Consiliului Atlanticului de Nord, iar Aliații și-au exprimat solidaritatea puternică cu România.
Începând cu anul trecut, ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, NATO și-a mărit semnificativ prezența în regiunea Mării Negre.
Continuăm să monitorizăm îndeaproape situația și rămânem în contact strâns cu aliatul nostru România”, transmit reprezentanții NATO în prima lor luare de poziție cu privire la incidentul apărut în România.
Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat în cursul zilei de miercuri că aliații NATO au fost informați despre evoluția evenimentelor de la granița României.
„Am informat aliații NATO, ambasadorul nostru a fost însărcinat să-i informeze pe secretarul general și pe aliații noștri (…) s-a întâmplat în această dimineață”, a declarat Klaus Iohannis.
Mai multe resturi provenite de la o dronă utilizată în războiul din Ucraina au fost găsite pe malul Dunării, în județul Tulcea. Specialiștii trimiși de MApN în apropierea localității Plauru au ridicat probele, care vor fi supuse unor expertize tehnice.
Președintele Iohannis a explicat de ce autoritățile române au negat existența unor fragmente de dronă timp de trei zile. Concluzia președintelui: Asta este!
Întrebat despre comunicarea autorităților române, pe acest subiect, președintele Iohannis a răspuns că s-a făcut cu bună-credință. Doar că, între timp, situația s-a schimbat și „au aparut astfel de piese”.
„În situația în care ne aflăm, de război la graniță, trebuie să înțelegem că avem o situație fluidă. Azi avem alta situație decât ieri. Asta este! Toată comunicarea a fost făcuta cu buna credință și în baza dovezilor de care am dispus noi”, a spus Iohannis.
CITEȘTE ȘI: