Guvernul ar putea angaja bunicuțe sub acoperire în azile. Sub denumirea conspirativă „client misterios”, pensionarii vigilenți vor putea spiona și raporta autorităților cu atribuții în tot ceea ce privește asistența socială, denumite în continuare angajator, toate posibilele rele tratamente din centrele rezidențiale. Dacă această măsură extremă prevăzută, deocamdată ca propunere, va fi adoptată în reforma asistenței sociale, ar putea fi create până la 3000 de noi locuri de muncă, fie și temporare, ținând cont de numărul total al azilelor de stat sau private.
Reforma radicală a asistenţei sociale, promisă de întreaga clasă politică, va ajunge pe masa Guvernului. În noua lege, sau în pachetul de legi, necesară după scandalul azilelor groazei, sunt propuse și verificări făcute de clienți misterioși, conform Antena 3. Scopul lor este de a monitoriza activitatea personalului și a raporta dacă în instituții au loc abuzuri. Astfel, autoritățile vor putea avea o vedere clară, la zi, a situației din teren.
Pe de altă parte, sunt prevăzute și sancțiuni penale și amenzi care ajung la suma colosală de 100.000 de lei. În plus, nu se mai permite funcționarea vreunui serviciu social înainte să fie făcută vizita în teren a specialiștilor.
Măsurile drastice vine la câteva luni de când au fost făcute publice, și recunoscute în premieră, condițiile mizere din centrele pentru seniorii României. Acestea sunt primele măsuri menite să oprească tratamentele la care erau supuși beneficiarii.
În acest moment sunt deschise mai multe dosare penale în care angajații din azile și funcționari ai statului sunt cercetați pentru modul inuman în care i-au tratat pe bătrâni. În România funcționează 28o3 de centre rezidențiale licențiate.
Cu mai mult de o lună în urmă Guvernul a anunțat că s-au finalizat acțiunile de control în 97% din centrele rezidențiale pentru bătrâni, copii și persoane cu dizabilități.
Din dispoziția prim-ministrului Marcel Ciolacu, echipe mixte formate din angajați ai instituțiilor cu atribuții de control au verificat 2724 de centre, din totalul de 2803 centre licențiate.
Până la data de 18 iulie 2023, au fost finalizate verificări în 40 de județe. În București și în județul Ilfov, ca urmare a numărului mare de centre rezidențiale, verificările continuă, conform purtătorului de cuvânt, al Executivului, Mihai Constantin.
În urma controalelor, 110 centre fără autorizație au fost închise. De asemenea, polițiștii au deschis 47 dosare penale.
Comunicatul de presă al Guvernului precizează că 12 dosare penale vizează infracțiuni contra persoanei: lipsire de libertate în mod ilegal, lovirea sau alte violențe, trafic de persoane, împiedicarea intervenției ajutoarelor pentru salvarea unei persoane de la un pericol iminent și grav pentru viață, vătămare corporală din culpă. u
Organele de anchetă au deschis alte 35 dosare pentru infracțiuni de natură economică.