Un urs rămas blocat în gardul unei case din comuna Dragoslavele a fost salvat de jandarmii argeșeni.
Aceștia au intervenit miercuri seara, 13 septembrie, ajutând la eliberarea animalului sălbatic.
„Apelul a venit de la gestionarul fondului de vânătoare din cadrul Fundaţiei Conservation Carpathia, cu care Jandarmeria Argeş colaborează, iar în urma acestuia s-a constituit echipa de intervenţie la faţa locului”, a anunţat Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Argeş.
Conform aceleiaşi surse, un medic veterinar a reuşit să tranchilizeze ursul, care urmează să fie relocat pe Fondul 20 Valea Bădenilor.
Jandarmii au asigurat locul intervenţiei şi i-au îndepărtat pe localnicii curioşi care se strânseseră în zonă.
Pe de altă parte, în urmă cu doar o zi o altă știre despre un urs a produs rumoare în mediul online. Este vorba despre gestul de o cruzime fără margini la care a recurs un bărbat care s-a apropiat de un urs ce dormea liniștit.
Individul, însoțit de un prieten, a lovit animalul cu un par, riscându-și viața în mod inconștient. Gestul de nedescris al bărbatului a fost filmat de prietenul său.
În imagini se vede cum individul se apropie de ursul care dormea în pădure și îl lovește de două ori cu un lemn. Doar norocul a făcut ca bărbatul să nu fie ucis, dat fiind faptul că ursul, deși dezorientat în momentul în care s-a trezit, a sărit spre acesta.
Filmarea a ajuns pe Facebook, iar cel care a postat imaginile a comentat:
„Vă prezint un videoclip în care un cetățean a ales să își riște viața și să lovească un urs în cap în timp ce acesta dormea. Provin dintr-un sat de munte, am fost martor al multor conflicte om-urs. Și, fără excepție, aceste conflicte au fost generate de oameni. De fiecare dată când cineva a avut de suferit, a fost pentru că a ales să se confrunte cu ursul. Chiar am auzit povești despre oameni care au mers în pădure cu topoare ca să încerce să ucidă un urs și, din păcate, unele dintre aceste întâmplări s-au soldat cu victime. Este esențial să înțelegem că atunci când intrăm în habitatul unui urs, suntem oaspeții lor. Ei nu sunt animalele pe care le vedem în desene animate; sunt ființe sălbatice care se apără și care se tem de noi la fel cum ne temem de ele. Aș vrea să împărtășesc această gândire: cei care aleg să se confrunte cu ursul si încearcă, într-un fel, să „câștige” premiul Darwin. În schimb, aș recomanda tuturor să păstreze o distanță sigură, să respecte natura și să lase ursul în pace”.