Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis, în luna aprilie a acestui an, că fosta bază sportivă ”Cutezătorii” trebuie să revină în administrarea Ministerului Educației, fiind ”desființat” un controversat act adițional prin care Fundația ”Dinu Pescariu” reușea să prelungească un contract de închiriere extrem de profitabil. În jurul acestui dosar s-a ”țesut”, de-a lungul timpului, o întreagă poveste care a ajuns, finalmente, în instanță, statul român fiind prejudiciat, potrivit DNA, cu aproape 11 milioane de euro.
Rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti (UPB), Mihnea Costoiu – cel care a încheiat controversatul act adițional cu Fundația ”Dinu Pescariu” -, a fost condamnat cu suspendare, în anul 2022, pentru abuz în serviciu, numai că apoi a intervenit în scenariu… ”prescripția faptelor”.
Mihnea Costoiu – la data faptelor secretar de stat în Ministerul Educației Naționale, trimis în judecată în martie 2018 de către Direcția Națională Anticorupție (DNA) și condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare cu suspendare – a rămas, în urma deciziei ÎCCJ de încetare a procesului penal, doar cu sechestrul asigurător. (informații detaliate AICI).
În ceea ce privește punctul nevralgic al ecuației de zeci de milioane de euro – Baza Cutezătorii, închiriată Fundației ”Dinu Pescariu” -, nu s-a schimbat încă nimic, chiar dacă există o decizie a ÎCCJ, iar statul român are doar de pierdut.
În dosarul ”Baza Cutezătorii”, procurorii DNA au semnalat un prejudiciu de aproape 11 milioane de euro, cauzat Ministerului Educației și, implicit, statului român, după ce baza a fost închiriată fostului tenismen Dinu Pescariu.
Fundația ”Dinu Pescariu” a plătit – în perioada iulie 2009-martie 2018 – 945.000 euro chirie, respectiv doar 9.000 de euro pe lună, timp de 105 luni. Numai că valoarea reală a chiriei, au stabilit procurorii DNA, era de 111.825,36 euro/lună, astfel că a rezultat un prejudiciu de milioane de euro!
”Pentru a da o aparență de legalitate actului adițional în privința valorii acestuia și pentru a justifica chiria de doar 9.000 de euro/lună, au fost prevăzute anumite facilități de care să beneficieze elevii (facilități evaluate în mod nejustificat la suma de 400.000 de euro/an), deși, la momentul încheierii actului (n.red. – adițional), Fundația Dinu Pescariu schimbase scopul utilizării Bazei Cutezătorii (care era desfășurarea unor activități științifice, culturale, sportive și artistice de performanță), folosind-o în scopuri comerciale, inclusiv prin subînchirierea parțială către firme al căror obiect de activitate este alimentația publică, acțiuni de divertisment ori tratamente de întreținere și relaxare (restaurante, cluburi, baruri, fitness, SPA), pe terenul proprietate publică a statului funcționând terase, pizzerii, cluburi, baruri și altele”, precizau procurorii DNA.
”Amintim că profesorilor de sport nu li se permitea accesul în incinta bazei, bun domeniu public. Nu puteau executa antrenamentele pe terenurile puse la dispoziție de Fundația Dinu Pescariu. Copiii priveau de pe margine, iar orele de sport deveniseră inexistente după semnarea acestui act adițional. Actul de locațiune din 2004 era încă în vigoare și nu mai era necesară încheierea vreunui nou act adițional la contract”
Procuror DNA
Fundația ”Dinu Pescariu” se afla deja în proces cu Ministerul Educației când a fost încheiat controversatul act adițional la contractul de locațiune. Procurorii DNA l-au acuzat pe rectorul Mihnea Costoiu că a încălcat, în anul 2009, ”dispozițiile legale privind bunurile proprietate publică”.
Fundația ”Dinu Pescariu” nu s-a conformat, însă, deciziei ÎCCJ, iar Gândul prezintă noi informații din această speță care riscă să se transforme într-un alt mare scandal.
”Desfiinţează înscrisul intitulat «Act adiţional la contractul de locaţiune nr. 269 din 30 aprilie 2004» privind «Baza Cutezătorii», semnat şi de inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin, înregistrat la Ministerul Educaţiei şi Cercetării sub nr. 16832 din 23 iunie 2009”, s-a precizat în minuta instanței de judecată.
La solicitarea Gândul, Ministerul Educației – prin intermediul Biroului de Presă – a explicat, punctual, întreaga speță, precizând că Fundația ”Dinu Pescariu” a fost notificată și s-a cerut eliberarea Bazei Cutezătorii, numai că reprezentanții fundației au refuzat eliberarea spațiului.
În consecință, a fost deja înregistrată la Judecătoria Sectorului 2 al Capitalei acțiunea în evacuare a Fundației Dinu Pescariu, primul termen fiind fixat în data de 29 septembrie 2023.
