După ce vara anului 2023 a fost cra mai caldă vară de până acum, înregistrând cele mai ridicate temperaturi medii globale măsurate vreodată, potrivit observatorului european Copernicus, în anul următor lucrurile vor sta mult mai rău.
Specialiștii prognozează că anul 2023 va fi probabil cel mai cald an din istorie, iar 2024 va fi chiar mai călduros decât 2023.
Fenomenul El Nino va ajunge la maturitate în anul 2024, astfel că ne vom putea aștepta la temperaturi uriașe.
Climatologul Roxana Bojariu spune că anotimpurile, așa cum le știam, nu vor mai exista. ”Vom avea o nouă ordine climatică. Se schimbă toate caracteristicile anotimpurilor și ale formei în care fenomenele atmosferice se manifestă”, a precizat Roxana Bojariu.
”Probabil că până la sfârșitul anului am putea avea o ierarhie în care 2023 să doboare recordul lui 2016. Recordurile acestea se doboară și lună de lună, în unele cazuri chiar de la zi la zi, așa cum a fost în această vară.
Vara 2023 este ca vară boreală cea mai caldă la nivel global, așa cum rezultă din înregistrări. Avem de-a face cu temperaturile cele mai mari din ultimii 120.000 de ani apreciază experții, iar asta este o estimare bine fundamentată de comunitatea științifică. Este o probabilitate foarte mare ca 2024 să fie chiar mai călduros decât 2023, pentru că fenomenul El Nino va ajunge la maturitate, iar influența sa asupra temperaturii medii globale va fi mult mai mare.
Practic, El Nino s-a dezvoltat din vara acestui an, ia un timp până când răspunsul atmosferei la temperaturile mult mai mari din Pacific apar și în atmosferă. Pe lângă ce se întâmplă în Pacificul tropical, unde sunt temperaturi mai mari, avem și încălzirea la nivelul întregului ocean planetar”, a explicat Roxana Bojariu.
El Nino face ca vânturile care bat spre vest de-a lungul ecuatorului să încetinească, iar apa caldă să fie împinsă spre est, ceea ce creează temperaturi mai calde la suprafață a oceanului.