Autoritățile române sunt în contact strâns cu cele marocane și sunt gata să ofere asistență, anunţă premierul Marcel Ciolacu după cutremurul devastator din Maroc.
„În urma cutremurului devastator din Maroc, autoritățile române sunt în contact strâns cu autoritățile marocane și sunt gata să ofere asistență.
Gândurile mele se îndreaptă către victime și familiile îndoliate și către salvatorii curajoși care lucrează împotriva cronometrului”, a postat Marcel Ciolacu pe X (Twitter).
Folowing the devastating earthquake in 🇲🇦Morocco, t/ 🇷🇴 Romanian authorities are in close contact with t/ Moroccan authorities & ready to offer assistance.
My thoughts go to t/ victims & bereaved families, and to t/ brave rescuers that are working against t/clock. @ChefGov_ma— Marcel Ciolacu (@CiolacuMarcel) September 9, 2023
Un cutremur puternic a lovit munții Atlas din Maroc, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Seismul, care a avut o magnitudine de 6,8 pe scara Richter, s-a produs la aproximativ 70 de kilometri de Marrakech. Bilanțul oficial al morților a crescut sâmbătă la peste 600 după cutremurul care a lovit Marocul, transmite BBC. Dintre cele 329 de persoane rănite, 51 sunt în stare critică.
O televiziune marocană a anunțat că numărul morților în urma cutremurului a ajuns la 632, iar 329 de persoane au fost rănite. Ulterior, Ministerul de Interne a confirmat că 632 de persoane au murit și 329 au fost rănite, potrivit AFP.
Dintre cei răniți, 51 se aflau în stare critică în urma cutremurului.
Lorella Palmer, o turistă britanică aflată în vacanță în Marrakesh, a descris ce s-a întâmplat când a avut loc cutremurul. „Camera a început să tremure”, a declarat ea pentru BBC News.
„Cred că creierul nu înregistrează imediat ce se întâmplă până când ramele tablourilor și patul încep să tremure”.
Francezul Michael Bizet a declarat pentru agenția de știri AFP că se afla în pat când s-a produs dezastrul: „Am crezut că patul meu o să zboare. A fost haos total, o adevărată catastrofă, o nebunie”.
Locuitorii din Marrakesh care au declarat că au avut loc întreruperi de energie electrică în urma cutremurului, ceea ce pare să fi avut impact și asupra internetului, serviciul de monitorizare NetBlocks raportând o „întrerupere a legăturilor” în oraș, în cursul nopții.
Mulți locuitori speriați din Marrakesh și-au petrecut noaptea afară.
Majoritatea deceselor au avut loc în zonele montane greu accesibile, unde multe clădiri sunt construite din materiale fragile. Mai multe clădiri au fost distruse, iar locuitorii marilor orașe au fugit din case lor.
Locuitorii din Marrakech, cel mai apropiat oraș mare de epicentru, au declarat că unele clădiri s-au prăbușit în orașul vechi, un sit al patrimoniului mondial UNESCO, iar televiziunea locală a prezentat imagini cu turnul unei moschei căzut și cu moloz pe mașinile distruse.