”Prin Sentința penală nr. 137 din 31 martie 2022, pronunțată în dosarul nr. 808/1/2018 al ICCJ- Secția penală, sentință comunicată Ministerului Educației prin adresa nr. 26.907 din 07.04.2023, instanța de fond a reținut că la momentul semnării actului adițional nr. 16.832/23 iunie 2009, imobilul Baza Cutezătorii se afla în proprietatea publică a statului și, prin urmare, orice activitate de închiriere inițiată la acel moment trebuia să fie în conformitate cu dispozițiile legale aplicabile, în vigoare, respectiv în conformitate cu prevederile art. 14 și art.15 din Legea 213/1998.
Prin Decizia nr. 30/03.04.2023, pronunțată de ICCJ în dosarul nr. 861/1/2022, instanța de judecată desfințează actul în temeiul căruia Fundația Dinu Pescariu ocupă imobilul.
Ministerul Educației a notificat Fundația Dinu Pescariu în data de 31.05.2023 prin executor judecătoresc, solicitându-i eliberarea imobilului, rezilierea contractelor de închiriere/subînchiriere încheiate de pârâtă cu alte societăți, cât și achitarea contravalorii lipsei de folosință, începând cu data de 1 aprilie 2023 și până la data eliberării spațiului, în cuantum de 429 euro/zi.
Ca urmare a faptului că Fundația Dinu Pescariu a refuzat eliberarea spațiului, în condițiile în care ocupă fără drept acest imobil, în data de 06.07.2023, a fost înregistrată la Judecătoria Sectorului 2 acțiunea în evacuare a Fundației Dinu Pescariu, constituindu-se dosarul cu nr. 17575/300/2023, cu prim termen de judecată în data de 29.09.2023”, s-a transmis, în exclsuivitate pentru Gândul, prin intermediul Biroului de Presă al Ministerului Educației.
Potrivit informațiilor obținute de Gândul, cu toate că sentința judecătorilor ÎCCJ a fost dată în luna aprilie a acestui an, fosta bază ”Cutezătorii” a rămas, încă, la Fundația ”Dinu Pescariu”, iar acest stand-by se prelungește.
În luna mai, potrivit edupedu.ro, la nivelul Ministerului Educației a fost constituită – prin ordin de ministru – o comisie de punere în aplicare a deciziei ÎCCJ, scopul fiind elaborarea unui raport care să cuprindă ”analiza aspectelor de ordin juridic, patrimonial și financiar rezultate în urma desființării Actului adițional la contractul de locațiune”.
“Prin ordinul de ministru nr. 4.063/25.04.2023 a fost aprobată constituirea Comisiei de punere în aplicare a Deciziei nr. 30/2023, pronunțată de ICCJ în dosarul nr. 861/1/2022, care va întocmi un raport în termen de 30 de zile de la data emiterii ordinului.
Acest raport va cuprinde analiza aspectelor de ordin juridic, patrimonial și financiar rezultate în urma desființării Actului adițional la contractul de locațiune, repunerii părților în situația anterioară, respectiv analiza situației de fapt cu privire la Baza Cutezătorii”, au precizat reprezentanții Ministerului Educației.
În luna iunie, Ministerul Educației a atenționat Fundația ”Dinu Pescariu” – prin intermediul unui executor judecătoresc – că trebuie să elibereze Baza Cutezătorii, așa cum a decis ÎCCJ, în termen de 5 zile de la primire notificării.
Totodată, Fundația ”Dinu Pescariu” ar fi trebuit să rezilieze toate contractele de închiriere/subînchiriere încheiate cu terți – și, totodată, să achite 429 euro/zi, începând din data de 1 aprilie 2023.
”Vă punem în vedere faptul că dreptul de a ocupa imobilul din str. Glodeni, nr. 3, Sector 2, București, a încetat, și în conformitate cu prevederile art. 865 Cod civil coroborate cu prevederile art. 1009 din Noul Cod de Procedură Civilă, în termen de 5 zile de la comunicarea prezentei notificări aveți obligația să eliberați imobilul ce a făcut obiectul Contractului de locațiune nr. 269 din 30 aprilie 2004 și a Actul adițional nr.16832/23 iunie 2009.
Vă punem de asemenea în vedere că în termen de 5 zile de la comunicarea prezentei notificări, să procedați la rezilierea tuturor contractelor de închiriere/subînchiriere încheiate de dumneavoastră pentru spații din incinta imobilului situat în str. Glodeni, nr. 3, Sector 2, București, Baza Cutezătorii.
Începând cu data de 01 aprilie 2023, ca urmare a faptului că actul în temeiul căruia ocupați spațiul a fost desființat de instanță, cu aceeași dată sunteți obligat să achitați contravaloarea lipsei de folosință până la data eliberării spațiului str. Glodeni, nr.3, Sector 2, București, în cuantum de 429 euro/zi”, s-a precizat îm această notificare.
