În anul 1999, BNR a emis o monedă cu o valoare nominală de 500 de lei, care a fost dedicată celebrului eveniment astronomic al anului, eclipsa de soare.
Moneda a fost produsă într-o cantitate limitată și este considerată de colecționarii de monede drept o adevărată comoară.
În anul 1999, BNR a emis o monedă cu valoare nominală de 500 de lei, comemorând astfel celebrul eveniment astronomic – eclipsa de soare.
Acum, această monedă este foarte căutată și se vinde la prețuri ridicate, pe site-urile de anunțuri.
Recent, un utilizator a distribuit un anunț pe cel mai mare site de anunțuri din România, oferind spre vânzare o astfel de monedă rară pentru suma de 2.300 de lei.
Anunțul este însoțit de informații utile și necesare despre moneda românească de colecție.
Conform descrierii amănunțite, moneda este parte integrantă dintr-o ediție specială emisă de BNR în anul 1999, în timpul unei eclipse totale de soare.
Având un tiraj de 4 milioane de piese, această monedă are o valoare nominală de 500 de lei și o greutate de 3,7 grame.
Aversul monedei prezintă stema României intersectată cu un disc solar, iar pe revers, încrustată este data de 11.08.1999 și inscripția „ECLIPSA TOTALĂ DE SOARE”.
Pentru un colecționar pasionat, găsirea unei astfel de monede poate reprezenta un miracol desăvârșit.
Mai mult, dacă moneda se află într-o stare perfectă de conservare, va avea o valoare și mai mare.
Colecționarii de monede cu adevărat pasionați, dar și cu posibilități financiare, sunt dispuși de multe ori să plătească sume colosale pentru o monedă rară, care se le îmbogățească colecția.
Alții, profitând de această pasiune a unora pentru numismatică, scot la vânzare monede rare pentru prețuri colosale.
Spre exemplu, o monedă de 2 euro grecească bătută greșit în 2002 este scoasă la vânzare pe un site specializat din România pentru 100.000 de euro (aproximativ 500.000 de lei).
Prețul este negociabil, iar vânzătorul este de acord inclusiv să primească în schimbul acestei monede un apartament în Brașov, de valoarea cerută pentru monedă.