Guvernul ia în considerare extinderea programului privind limitarea adaosului comercial la alimentele de bază, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. Deși, aflat abia la jumătatea termenului de implementare, această măsură pare să dea rezultatele scontate, afirmă mai toți miniștrii Cabinetului.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului nu exclude varianta prelungirii programului, dar totul depinde și de negocierile cu întregul lanț economic implicat, producători, distribuitori și retaileri.
„Există discuţia. În primul rând, suntem la jumătatea termenului de implementare a actului normativ deja în desfăşurare. Am văzut evoluţia anticipată şi dorită a implementării acestui act normativ. Şi, da, se ia în considerare extinderea acestui program”, a afirmat Constantin, după şedinţa de Guvern. Programul de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază, intrat în vigoare la 1 august pentru o perioadă de trei luni. Conform ordonanței, adaosul comercial al procesatorului poate fi de maximum 20%, cota de adaos la distribuitor de maximum 5% și la vânzătorul final, 20 de procente.
Mai mult, Constantin a precizat că există posibilitatea ca lista alimentelor incluse în program să fie modificată.
„Este foarte posibil, dar mai mult de atât nu pot să vă spun la această dată, ca această listă să sufere modificări, poate să fie extinsă sau unele produse să fie înlocuite cu altele, iar un alt principiu în urma căruia se va lua această decizie de prelungire a acestei aplicări este, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul iniţial, după o consultare foarte atentă şi deschisă cu marii retaileri şi procesatori din ţară, pentru ca solicitările sau normele acestui act normativ să fie unele realiste şi cu efecte concrete în coşul zilnic al consumatorilor români”, a adăugat Mihai Constantin.
Inițial, Guvernul a luat în calcul produsele de bază din coșul zilnic. Inițiatorul, ministrul Agriculturii, a avut și cifre cu creșterile de prețuri pe care a fundamentat proiectul de ordonanță. Cifrele vin de la Institutul Național de Statistică și arată care era procentul de creștere a prețului alimentelor, la finalul anului trecut. Astfel, cea mai mare creștere s-a înregistrat la zahăr, 62%, uleiul s-a scumpit cu 43%, cartofii cu 40%, untul cu 39%, făina cu 34%. Timp de trei luni, 14 alimente vor avea adaosul comercial plafonat.
Citiți și: Ciolacu adoptă OUG privind plafonarea adaosului comercial la alimente de bază