După ce Ministerul Educației a notificat Fundația ”Dinu Pescariu” – în luna iunie a acestui an – că trebuie să elibereze Baza Cutezătorii, tatăl lui Dinu Pescariu – care este și președintele acestei fundații – a contraatacat, susținând că ”mingea” s-ar afla, de fapt, în terenul celor de la ”Educație”.
Dinu Pescariu Sr. a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că nu înțelege toată această ”încrâncenare” și a adus în discuție o ”minută” încheiată, cu 2 ani în urmă, cu reprezentanții Ministerului Educației. Mai mult, acesta nici nu pomenește de decizia ÎCCJ și amenință Ministerul Educației cu un proces pentru ”stingerea litigiului pe latura civilă”.
”După ce a apărut situația asta în urma cu niste ani legată de Baza Cutezătorii, le-am făcut o invitație, că să vină Comisia de inventariere și evaluare a Ministerului (n.red. – Educației) pentru a stabili situația de fapt. Noi avem cu ei o minută, un act prin care am decis, împreună, ca noi să predam toate construcțiile edificate pe aceasta locație, urmând ca – până la rezolvarea creanței care se naște – să avem drept de folosință asupra Bazei.
Acest act a fost făcut acum doi ani cu Ministerul Educației. Drept urmare, nu am primit niciun răspuns de la ei. Am făcut demersuri să facem noi aceasta evaluare, urmând să îi acționăm în judecată pentru stingerea litigiului pe latura civilă.
Mai mult, există o hotărâre de guvern că Baza Cutezătorii e trecuta de ceva vreme de la Ministerul Educației la RAAPPS. Deci, nu înțeleg de unde atâta încrâncenare!”, a declarat Dinu Pescariu Sr., președintele fundației ”Dinu Pescariu”, în exclusivitate pentru Gândul.
Potrivit procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, rectorul Mihnea Costoiu ar fi încălcat – în perioada martie – septembrie 2009 – ”dispozițiile legale privind bunurile proprietate publică”. Statul român, prin Ministerul Educației, a fost prejudiciat, au precizat procurorii DNA, cu aproape 11 milioane de euro în dosarul ”Baza Cutezătorii”.
Mihnea Costoiu a încheiat un act adițional cu Fundația ”Dinu Pescariu”, legat de contractul de locațiune încheiat anterior cu Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A.-A.P.P.S.). Totuși, nu ar fi existat o hătărâre de guvern dată în acest sens, iar avizul din direcțiile de specialitate ale Ministerului Educației nu au existat.
Mai mult, Ministerul Educației intentase deja un proces Fundației ”Dinu Pescariu”, cerând rezilierea contractului.
”În perioada martie – septembrie 2009, inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin, în calitatea menționată, cu încălcarea dispozițiilor legale privind bunurile proprietate publică, a încheiat cu Fundația „Dinu Pescariu” un act adițional la un contract de locațiune încheiat anterior cu Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A.-A.P.P.S.).
Actul adițional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitații publice în condițiile legii, precum și în lipsa avizului direcțiilor de specialitate din cadrul ministerului. Mai mult, acest document a fost încheiat în condițiile în care Ministerul Educației Naționale intentase proces Fundației „Dinu Pescariu” pentru rezilierea contractului, proces care, în perioada respectivă, se afla în curs de judecată (terenurile și construcțiile aferente Bazei Cutezătorii fuseseră trecute în domeniul public al statului prin Hotărârea de Guvern nr. 160/2005).
Situația creată prin semnarea actului adițional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educației Naționale solicitase încetarea contractului de locațiune”, au precizat procurorii DNA la acel moment.
”Prin această modalitate s-a cauzat Ministerului Educației Naționale un prejudiciu în valoare totală de 10.796.662,8 euro reprezentând diferența dintre valoarea reală de piață a chiriei în sumă de 11.741.662,8 euro (111.825,36 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018) și suma efectiv plătită de Fundația «Dinu Pescariu» de 945.000 euro (9000 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009 – martie 2018)”
DNA – 2018
Baza sportivă și de agrement Cutezătorii – situată pe malul drept al lacului Tei și având aproape 3.000 metri pătrați construiți– a aparținut, încă din anul 1972, Ministerului Învățământului, sub diversele denumiri pe care acesta le-a purtat de-a lungul timpului.
Începînd cu 1976, aici a fost amenajat ”Complexul sportiv de agrement Cutezătorii” și au avut loc activități sportive, cultural-artistice, științifice, inclusiv taberele școlare, pentru elevi și copii din întreaga țară.
Baza Cutezătorii a fost închiriată, în anul 2004, Fundației ”Dinu Pescariu”, pentru zece ani, respectiv până în martie 2014, pentru o chirie de 9.000 de euro pe lună.
Contractul de locațiune a fost încheiat atunci între RA-APPS și Fundația Dinu Pescariu. În 2009, așa cum preciza DNA, a fost încheiat un act adițional la contractul de locațiune, între fundație și Ministerul Educației, motiv care a dus la dosarul penal ”Baza Cutezătorii”.
Citește și: