Prima pagină » Actualitate » UPDATE | Primele decizii majore luate de Marcel Ciolacu, după scandalul azilelor groazei. Ministrul Muncii anunță noua lege a asistenței sociale

UPDATE | Primele decizii majore luate de Marcel Ciolacu, după scandalul azilelor groazei. Ministrul Muncii anunță noua lege a asistenței sociale

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în cadrul ședinței de guvern de vineri dimineață că urmează să fie adoptată o nouă lege a asistenței sociale, care să prevină cazurile precum cele descoperite la „azilele groazei”.

Simona Bucura Oprescu urmează să pună în transparență o nouă lege a asistenței soaciale. Cadrul legislativ a fost discutat de ministrul Muncii cu premierul Marcel Ciolacu, într-o primă lectură, în cadrul ședinței de guvern de vineri dimineață.

Șeful executivului de la București a dat asigurări că prin noua legislație privind asistența socială, „cazuri precum cele de la azilele groazei nu vor mai exista”.

Astăzi avem în dezbatere legea pentru modificarea și completarea legislației privind asistența socială. Cum am promis, începem să reformăm din temelii întregul sistem de asistență socială, iar acesta este primul pas prin noul cadru legislativ. Cu certitudine, cazuri precum cele ale a zilelor groazei din ultimele luni nu vor mai putea exista, a declarat premierul.

Sancțiuni mai aspre pentru azilele care nu respectă legea

Marcel Ciolacu a comunicat unele măsuri ale noului cadru legislativ, care urmează a fi pus în dezbatere publică. Acesta a anuțat schimbarea perioadei de licențiere pentru centrele de îngrijire socială, dar și sancțiuni suplimentare pentru cei care nu respectă legea.

Conform premierului, se reduce termenul de licențiere provizorie ale azilelor, de la 12 luni cât este în prezent, la 3 luni. Totodată, noua legislație prevede sancțiuni penale, iar amenzile vor crește pâna la 100.lei.

Premierul a anunțat și controale inopinate la toate centrele de îngrijire persoane din țară și a asigurat-o pe ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, de sprijinul Guvernului.

Au fost înăsprite criteriile de acreditare și licențiere a serviciilor sociale. Nu mai permitem funcționarea vreo unui centru social fără vizita în teren a specialiștilor în cel mult 15 zile de la transmiterea cererii de licențiere. Licența provizorie se reduce de la 12 luni la trei luni și, de asemeni, introducem controale inopinate, pentru că furnizorii trebuie să respecte constant legea, nu doar când se licențiază. În premieră, introducem sancțiuni penale pentru încălcările noii legislații, iar amenzile cresc până la 100.000 lei. De aceea, aș dori s-o felicit pe doamna ministru Bucra Oprescu și sunt ferm convins că, în afară de susținerea mea, are susținere a întregului cabinet, a declarat Marcel Ciolacu.

 

Ce schimbări aduce legea asigurării calității în domeniul serviciilor sociale

Proiectul de lege privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale a fost publicat în transparență de Ministerul Muncii.

Conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, proiectul de lege corectează, actualizează şi eficientizează ecosistemul asistenței sociale în România.

Orice persoană sau entitate interesată poate consulta deja şi interveni în cadrul procesului de transparenţă şi consultarea se face pe pagina de internet a ministerului”, a declarat Mihai Constantin.

Conform proiectului, niciun centru nu va mai funcționa fără verificări în teren efectuate de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale împreună cu Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, acolo un de este cazul.

Se introduc controalele inopinate pentru ca furnizorii de servicii sociale să respecte drepturile beneficiarilor în permanenţă, nu doar atunci când sunt în procedura de obţinere a acreditării sau a licenţei de funcţionare. Este introdus conceptul de client misterios, a mai spus Constantin.

Referitor la acreditarea centrelor de servicii sociale, proiectul prevede următoarele etape:

a) asigurarea de către agenția județeană pentru plăți și inspecție socială a consilierii
inițiale a entităților care doresc să devină furnizori de servicii sociale;
b) depunerea cererii de solicitare a acreditării;
c) evaluarea, în baza criteriilor prevăzute la art. 9;
d) realizarea evaluării în teren;
e) aprobarea sau respingerea cererii de acreditare;
f) eliberarea certificatului de acreditare sau, după caz, a notificării de respingere a
cererii de acreditare;
g) înregistrarea în Registrul electronic unic al serviciilor sociale.

În ceea ce privește licențierea, standardele minime care stau la baza licenţierii serviciilor sociale se aprobă prin ordin al ministrului muncii şi solidarității sociale şi, după caz, al ministrului familiei, tineretului și egalității de șanse.
Astfel, conform proiectului de lege, standardele minime utilizate pentru licenţierea serviciilor sociale au în vedere, în principal, următoarele aspecte:
a) scopul serviciilor sociale şi specificul activităţilor derulate;
b) principiile calității în servicii sociale;
c) calitatea vieţii şi prevenirea încălcării drepturilor beneficiarilor;
d) managementul de caz;
e) utilizarea instrumentelor standardizate în toate etapele procesului de acordare a
serviciilor sociale;
f) calitatea managementului şi competenţa personalului de specialitate;
g) respectarea disciplinei economico-financiare

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Care este impactul războiului din Ucraina în bugetul României? Premierul Marcel Ciolacu pune cifrele pe masa Guvernului

VIDEO EXCLUSIV | Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu despre dezvoltarea infrastructurii: ”Sunt proiecte care nu se întâmplă peste noapte”

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și