UNSAR: Sub 20% dintre proprietarii afectați de exploziile de la Crevedia au deschis dosare de daună. Cei mai mulți e posibil să nu aibă asigurare

UNSAR: Sub 20% dintre proprietarii afectați de exploziile de la Crevedia au deschis dosare de daună. Cei mai mulți e posibil să nu aibă asigurare
Publicat: 07/09/2023, 12:51

Primii proprietari de locuințe și sedii de afaceri din Crevedia, care au fost afectate de exploziile de la stația GPL din 26 august au depus cereri pentru a primi despăgubiri din partea companiilor de asigurare unde încheiaseră polițe facultative pentru a se proteja în fața unor riscuri suplimentare. Pentru moment, conform informațiilor din piață, este vorba de doar sub o cincime din totalul clădirilor afectate, restul, cel mai probabil nu au asigurări, din moment ce nu au contactat încă agenții companiilor din acest segment.

Doar o mică parte din victimele catastrofei de la Crevedia va primi despăgubiri de la asigurători, din primele informații făcute publice de asociația reprezentativă din România, și anume Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) care reprezintă 21 de companii de profil, ce dețin o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări.

Conform datelor agregate până în acest moment, companiile membre UNSAR au deschis 14 dosare de daună în baza polițelor de asigurare dedicate locuințelor și companiilor, ca urmare a notificărilor primite din partea celor care au fost afectați de exploziile produse la stația GPL din comuna Crevedia, județul Dâmbovița.

În tragedia de săptămâna trecută și-au pierdut viața 5 persoane, alte aproape 60 au fost rănite și zeci de construcții au fost avariate. Este vorba atât despre locuințe, cât și despre sedii de companii.

Dar, doar o parte dintre acestea erau însă și protejate financiar printr-o poliță de asigurare. Din informațiile Gândul, peste 77 de locuințe au fost afectate, dar, cel mai probabil, nu aveau o poliță încheiată.

„De cele mai multe ori, pagubele cauzate de incendii sau explozii sunt considerabile, impactând proprietățile, bunurile și, foarte important, siguranța financiară a oamenilor. În aceste situații, o asigurare facultativă pentru locuință ne poate oferi protecția de care avem nevoie, putând salva viitorul persoanelor afectate de producerea unui dezastru”, a declarat Alexandru Ciuncan, președinte și director general al UNSAR.

Evaluarea pagubelor este într-un stadiu incipient, astfel că o valoare oficială a sumelor pe care le vor primi cei afectați încă nu a fost făcută publică. Conform unor opinii din piață, despăgubirile este cel mai probabil că vor însuma cel puțin un milion de lei, dacă nu se va ajunge la sume de ordinul milioanelor.

Valoarea despăgubirilor la nivel național

Asigurarea facultativă pentru locuință oferă un nivel suplimentar de protecție față de cea obligatorie PAD, aceasta acoperind, în plus față de dezastrele naturale, și alte riscuri, precum: incendiu, explozie, căderi de corpuri, inundații produse de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, precum și alte situații neprevăzute – inundații produse vecinilor, defecțiuni ale centralei termice, daune la bunurile electronice/electrocasnice etc.

Asigurările facultative de locuințe se pot încheia doar pentru locuințele care sunt asigurate printr-o poliță obligatorie (PAD).

Potrivit reprezentanților UNSAR, chiar și în condițiile în care doar 1 din 5 locuințe din România este asigurată, anul trecut, proprietarii acestora au primit despăgubiri de peste 43,3 milioane lei din partea companiilor membre în baza asigurărilor facultative, doar pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de incendii, cu peste 69% mai mult față de 2021, fără a lua în calcul și despăgubirile acordate pentru pagubele cauzate de producerea altor riscuri.

Mai concret, despăgubirile plătite pentru locuințele afectate de incendii au crescut cu peste 69% în 2022, față de 2021, fără a lua în calcul și despăgubirile acordate pentru pagubele cauzate de producerea altor riscuri, arată cifrele centralizare. Totodată, numărul dosarelor de daună despăgubite, ca urmare a producerii riscului de incendiu, a înregistrat la rândul său o creștere de 74% față de 2021.

Tags:
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Vine decizie la mașinile pe benzina și motorină. Vor fi suprataxate
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?