Premierul Marcel Ciolacu a cerut investiții suplimentare în infrastructură, în cadrul sesiunii de deschidere a Forumului de Afaceri organizat în marja Summitului celor Trei Mări (I3M) de către Guvernul României, sub înaltul patronaj al președintelui Klaus Iohannis.
Joi dimineață, 1.000 de șefi de state și guverne, experți internaționali, dar și manageri de companii strategice sunt prezenți la Palatul Parlamentului, acolo unde participă la Forumul de Afaceri I3M. Premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre investiții, dar și despre potențialul economic al Dunării și Mării Negre pe care UE trebuie să le fructifice în favoarea reducerii declajelor economice.
Șeful executivului de la București a transmis celor prezenți că „trebuie să acționăm rapid și hotărât pentru a investi în infrastructura noastră colectivă”, în contextul proiectelor de transport Via Carpatia și Real2Sea ca parte ale Inițiativei celor Trei Mări. „Acest lucru ne va consolida regiunea și va contribui la diminuarea decalajelor și în contextul multiplelor provocări pe care le traversăm. Trebuie să interconectăm regiunea pe zona de infrastructură, economic, apărare comună și digital și să maximizăm astfel potențialul regional! Puterea economică este esențială pentru securitatea noastră și pentru construirea unei mai mari reziliențe regionale. În acest sens, vreau să evidențiez, potențialul oferit de Dunăre și Marea Neagră pot fi piloni centrali în dezvoltarea regiunii noastre”, a transmis prim-ministrul României.
The progress made by Romania in developing Via Carpathia & Rail2Sea infrastructure prefigure concrete gain for our resilience. I am confident that this edition will bring important investments, in the benefit of Romanians & the 🇷🇴 economy
— Marcel Ciolacu (@CiolacuMarcel) September 7, 2023
Totodată, premierul Marcel Ciolacu a subliniat și nevoia de securitate a regiunii Mării Negre, în contextul Războiului din Ucraina. Acesta a îndemnat liderii prezenți la Forum să participe activ la reconstrucția Ucrainei și la restabilirea securității regionale.
Astăzi, lupta se dă pentru a opri violența și opresiunea asupra vecinului nostru. Dar, știm cu toții că, în ceea ce privește viitorul, acesta trebuie să includă reconstrucția Ucrainei și extinderea Uniunii Europene, respectiv către Republica Moldova, Ucraina și Balcanii de Vest. Nu cred că este prea devreme să ne gândim la modul în care putem face acest lucru, începând cu rolul jucat de statele noastre în reconstrucția Ucrainei. Proiectul comun regional de viitor este să ne asigurăm că, în această zonă a Europei, suntem capabili să ne purtăm singuri de grijă, să ne dezvoltăm împreună în Uniunea Europeană, să ne consolidăm rolul în NATO, să trecem peste diferențe și să asigurăm pacea și stabilitatea regiunii. România este un factor de stabilitate regională și poate – împreună cu statele partenere din acest format – să contribuie nu doar la securitatea regiunii, ci și la dezvoltarea ei, a anunțat Marcel Ciolacu.
Premierul s-a arătat deschis privind cooperarea dintre Guvern și mediul de business, cu ocazia deschiderii a patru paneluri pe teme precum energie, transporturi, digitalizare și investiții. Panelurile se desfășoare în format mix, atât business to business cât și în formatul government to bussines. Totodată, șeful executivului a dat asigurări în ceea ce privește susținerea Guvernului pentru mediul de afaceri privat.
Cele treisprezece state participante la Inițiativă reprezintă o piață de peste 120 milioane de persoane. În ansamblu, regiunea are un potențial de investiții în infrastructură, energie și digitalizare de peste 1.000 de miliarde de euro. Iar dovada clară a importanței pe care România o acordă Inițiativei, atât politic, cât și economic, este faptul că, de la crearea acestei platforme de cooperare, România organizează pentru a doua oară Summit-ul politic și Forumul de afaceri al Inițiativei Celor Trei Mări. Susținerea companiilor private în proiectele de afaceri dezvoltate sub egida Forumului stă mărturie a implicării noastre concrete, a conchis primul-ministru al României.
🇷🇴 is profiled as a responsible regional actor, with a stable political & economic landscape, despite the recent geopolitical developments. All major international rating agencies have assigned sovereign ratings to the Romanian economy, with a recommended level for investment pic.twitter.com/ULzMS62XZP
— Marcel Ciolacu (@CiolacuMarcel) September 7, 2023
CITIȚI ȘI: